Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Povratak jednokratne plastike i plastičnih vrećica u epidemiji? Evo što možemo napraviti

Zabrinutost za zdravlje, odnosno higijenu trgovine je ponovno preplavilo gomilom jednokratne plastike. Posebno onih tankih plastičnih vrećica.  U doba ove epidemije čini se da smo u više navrata bili stavljeni pred mnoge proizvode koji inače ne bi bili zapakirani u plastiku, a sada jesu.
Objava 24. lipnja 2020. 0 komentara 772 prikaza
100 bofora, platnena torba za tržnicu
100 bofora, platnena torba za tržnicu
100 bofora, platnena torba za tržnicu. Zelena torba boje kadulje

Bili smo na dobrom putu. Ljudi su počeli osvještavati da postoje alternative jednokratnoj plastici i shvaćati da ne ulažu veliki napor koristeći višekratne alternative.
Savladali smo i usvojili prvi i osnovni korak odlaska u kupovinu s platnenom, višekratnom vrećicom. Sigurna sam da je mnogima već čudno i neobično krenuti u trgovinu bez jedne takve. 

Sve to prije pandemije. Zabrinutost za zdravlje, odnosno higijenu trgovine je ponovno preplavilo gomilom jednokratne plastike. Posebno onih tankih plastičnih vrećica. 
U doba ove epidemije čini se da smo u više navrata bili stavljeni pred mnoge proizvode koji inače ne bi bili zapakirani u plastiku, a sada jesu. Svrha je naravno da se podigne hijena na zadani nivo. Ova dodatna plastična ambalaža sada je dio naše svakodnevice. Koliko je to opravdano znat ćemo kad budemo znali i odgovore na sva ostala pitanja o virusu koja si svakodnevno postavljamo. Je li ona tu samo privremeno i hoćemo li napraviti neki novi iskorak u novo normalno s manje plastike? Hoćemo li ju znati pametno zbrinuti i reciklirati?Dosta je pitanja općenito postavljeno pred nas u zadnje vrijeme i nadam se da ćemo se okrenuti novom normalnom koje će biti po mjeri svakog od nas i po mjeri prirode i jednostavnijeg načina života. 


Platnene mrežaste vrećice - 100 bofora


No, što možemo još učiniti, a da se zadržimo u zadanim okvirima koje nam ovo izazovno doba nameće. 
Posebno u ovo doba kada se svaki odlazak u dućan planira možemo napraviti jedan dobar korak u dobrom smjeru. Platnene vrećice i staklenke za sir i vrhnje na tržnici ne bi trebali predstavljati dodatnu ugrozu, naprotiv, ako bolje razmislimo...

Sada bismo se mogli koncentrirati na one druge plastične vrećice koje se koriste za voće i povrće na tržnicama i voćarnama. 
Evo nekoliko prijedloga kako koristiti platnene vrećice u nabavi hrane na tržnicama. 

Gospođe! 100 bofora, platnene vrećice

1. Nositi veliku platnenu vrećicu za kupovinu ili kolica za kupovinu. Ja ću uvijek odabrati kolica kada idem na tržnicu, pa čak i u kvartovski dućan. Kad razmisliš - kotač je čovjekov sjajan izum. Posebno ako ne voziš auto. 

2. Za sir i vrhnje ponijeti staklenke ili druge višekratne posude. Dugo sam se oko ovoga premišljala, često zaboravljala uzeti sa sobom, onda žalila što nisam. Dobitna kombinacija s kolicima za kupovinu. Tako ne morate tegliti i ne baš lagane i praktične staklenke. Ovako ih vozite.

3. Za voće i povrće koje ne treba vrećicu, kao primjerice lubenica, tikva, tikvice i slično jednostavno kupite bez vrećice ili ponudite svoju platnenu. Ovo je najveća mudrost. Ne treba vrećica. Hvala! 


100 bofora - platnene vrećice na uzicu


4. Koristite mrežaste platnene vrećice za kupovinu salata i sličnih povrtnica (blitva, špinat), a isto tako ih možete koristiti za kupovinu na vagi u trgovinama. U trgovinama ako važete, izvagat ćete malo više - težinu vrećice. A možete se i snaći pa izvažite prije nego stavite stvari u nju.

5. Iskoristite platnene vrećice na uzicu za ostalo povrće i voće. 

 

Platnene mrežaste vrećice od organskog pamuka - 100 bofora

100 bofora, platnena torba za tržnicuFoto: 100 bofora, platnena torba za tržnicu 1 / 10


 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.