Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Pantarul: od bloga do kuharice u vlastitoj nakladi

Blogerski duh se prožima kroz sve stranice ove uzbudljive kuharice. Iako je blog osobna, dnevnička forma, ova iznimno uzbudljiva kuharica to svakako na prvi pogled nije.
Objava 16. srpnja 2019. 0 komentara 607 prikaza
Pantarul doma - nova kuharica autorice Ane-Marije Bujić
Pantarul doma - nova kuharica autorice Ane-Marije Bujić
Pantarul doma - nova kuharica autorice Ane-Marije Bujić

Ne znam koliko me sve stvar oko ove knjige iskreno oduševilo i potvrdilo da, ima to nešto po čemu je neka osoba koja piše blog (čitaj bloger) posebna. Važno je odmah naglasiti da kada kreneš pisati blog 2007. godine ili kao ja 2010. godine još uvijek ne razmišljaš o današnjem, po meni izvrnutom tipu bloga i blogera. 

Anu-Mariju Bujić još od 2007. godine možete pratiti na blogu Da mi je nešto slatko… Blogerski duh se prožima kroz sve stranice njene nove uzbudljive kuharice. Blog je osobna, dnevnička forma, što ova kuharica svakako na prvi pogled nije. U njoj je na jednoj nevidljivoj razini sve to sažeto, nećete to vidjeti, to ćete osjetiti. Kako joj to uspijeva, nisam sigurna je li na meni da otkrivam. Možda je ovo o čemu pišem vidljivo samo nama blogerima. Možda je pozivnica da nas malo pobliže proučite.

Zanimljivi recepti se nižu stranicu za stranicom, kao nekakav krimić. Nisi sigurna i samo nagađaš koje su namirnice glavni likovi poglavlja s desertima. Kratki, nenametljivi uvodi u svako jelo i posebni korisni savjeti na kraju svakog recepta, zajedno vas upućuju kako upravo to jelo izvesti u realnom vremenu i prostoru za sebe i prijatelje i bez stresa.
I možda baš zato što je blog u pozadini cijele priče, svaki recept kao da je spreman za cijelu nisku pitanja i komentara već je sročen kao da je odgovorio na njih.


Kuharica je zanimljivo koncipirana. Naći ćete predah od recepata ulazeći na mala blogerska vrata u svijet Pantarula, vinara, mesara, uzgajivača hrane, njihovih prijatelja. Knjiga je izdana u vlastitoj nakladi. To sam htjela čuti. I moja bi mogla biti, jednog dana kada bude. Nije pravilo, ali osoba koja piše blog tako i razmišlja. Jer, kada prvi post na blogu objaviš osjetiš snagu neovisnosti. Ja sam to napravila, sada upravo i objavila da svi mogu vidjeti. Logično je da ćeš i knjigu jednog dana na isti način objaviti. Danas, zato što možeš.


Prvo što sam pomislila kada sam uzela ovu kuharicu u ruke bilo je – ej, pa to sam ja htjela. I mislim se… a joj što ću sad? Ali onda olakšanje, jer to je ipak kuharica, a ja ne pišem recepte…


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

[SCROLL DOWN FOR ENGLISH]⁣ ⁣ Umak zbog kojeg sam se na trenutak osjetila totalno kulinarski nesposobna, a sve je ustvari taaako jednostavno. Savršen uz povrće i meso s roštilja - jedva čekam da ga uvalim u sve i svašta. S čime biste ga vi najradije sparili, hop na link pa mi javite <3⁣ ⁣ The creamiest possible tahini sauce - which just for a split second made me feel totally incompetent in cooking, but it's all so simple. Have you tried it yet? With what? Let me know in the comments.⁣ ⁣ #tahini #tahinisauce #israel #israelicuisine #thefeedfeed #traveltoeat #foodphotography #inmykitchen #crostagram #foodstyling #damijenestoslatko #jerusalem #mediterraneanfood #wanderlust #gastrohr #punkufer #dobrahrana

A post shared by Ana-Marija Bujic (@anamarijabujic) on

 

Čitajući Pantarul doma, ovdje u dijaspori na momente mi se čini da ipak postoji život u Gradu koji propuštam. Sve ove godine nisam naišla ništa što mi je puklo takvu čežnju za rodnim gradom kao ova kuharica. Ana-Marija vodi obiteljski restoran koji se nalazi na vrhu bulevara. Kada bih trebala zamisliti neku ulicu koja mi ispunjava čitav i najdublji dah zatvorenih očiju, to je ta ulica.
Tom sam ulicom išla kod none, tom sam se ulicom kasnije strmoglavljivala s Vojnovića biciklom do Pošte (da vidim svoje dijete kako to danas ide činiti, srce bi mi momentalno otkazalo)…
A Pantarul je točno tamo, pri vrhu, s pogledom na GOŠKOV teren ili na njegov zid, nije uopće važno kako je i autorica sama napisala. Ako dođete u Dubrovnik, lako nađete Pantarul.

U međuvremenu ga možete imati doma.

Kuharica kojoj će tri trakice za označavanje biti premalo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.