Blogosfera 100 bofora

Ostaci krpica - što s njima? Patchwork!

Objava 04. kolovoza 2016. 0 komentara 2450 prikaza
Čuvajte ostatke krpica za patchwork
Čuvajte ostatke krpica za patchwork
Patchwork - slika 100 bofora - krpice od ostataka krpica

Ja čuvam ostatke krpica, pa ostatke ostataka i onda imam još jednu kutiju u koju spremam što je ostalo od ostataka ostataka.  Kriterij? Ne znam. Skupljam sve i sve mi je žao baciti. Možda je jedini kriterij veličina. Ali i najmanja krpica bude spašena. Iako bi realno bilo sačuvati krpicu do 10 x 10 cm, nekada ako su neki dobri uzorci, sačuvam i manje. Eto toliko da se može napraviti neka omčica - ili iskoristiti za patchwork.


Patchwork je sastavljanje krpica i izvorno i je osmišljen zato da se iskoriste ostaci vrijednih i dragocjenih tkanina.
Pa u osnovi to i je to - kad ne znate što s ostacima - eto baš to! Iako se danas uglavnom patchwork radi iz tkanina kupljenih baš za tu svrhu, pa se režu na male komadiće vi možete osnovati vašu vrećicu ili kutiju za ostatke i kada se ona jednom napuni - osmislite svoj projekt od tih ostataka. Ovdje možete i reciklirati stare komade odjeće koji su vrijedni čuvanja.

Općenito sve se može kombinirati u patchwork, ali isto bi bilo mudro voditi računa o kasnijem održavanju i pranju, pa tako je bolje kombinirati tkanine sličnog sastava i što je isto bitno - da budu iste debljine. Ako je slučaj da spajamo tkanine različitih debljina, onda tanju tkaninu treba podstaviti flizelinom ili debljom tkaninom.

Najjednostavnije šablone su oblikom kvadrata ili trokuta. Za napredne je tu i krug i sve ostale kombinacije koje proizlaze iz ova tri oblika.

Kada imate narezane krpice spojite ih pribadačama u redove i prošijte. Nakon prošivanje otvorite šavove i izglačajte ih. Zatim redove spojite na isti način, otvorite šavove i njih izglačajte.


Patchwork - slaganje tkanina i spajanje u redove
Jednom gotov patchwork treba podstaviti. Manji patchwork je najbolje podstaviti flizelinom - tako će ostati čvrst i uredan. Na kraju se može s vanjske strane prošiti sa strana svakog spoja dekorativan šav, koji će također pridonijeti jačini kompaktnosti cijelog komada.
Za početak to mogu biti ideje sa svega nekoliko krpica u redu, a što budete spretniji i ako vam se svidi ova tehnika krenite i na zahtjevnije kombinacije. Na internetu ćete naći beskrajno inspiracije, od jednostavnih džepova do prekrasnih prekrivača.

Veselo šivanje! 


Platneni nadstoljnjak izrađen spajanjem tkanina - patchwork tehnikomPlatnene pernice izrađene spajanjem tkanina - patchwork tehnikomPodmetači zrađeni spajanjem tkanina - patchwork tehnikom


 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.