Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Održiva moda za školarce koju si ne možemo priuštiti

Istina je, na žalost, da si održivu modu ne možemo priuštiti, ma kolika ta ekološka nužnost bila.
Objava 30. srpnja 2019. 1 komentara 485 prikaza
fashion
fashion
Održiva moda koju si ne možemo priuštiti

Dovoljno je da pogledamo u svoj ormar i vidjet ćemo pravu sliku današnjeg svijeta koji se guši u smeću tekstila i ostataka brze mode.
Brza moda je ova majičica koju sam kupila na sniženju ili je već sama po sebi bila toliko jeftina da se ni ne sjećam od kuda mi i o čemu sam uopće razmišljala. Činjenica je ne treba mi. Ili se je već nakon dva pranja potpuno izmijenila... Brza moda su i svi ostaci tkanine koji su bačeni dok se krojila ta jadna majica. Brza moda su i svi potplaćeni u lancu od uzgoja pamuka, pesticidi utrošeni za uzgoj tog pamuka, pa do transporta, izrade i svega ostalog.

Brza moda je jeftina i pristupačna. Nema nikakvog razloga da brza moda ne bude oku ugodna, pa ona to zapravo i jest.

Ali što kada imaš jedno, dvoje, troje djece i kada im svaku sezonu trebaš priskrbiti cijeli set odjeće od gaćica do jakne? Pa smo prvo dijete opremili brzom modom, slijedom čega ta odjeća nakon te sezone više nije upotrebljiva za mlađe dijete, možemo jedino... Ući u začarani krug...
Vodeći se idejom da možda izdvojimo nešto više novaca za kvalitetniji komad odjeće pa majicu možemo u samo malo boljem dućanu platiti sto kuna - opet nismo nigdje. Jer je i taj malo kvalitetniji dućan, opet dućan brze mode, koji je eto malo skuplji.
Još za bebe i mališane odjeća kruži par uzrasta, ali ako govorimo o školskoj djeci...

Istina je, na žalost, da si održivu modu ne možemo priuštiti, ma kolika ta ekološka nužnost bila.
Bilo bi sjajno da nam je takav standard da uopće ne uzimamo u obzir ponudu brze mode. Bilo bi sjajno da postoje domaće tvornice i brendovi koji su dostupni. Što ne bi bilo sjajno da svatko u nekom svom aranžmanu sašije ili angažira krojačicu da sašije jedan komad odjeće po sezoni...

Bilo bi također sjajno da brza mode nije toliko zahvatila sve pore društva, da je postala toliko jaka i moćna da će ju uopće biti teško suzbiti, jedino ako se sama ne slomi...
A to, čini mi se nećemo gledati.

Bilo bi sjajno. Ali nije.

Nešto možemo, valjda napraviti. Za nas odrasle je stvar jednostavnija, mi ipak nećemo prerasti svaku krpicu u roku od šest mjeseci. No, govorimo o djeci školskog uzrasta. Kako ih pametno opremiti, da naš budžet preživi?

Ovaj post ne nudi rješenja. Nismo svi u stanju šivati odjeću, a niti je to jeftin sport. Na žalost ovaj post ostavlja samo razmišljanje. Možda u pravom trenutku, prije nego krenemo opremati školarce za novu školsku godinu.

  • martina.fila:

    ima rješenja i ja nisam jedina koja mu pribjegava- polovna odjeća.