Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Otkrijte koji ste tip vrtlara i tisuću i jedan savjet

Nema savršenog vrta, pa niti savršenog vrtlara. Svaki vrt je poseban. Je li vaš susjed strastveni vrtlar ili ipak menadžerski tip?
Objava 20. lipnja 2019. 0 komentara 420 prikaza
Vrtlarenje - 100 bofora
Vrtlarenje - 100 bofora
Savjeti kako postati bolji vrtlar

Konačno je počela vrtna sezona. Ove godine kasnije nego inače. Vrijeme u svibnju nas baš nije mazilo. Čak je u ožujku bilo povoljnije vrijeme za vrtlarenje ove godine, nego u petom mjesecu. No, važno je da je krenulo. Vrtovi već poprimaju svoj oblik, gredice su definirane, uređene, posađene. Što je posijano, je već vjerojatno i niklo.

Sada, ako je posao dobro odrađen preostaju samo fini radovi i zaista uživanje u vrtu. Pa kad je posao gotov, može se baciti pogled i u susjedov vrt. Kako vrtlari vaš susjed možda ga možete pronaći među ovim tipovima vrtlara. 

No, prije toga savjeti. Ja sam od onih vrtlara koji poslušaju svaki savjet. Ali važno je prije toga znati od koga savjet dolazi. Od kojeg tipa vrtlara, onda odlučim gdje s tim savjetom. U knjizi britanske autorice "1001 savjet kako postati bolji vrtlar!" Pippe Greenwood  je zaista tisuću savjeta.

Kako postati bolji vrtlar

A mrs. Greenwood je zasigurno strastvena vrtlarica koja je svoju karijeru provela na BBC-u radeći emisije o vrtlarstvu, a napisala je neke od najčitanijih knjiga na ovu temu. A znamo kakvi su Britanci kada dođe do vrtlarenja. Knjiga je koncipirana u obliku kratkih savjeta i lako se pregledava i izvrsno je štivo i za početnike, ali i prekaljeni vrtlari će sigurno pronaći nešto za sebe. Hrvatsko izdanje ove knjige je u tvrdom uvezu, izdaje Profil. 

U njenoj knjizi doduše nećete naći savjet koji su to tipovi vrtlara i kako ih prepoznati. Za to sam ja tu i sve je ovdje ako nastavite čitati.

Pratite li 100 bofora na Facebooku?

 

 

 

Strastveni vrtlari
Vrtlarenje je strast, to nije potreba, niti hobi, to je nešto više. Skoro pa poziv. Samo da su ruke u zemlji i sve je u ravnoteži. Kada te pitaju što si posadio u povrtnjaku, tvoj odgovor je SVE!
Sve gredice su popunjene, kao i police s knjigama na temu vrtlarstva. O svemu imaš mišljenje. Sezona traje cijele godine. Eh, kad bi kod nas postojala radijska emisija o vrtlarenju...

Borac
Borac je ustvari podvrsta strastvenog vrtlara koji živi i djeluje u urbanom okruženju. Ovaj vrtlar će vrtlariti i na balkonu ili će čak od predstavnika stanara isposlovati dozvolu da uzurpira krovnu terasu zgrade za urbani vrt. Ovi vrtlari nam ostavljaju nadu u bolje sutra i možda baš oni budu ti zbog kojih će se uvesti vrtlarenje u škole. Svi smo uz tebe!

Tradicionalist
Čim zatopli, ti si u vrtu. Vrt izgleda točno onako kako bi ga zasadila tvoja prabaka da je još i danas s nama. Radi se točno po tradiciji i običajima. U tvom vrtu vjerojatno nikada nećeš zasaditi šenon, jer izgleda čudno iako kažu da je zdraviji i od brokule i karfiola zajedno.

Menadžer
Gredice izgledaju savršeno. Mrkvice, rotkvice, cikla - sve je u savršenom razmaku. Gredice su tako raspoređene da nema bespotrebnih gubitaka na stazice. Trošak gredice je proračunat, isplati ili se saditi neku kulturu, cijena sjemenke naspram klijavosti pojedine kulture. Sve je u računu. Sigurno nikada nisi ništa zasadio prije zadnjeg proljetnog mraza.

Vrtlarenje ili smrt
Možda pretežak naziv za ovaj tip vrtlara, ali činjenice su tu. Jedini i osnovni razlog zašto se vrijeme troši na vrt je ubiranje konačnog ploda. Povrtnjak nije mjesto za opuštanje, nego ozbiljna rabota. Ovaj vrtlar ne vidi smisao ni svrhu dovođenja djece u vrt, jer oni samo mogu učiniti štetu. Za one životinjske nametnike koji čine štetu u vrtu, rješenja se nalaze isključivo u poljoapotekama, ništa se ne prepušta slučaju. Nema veze pčele, gliste, gusjenice, bubamare - jednim potezom je riješeno sve - uši, zlatice... vidimo se u nekoj drugoj epizodi. Sadržava i sve značajke tradicionalnog vrtlara, ali i menadžera s naglaskom na opću isplativost.

No, koji god tip ili kombinacija tipova bili - svaki savjet zlata vrijedi.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.