Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Priprema tkanina za šivanje

Objava 07. srpnja 2016. 0 komentara 1132 prikaza
tkanine
tkanine
tkanine -100 bofora

Nema sumnje da je najzabavniji dio šivanja odabir tkanina, kupovina, traganje i donošenje doma. Postoje razni tipovi ljudi - ja sam po tom pitanju tip hrčka. Ja stalno nekakve krpice donosim doma, spremam, pribavljam. Nije mi problem već prije ljeta razmišljati o zimskim uzorcima, a rijetko kada uspijem preskočiti neko sniženje... Posebno ono koje se ne preskače. 

Također nema sumnje da je najmanje zabavan dio kad se dođe doma - čekanje da se tkanine operu i osuše. Ali postoji i više nego dobar razlog zašto treba, odmah s vrata - sadržaj vrećice istresti u perilicu rublja i oprati tkanine. Ovisno o tipu i kasnijoj mogućoj namjeni, ja najčešće operem tkanine na 40°C, lagani ciklus s vrlo malo praška, a često dodam i ocat. Omekšivač ne koristim. Prije bih znala tkanine oprati i bez praška, ali kako sam shvatila da ih volim skladištiti i gomilati, tako sam zaključila da mi je ipak bolje imati gomilu čistih krpica u ormaru. One generalno nisu prljave, ali su prošle svoj put i svoja skladišta. 

No, svaka tkanina je posebna i glavno pravilo bi bilo da to prvo pranje bude ono koje će se i propisati konačnom proizvodu. 
Osnovni razlog pranja tkanina prije upotrebe je skupljanje. Na deklaraciji osim sastava će pisati i postotak skupljanja. Primjerice ako šijemo zavjese koje želimo da budu dugačke 2 metra. Ako na deklaraciji piše skupljanje 2% (što je čak i malo) - konačna zavjesa bi nam mogla biti kraća čak 4 cm!!! 
Drugi slučaj koji ne želimo da se dogodi je kada koristimo više različitih tkanina koje imaju različite postotke skupljanja. Konačan proizvod može biti grbav, zgužvan i nejednolik nakon prvog pranja. 

rubovi tkanine nakon pranja


Kada otvorite vrata perilice moglo bi vas dočekati iznenađenje u obliku jedne velike nedefinirane kugle zapetljanih tkanina. Razlog tome su zapetljani konci s rubova tkanina, koji će se u manjoj ili većoj mjeri rasporiti u pranju. Tkanine će biti zgužvane i ti konci zapetljani. Pažljivo iz odrežite škarama kako se tkanine ne bi rasparale. Ovdje će se vidjeti i koliko su neke tkanine sklone paranju - pa će o tome ovisiti i odluka kod šivanja, je li potrebno takve rubove dodatno osigurati šavovima (zig-zag, endlanje ili sl.). 
Na kraju, kada prostrete svoje nove krpice, odmorite malo i uživajte u pogledu na njih dok se suše na vjetru. Možda vam sine i neka nova inspiracija.

I na kraju, ne manje važno - tkaninu treba provjeriti od eventualnih nepravilnosti ili oštećenja. To mogu biti greške u tkanju, izblijedjeli uzorak ili slično. Nešto što bi se moglo naći po sred zavjese, suknje ili torbe kada već bude kasno za reagirati.  

Veselo šivanje

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.