Blogosfera 100 bofora

Pet stvari zbog kojih ćete šivati kao profesionalici

Nekoliko stvari koja može učiniti veliku razliku u konačnom izgledu vašeg šivaćeg uratka. Evo pet savjeta od kojih nikada nemojte odustati!
Objava 27. srpnja 2017. 0 komentara 859 prikaza
Točkasta korpica
Točkasta korpica
Točkasta korpica 100 bofora

Pet stvari koje će podići vaše šivanje na razinu profesionalaca Još uvijek čuvam i koristim prve sašivene komade, vidljivo je da su to moji pioniri. Na svakom sljedećem komadu bih napredovala u nekom smislu. Iako bih pažljivo čitala i slušala upute za šivanje, nekako u početku sam radije preskakala neke važne korake. Rezultat toga bi bili uratci koji su prepoznatljivi za početnike. Ono što je potrebno da vaši komadi izgledaju kao da ih je šivao profesionalac je vrlo skromno i jednostavno. Malo discipline i strpljenja, naravno…

 

1 – Pravi konac i prava igla
Osnovno je da konac zaista treba biti solidne kvalitete. Naravno, to ne znači da trebate za svaki projekt koristiti najskuplji. Ali ako imate neke stare konce iz bakinog ormara, za koje ni sami ne znate koliko su stari – radije ih preskočite. Postoji velika šansa da će konac pucati, a i pitanje je kako će se ponašati pri pranju. Također je važno da se za određenu tkaninu odabere pravi konac, a za konac, odnosno tkaninu i prava igla. Upute o tome se lako nađu u uputama koje dođu uz šivaću mašinu. Ne manje važno je provjeriti i je li igla otupila i treba li ju zamijeniti.

2 – Oprati tkanine prije šivanja

Ovo je korak za koji je potrebno silno strpljenje i disciplina, znam. Znam koliko je iskušenje doći doma iz trgovine i ne baciti se odmah na šivanje s novom krpicom, sjajnog uzorka. Zato je najbolje odmah krenuti prema perilici rublja, tako da ne dođemo u to iskušenje. Osnovni razlog pranja tkanina prije upotrebe je skupljanje. Više o tome pročitajte u postu Priprema tkanina za šivanje.

3 – Rubni i gornji šavovi

Rubni šav je onaj završni šav koji će dati presudu vašem šivačkom projektu – je li dobar ili je samo onako. Treba imati na umu da je to najčešće posljednji šav kojeg radimo na nekom komadu i da je nerijetko u pitanju nekoliko slojeva tkanine koje želimo prošiti. Svakako je najbolji savjet ovdje da se šav prethodno isproba na nekom komadu restla složenom na način kao i komad gdje želimo izvesti rubni šav. Često je korisno isprobati razne duljine šavova. Meni ljepše izgledaju dulji šavovi. Ako nemate papučicu za rubni šav, onda ne preostaje ništa nego vježba, vježba i vježba.


Rubni i gornji šav

4- Početni i završni bod
Jedna od stvari koja može učiniti veliku razliku u konačnom izgledu vašeg šivaćeg uratka jest izgled početnih i završnih šavova. Početak i kraj šava šivanog šivaćom mašinom je najslabija točka gdje, ako nije ispravno učinjen može dovesti do paranja šava i razdvajanja spojene tkanine. To u konačnici može značiti rupu, odvajanje ručki... nezgodu. Ovo je jedan od savjeta koji će svakog početnika unaprijediti i dati mu dodatnu sigurnost. Više o ovome možete naći u postu Početni i završni bod.


Početni i završni bod

5 – Pritisnuti glačalom i opet pritisnuti
Tkanine se trebaju izglačati nakon pranja, odnosno sušenja. Trebaju se i izravnati još jednom prije samog mjerenja i rezanja, ako je došlo do gužvanja u međuvremenu. Ovdje treba razlikovati klasično glačanje odjeće i ostalih gotovih komada i možda riječ glačanje i nije najbolja za ovaj opis. Tkanine treba izravnati, ali nikako rastezati. Nadalje, kroz cijeli ciklus izrade nekog komada potrebno je imati glačalo stalno pri ruci, jer je uputno svaki šav dobro stisnuti prije nego se krene dalje.

Eto, sada znate! Veselo šivanje!

Pratite 100 bofora na:

FACEBOOK | INSTAGRAM | BLOG | TWITTER |PINTEREST 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.