Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Šivanje ljetne garderobe

Ljetna garderoba je savršena za početnu avanturu šivanja odjeće. No, odmah na početku nekoliko je problema...
Objava 19. lipnja 2018. 0 komentara 1496 prikaza
 foto: Pixabay
foto: Pixabay
Lagana ljetna suknja od platna ukrašenog šlingom

Sigurno je lakše sašiti neki komad ljetne odjeće nego zimske. Ljeto je opušteno doba godine i praktički, možemo nabaciti na sebe bilo kakvu krpicu i dok se ispod nje osjećamo dobro - možemo misliti da smo na milanskoj modnoj pisti.

ljetna haljina

Lagana ljetna haljina od duple gaze, tetra materijal 


Tako je ljetna garderoba savršena za početnu avanturu šivanja odjeće. No, odmah na početku nekoliko je problema. Ljetne tkanine su tanke, prozračne i delikatne.

Lagane tkanine zahtijevaju dodatno podešavanje šivaće mašine. Nemojte odustati zbog toga, nego proučite upute za odabir igle i boda koje su došle s mašinom ili na internetu pronađite upute nekog sličnog modela vaše mašine.

Druga nezgodna stvar je što, vjerojatno imate šivaću mašinu, a nemate endlericu. Ako pogledate u vaše ljetne komade odjeće, vidjet ćete da su svi rubovi i šavovi uredno proendlani, kako se tkanina ne bi parala, a šav bio lagan i tanak. Ni tu nemojte odustati. Za ovu svrhu, može poslužiti i cik-cak bod na običnoj mašini. Samo je potrebno da na nekom malom probnom komadu tkanine isprobate koji bod i širina odgovara.

Sada kad smo to rekli - idemo na odabir. Što ćemo šivati?

Imajući na umu gore spomenute probleme, važno je odabrati primjeren kroj. Prvenstveno se ovo odnosi na odabir tkanine. Pletene tkanine i slična trikotaža jako se teško šivaju bez endlerice i za to je zaista potrebna vještina. Tako su materijali odabira za šivanje ljetne odjeće na šivaćoj mašini: popelin, lagani košuljni materijali, lan, lagani jeans i slično. 

Neobičan materijal, zanimljive strukture, ali prozračan pravi ljetni je tetra gaza. To je materijal koji koristimo najčešće za dječje tetra pelene. Ali zamislite divote kada dolazi u šarenim nijansama i uzorcima. Ponudu ovog materijala možete virnuti na Svijetu metraže, pod dvostruka tetra tkanina

Meni krasan materijal,  idealan je za ljetnu odjeću je lagano pamučno platno ukrašeno šlingom ili šlingano ruho.  Šling još pronalazimo pod nazivom i rišelje. To je tkanina ukrašena posebnim vezom. 

šlingeraj - suknja - ljetna suknja
Lagana pamučna suknja ukrašena šlingom


 

Preporuka gdje biste mogle naći krojeve i upute za izradu na internetu je portal  craftsy.com
Ako već niste, svakako tamo zavirite. Od besplatnih tutorijala do zanimljivih online tečajeva, ovaj portal svakim danom privlači nove posjetitelje. Sigurna sam da ćete naći nešto za sebe koristeći vrlo dobru tražilicu. 

Na mom blogu mogu vas podsjetiti jedan tutorijal kako prekrojiti mušku košulju u ljetnu suknju

ljetna suknja od muške košulje

Veselo šivanje! 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.