Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

O žutici - sirovom pamučnom platnu

Objava 27. listopada 2016. 0 komentara 900 prikaza
Žutica - sirovo pamučno platno
Žutica - sirovo pamučno platno
Žutica - sirovo pamučno platno

Kada bih morala izabrati materijal koji me najviše inspirirao – onda je to –to. Sirovo pamučno platno! Ono se kod nas još prodaje pod imenom žutica. Takve je i žute boje. Žutica je mekša od platna (kako ga ja zamišljam) i može se vidjeti kroz nju. Nekada čak i ima smeđe komadiće u tkanju. Izvrsna je za bojanje i crtanje po njoj.
Mali problem nastaje kad ju treba ispeglati i izravnati. U pranju se dosta zgrči i onda treba stisnuti glačalom, reklo bi se onako muški. Ja bih radila sve od nje, samo da je malo mekša. Budući da nije (nije nešto posebno tvrda) radim podstave, torbe, prostirke…
U trgovinama dolaze u širini od 165 cm, ali i šire, na što treba obratiti pažnju – ovdje mislim na razliku u cijeni, jer ako dolazi u širini od preko dva metra, onda opravdava višu cijenu. Kod nas ima kupiti na svakom koraku i vrlo je jeftina – najjeftinija – za metar od 25 do 45 kuna (veće širine).

Ako pretražujete internet za inspiracijom u engleskom govornom području to je jednostavno „raw cotton“. Naći će se i drugih naziva, za koje će neki reći da je to nešto drugo, ali evo pod kojim sam ju ja nalazila: „raw cotton fabric“ – najčešće, i pod tim se smatra tkanina od 100% pamuka, nebojana, žute ili blijede boje. „ecru“ – to bi po meni možda bio najzgodniji prijevod žutice, jer doslovno ecru predstavlja nijanse sivkasto blijede, žute, smeđe… isto ecru može biti i svila i lan u tom ne obrađenom stanju.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.