Blogosfera 100 bofora

Inspiracija wabi-sabi: prigrlite jednostavnu, nesavršenu i promjenjivu svakodnevnicu

Ako vam stvaraju neugodu primjerice laboratorijski koncipirane bijele kuhinje, minimalistički uređeni stanovi u koje ne bi stalo ni onoliko stvari koliko inače nosite sa sobom u torbi… to je u redu. I čini se da bi to mogao biti novi trend u 2018. godini.
Objava 25. siječnja 2018. 0 komentara 537 prikaza
Etsy: CrystalNatalina
Etsy: CrystalNatalina
Prirodna tekstura lana, osim što daje predivan osjećaj na koži, prostoru daje poseban dojam. CrystalNatalina Belarus

Svakodnevnica ako ju prihvatimo kao nesavršenu, nedovršenu i promjenjivu – dotakli smo japansko promišljanje poznato kao wabi-sabi. Asimetrija, jednostavnost, skromnost, uvažavanje prirodne naivnosti u stvarima i događajima su neke od značajki ove estetike.

Ako vam stvara neugodu primjerice laboratorijski koncipirane bijele kuhinje, minimalistički uređeni stanovi u koje ne bi stalo ni onoliko stvari koliko inače nosite sa sobom u torbi… to je u redu. Ne samo da je u redu nego pronalazimo i njegovu potvrdu u drevnim japanskim razmišljanjima, a i u činjenici da svi radimo i pogreške i zbrku i da je u suštini i život takav.

100 bofora

100 bofora, jednostavnost lanenih detalja

U suštini to znači korištenje prirodnih materijala, keramike koja nije savršena i na kojoj se vide nepravilnosti. Stvari koje su autentične, jedinstvene. Lanene tkanine su savršen primjer. Lan je sam po sebi jedinstven materijal koji nakon prvog pranja ima tendenciju gužvanja i njegovi nepravilni nabori savršeno opisuju to što Japanci nazivaju wabi-sabi. Odabir rukotvorina umjesto komada iz masovne proizvodnje, namještaj koji je sačuvan, renoviran i jedinstven. Osim lana, materijali poput drva i kamena učinit će da svaki put kada ih pogledate u njima nađete nešto novo. Jednostavno: koristite stvari koje ste sami izradili, doradili bez obzira kako one grbavo na kraju izgledale.

To nećemo naći u pametnim telefonima, savršenim glatkim linijama, prostoru koji je ravan i neprekinut. Prihvaćanje prirodnog ciklusa rasta i starenja u kojem sve ima svoju ljepotu. 

Kada govorimo o hrani, to znači izbor hrane koju smo sami uzgojili ili kupili od lokalnih poljoprivrednika. Hrana koja nije geometrijski točno složena na tanjur, prerađena u tvornici. 
100 bofora - lanene korpe i vrtlarenje

Naša garderoba, kakva već je i stvari koje su stare, ali kvalitetne i još uvijek nosive, pažljivo zakrpane s udahnutim novim životom i možda novom upotrebom osim što će nam uštedjeti nešto novaca, sigurno će učiniti da se osjećamo bolje u tome. Dok bi u potrazi za novom odjećom trebali tražiti opet materijale i komade koji su izrađeni sa srcem... 

U galeriji pogledajte inspiraciju iz Etsy i Da Wanda dućana gdje se prodaju rukotvorine direktno od samih izrađivača.

Clem Onojeghuo. pexelsFoto: Clem Onojeghuo. pexels 1 / 13

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.