Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Napravite sami šarene mašne za svaku modnu kombinaciju

Još jedna ideja i projekt za početnike u šivanju. Vrlo jednostavan način za iskoristiti ostatke tkanina iz nekog drugog projekta. Izvrstan način za upotpuniti neku modnu kombinaciju
Objava 14. rujna 2020. 0 komentara 666 prikaza
100 bofora - šivanje mašne za kosu
100 bofora - šivanje mašne za kosu
100 bofora - šivanje mašne za kosu

Ovakve mašne su jednostavno uvijek u modi. Mene je nedavno inspirirala Platnena. Kod nje uvijek neka kombinacija novih i recikliranih tkanina, trakica, gumbića. Ja vam uz njenu ideju donosim i upute kako se to radi s predloškom za izrezivanje. 

 

Predložak za izrezivanje uključuje dvije veličine: malu i veliku.  PDF za preuzimanje pronađite na ovoj poveznici: kroj za šivanje čvor mašne
Za jednu ovakvu veću mašnu potrebna su dva komada tkanine duljine oko 25 cm i širine oko 7 cm. Jednom kada napravite nekoliko mašni, bit će vam jasno da ih možete napraviti u bilo kojoj veličini.

100 bofora - šivanje mašne za kosu

 

Tkanina koja dolazi u obzir može biti zaista skoro pa bilo kakva. Popelin, traper, lan, viskoza... No, što je tanja, to bolje. Opet, ne pre tanka jer će mašna biti nekako slinava i neće držati oblik ako je nešto većih dimenzija. Tanja tkanina će se lakše dati napraviti u čvor. 

Što mi treba
Osnovni pribor za šivanje
Tkanina  oko 25 cm x 15 cm
Gumica za kosu ili rajf

100 bofora - šivanje mašne za kosu

 

Kako se to radi

- Prema predlošku izrezati dva komada tkanine i staviti ih tako da su im uzorci prema unutra
- Prošiti uokolo na oko 0,5 cm od ruba, krenuti od prve trećine donjeg ruba kako je prikazano na predlošku, a završiti tako da na sredini ostane neprošiveni otvor od oko  5 do 7 cm. Početak i kraj tog otvora je potrebno učvrstiti tako da se nekoliko puta prođe šavom naprijed - natrag.
- Na nekoliko mjesta, gdje je najviše zaobljenja, zarezati škarama neposredno do šava. Pazite da ne zarežete šav. Ovome možete doskočiti da kada izrezujete tkaninu po predlošku koristite zig-zag škare.
- Preokrenuti i uredno pritisnuti pod peglu. Otvor nije potrebno zatvarati šavom jer će ionako ostati čvrsto ispod čvora.
- Pripremiti gumicu za kosu ili rajf 
- Presavinuti tkaninu nekoliko puta po duljini tako da se prvo svine dio gdje je otvor za preokretanje.
- Provući kroz gumicu ili rajf i napraviti čvor.

Veselo šivanje! 

100 bofora - šivanje mašne za kosu

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.