Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Osmislite i izradite platnenu pernicu

Evo ideje za jedan zajednički projekt s našim školarcima - koji će im dati dodatne motivacije za ručni rad u novoj školskoj godini!
Objava 12. kolovoza 2017. 0 komentara 300 prikaza
Osmislite i izradite svoju pernicu - za nove školske
Osmislite i izradite svoju pernicu - za nove školske
Osmislite i izradite svoju pernicu - za nove školske uspomene

Platnene  pernice su izvrsno rješenje za organizaciju malih alata, bojica, penkali, pastelnih bojica, kistova, kukica i heklica... Svaka od ovih pernica je sigurno jedinstvena i neponovljiva, može primit 10 - 12 bojica. Jednom zarolana veže se trakicom! Ona može biti dio vaše organizacije alata za ručni rad.

Možda nije na dva kata, ali  sam sigurna da će naći svoga đaka!

Za sve nas roditelje uskoro se bliži početak nove godine. Neki su tek krenuli na odmor, a neki su se već odavno vratili. Nadam se svakako da se svi dobro iskoristili ovu pauzu, napunili baterije, skupili inspiraciju ili jednostavno odmorili. 
A nova školska (ili vrtićka godina još prije) – pa to je za manje od mjesec dana!!! Naši malci ni ne znaju što nama sve prolazi kroz glavu – što im sve treba novo pribaviti i čemu ustvari sva strka i pompa oko novog početka. 

Evo ideje za jedan zajednički projekt s našim školarcima - koji će im dati dodatne motivacije za ručni rad u novoj školskoj godini!
 


ŠTO MI TREBA:
- 3 komada tkanine širina 30 x visine 20 cm
- 2 trakice 25 x 4  cm
- puca (gumb) - kao opcija
- flizelin 30 x 20 cm

Pachwork:
Ako imate ostataka od prošlih projekata izvrsno ih možete iskoristiti za izradu jedne ovakve pernice. Zajedno s budućim vlasnikom (ili vlasnicom) možete odabrati uzorke i posložiti ih tako da čine tri komada tkanine veličine 30 x 20 cm. Naravno, možete  osmisliti i svoje dimenzije, ovisno prema tome što planirate u njima čuvati.
Priprema patchworka je jednostavna. Složite krpice po visini da se uzorci gledaju sa unutarnje strane sa širinom šava 1 cm. Rastvorite šav i stisnite glačalom. Nastavite našivati komade dok ne dođete do željene dimenzije krpice (30 x 20 cm).


Priprema džepa za olovke


Šivanje:
Od tri pripremljene krpice odaberite onu koja će služiti kao džep. Svinite ju na pola s pravom stranom prema vani i pritisnite glačalom. Pošite po duljoj zatvorenoj strani oko ½ cm od svinutog ruba. 
Pripojite iglicama svinuti džep na krpicu koja će biti s unutarnje strane pernice. Označite mjesta gdje ćete prošivati utore za olovke. Prvo i posljednje prošivanje neka bude 5 cm od ruba. Dalje možete prošivati utor za svaku olovku zasebno – 2 cm za svaku olovku.
Meni se pokazalo zgodno i imati par većih džepova za po nekoliko olovki. Na vama je da odlučite. Početak šava ojačajte na način da prošijete nekoliko puta naprijed nazad.

Napravite svoju trakicu:
Umjesto gumba (puce, dugmića) meni se pokazalo da je bolja opcija ušiti trakice kojima se zarolana pernica zatvori. Ovo je bolje jer onda nismo ograničeni količinom stvari koje stavljamo u pernicu. Bilo da su unutra samo škare i kukica, ili smo ih napunili pune puncate. Dok smo sa gumbom ograničeni veličinom omčice. Trakicu možemo iskoristiti već gotovu,  a možemo ju napraviti sami:

Dulji kraj svinuti na pola po sredini, da je strana s uzorkom prema vani. Pritisnuti glačalom, otvoriti. Svinuti iznova ¼ do polovice i pritisnuti glačalom, pa još jednom svinuti na pola. Opet dobro stisnuti glačalom. Jedan kraj podvrnite unutra i sve prošijte po duljini.

Spajanje:
Na preostalu treću krpicu, koja će biti vanjska  stavite flizelin. Ovo posebno preporučam ako ste radili patchwork. Kada koristite tkanine kao što su jeans, keper ili slične debljine, flizelin može i izostati.
Ispred sebe stavite krpicu sa ušivenim džepovima, da su džepovi okrenuti prema vama.  Na nju pripojite iglicom trakice tako da je kraj koji je podrubljen slobodan. Na to stavite i treću krpicu tako da je uzorak prema unutra (a flizelin prema vama). Prošiti sa svih strana uokolo ostavljajući otvor za preokretanje koji ste osigurali šavom unatrag.

 

I za kraj:
Prije preokretanja obrezati uglove. Preokrenuti, dobro pritisnuti glačalom. Prošiti po rubovima pernice pazeći da samo tim šavom zatvorili otvor za preokretanje.
Platnene pernice su izvrsno rješenje za organizaciju malih alata, bojica, kistova, pastela, kukica, heklica...  Sigurna sam da će razveseliti svakog đaka, bar za neke aktivnosti, ručni rad ili slobodno vrijeme 

Veselo šivanje!


Zarolana platnena pernica - vanjska strana

 


Zarolana platnena pernica -Unutarnja strana


 


Zarolana platnena pernica - zarolanaZarolana platnena pernica - rješenje za spremanje alata za ručni rad

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.