Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Vrtlarenje u gradskom vrtu

Prije četiri godine parcela od 50 kvadrata dodijeljena nam je na korištenje i tu smo počeli našu vrtlarsku avanturu. Ugovor o korištenju vrtne parcele se potpisuje na dvije godine, a samo korištenje parcela je besplatno. Na parceli gradskog vrta može se uzgajati svo povrće, začinsko bilje i bobičasto voće.
Objava 02. srpnja 2017. 0 komentara 964 prikaza
gradski vrtovi u Zagrebu, Sveta Klara - 100 bofora
gradski vrtovi u Zagrebu, Sveta Klara - 100 bofora
gradski vrtovi u Zagrebu, 100 bofora - Sveta Klara

Vijest da će se osnovati Gradski vrtovi, prije nešto više od četiri godine dočekana je s oduševljenjem, ovdje na četvrtom katu bez dvorišta. Te 2013. godine naš je gradski vrt u Svetoj Klari bio prvi u Zagrebu. Nedugo za Svetom Klarom nizali su se Sopot, Borovje, Sesvete, Trnje... Danas, u petoj vrtnoj godini u Zagrebu je organizirano 11 gradskih vrtova s ukupno preko 2000 vrtnih parcela.


Platnena torba Gospođa! puna cvijeća i plodova iz našeg povrtnjaka

 

Djeca u vrtu
Koliko je djeci vrtlarenje važno i korisno cijeloj obitelji već sam pisala u postu Vrtlarenje s djecom. Prijateljstvo s kukcima, praćenje rasta biljke od sjemenke, preko plodova je iskustvo koje će im dati osjećaj odgovornosti i privrženosti. U konačnici, zaključili smo da je puno zanimljivije i svima korisnije provesti vrijeme na gradskom vrtu, nego li na igralištu. Iako volimo boraviti na dječjim igralištima, nama odraslima se ipak čini da smo napravili puno korisnijeg posla za vremena provedenog u vrtu. Što ih češće vodite sa sobom u vrt, to će ona prije usvojiti pravila ponašanja u vrtu i vrlo će brzo prepoznati koje su biljke korisne u vrtu. Nemojte odustati od svojih malih vrtlara tek tako. Možda će vam se isprva činiti da ne radite ništa drugo nego da vičete "nemoj tamo" , "ne gaziti po biljčicama", "ne u susjedov vrt"... No, već pri petom - šestom dolasku i najmlađi vrtlari se znaju ponašati kao veliki. 

 


Djeca u vrtu i izrada povišene gredice

Projekti za djecu - šator od visokih mahuna
Svaki mali vrtlar će naći neku svoju zanimaciju u vrtu. Hoće li se opredijeliti za vodeni sektor zalijevanja, izrade kanala, jamica, rupa za navodnjavanje ili će s istraživačkom opremom organizirati sakupljanje kukaca po vrtu, stvar karaktera tog malog vrtlara i njegove osobnosti. Kada dođe do branja plodova, sigurna sam da će se svi prijaviti. U međuvremenu im možemo osmisliti šator od visokih mahuna. Ako mahune u kasno proljeće posijemo uokolo koso postavljenih štapova sredinom ljeta možemo očekivati da će se one popeti i zakriliti šator svojim lišćem i plodovima.


Pripreme za šator od mahuha

 

Planiranje vrta kroz godinu
O vrtu razmišljamo i bavimo se s njim cijelu godinu, no možemo ju podijeliti na godišnja doba i radove u vrtu vezane za njih. Nije manje važan dio koji se odvija na našem balkonu pred kraj zime kada sijemo sjemenke koje smo sačuvali ili nabavili od drugih vrtlara. Nabavljamo sadnice, istražujemo i razmjenjujemo. Tada nestrpljivo čekamo početi s proljetnim radovima u vrtu i presadnjama. Iako je možda za svakog vrtlara to doba godine najzanimljivije, jer je to prilika da se povrtnjak iznova oblikuje nakon zimske stanke, meni je nekako ljeto ipak draže.


Sadnice starih sorti rajčica koje smo nabavili od OPG Neduhal
 

Sadnice raštike kupljene na Flora art izložbi cvijeća 

 

Organski vrt, naš i susjedov
Kada radite bilo što u nekoj zajednici ili timu, ovisni ste jedni o drugima. Ako ste se odlučili uzgajati povrtnjak i voditi brigu o njemu te ubirati plodove - onda pretpostavljam da ste vođeni idejom da vaš vrt bude čist i zdrav. Ovo mislim prvenstveno da će biti čist od kemikalija. Jer povrće tretirano svim i svačim lako kupite prvom dućanu. Kako ćete se boriti od nametnika i bolesti koje mogu napasti biljke, bit će stvar vašeg odabira, ali i odabira vašeg susjeda. Vrtne parcele su uredno razdvojene stazicama širine oko jednog metra i ono čime vaš susjed bude tretirao svoj vrt, moguće je da će imati utjecaj i na vaš. Primjerice puževi, napasti koji će vam testirati vašu volju za vrtlarenjem i pojesti i načeti vam sav urod. Iako na tržištu postoje i ekološki prihvatljivi preparati za suzbijanje puževa, vi čete se možda htjeti držati sakupljanja puževa, mehaničkih prepreka i prirodnih putova ne biste li ih odagnali s vaše male parcele. U međuvremenu na nekoj susjednoj parceli vrtlar može koristiti razne pesticide. Rezultat može biti ili da će se svi puževi skrasiti na vašoj parceli ili će možda ipak susjedovo suzbijanje imati utjecaja i na vaš vrt.


Djeca beru prve ljetne plodove, rotkvice


Kako do vrtne parcele
Grad Zagreb, odnosno ured za poljoprivredu svako toliko objavljuje javni natječaj kada se pokaže da su neki vrtlari odustali od obrade svojih parcela ili u slučaju otvaranja novog gradskog vrta. Nerijetko postoje i liste čekanja u pojedinim vrtovima. Kriterij za dodjelu parcela je prebivalište, broj članova kućanstva te braniteljski i socijalni status. Ugovor se potpisuje na dvije godine, a samo korištenje parcela je besplatno. Na parceli gradskog vrta može se uzgajati svo povrće, začinsko bilje i bobičasto voće.
Iako je samo korištenje parcele besplatno, vrtlari se udružuju i sami smišljaju načine da si olakšaju rad u vrtu zajedničkim projektima u održavanju vlastitih parcela kako i održavanju zajedničkih prostora. Možda kupe zajedničku kosilicu ili slično. Trenutno se čekaju rezultati posljednjeg natječaja za dodjelu parcela koje su se oslobodile odustajanjem pojedinih vrtlara. Jedna pokraj naše je slobodna i baš se veselimo upoznati nove susjede.

Pratite 100 bofora na:

FACEBOOK | INSTAGRAM | BLOG | TWITTER |PINTEREST 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.