Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Školarac i školska užina s nula otpada - svaki dan

Škola je počela. Ritam se ustalio. Školska užina s kojom školarca šaljemo u školu svaki dan mogla bi i trebala bi biti poticaj za održavanje tog stava o smanjenju otpada. Probajmo ga ne zatrpavati nepotrebnom plastikom.
Objava 27. rujna 2019. 0 komentara 290 prikaza
krpice od voska foto: butterflymornings.net
krpice od voska foto: butterflymornings.net
Krpice od voska iliti „voskomot” odlična su alternativa plastičnoj, prianjajućoj foliji

Danas je mlađa generacija više osviještena o stanju ekosustava, klimatskim promjenama i svemu vezanom nego mi odrasli. Može se posvjedočiti tome jednostavnim odlaskom u samoposlugu. Koliko kupaca ima spremnu platnenu vrećicu? Imate li vi platnenu vrećicu kada idete u dućan? Hoće li vaše dijete ići u dućan s platnenom vrećicom, ako mi je vi sami niste dali - malo je vjerojatno. 
Unatoč katastrofalnom primjeru koji ostavlja okolina, djeca ipak imaju svoj stav kako bi se trebalo sa Zemljom ponašati.

Ono što mu mi moramo omogućiti je da taj stav i zadrži. 

Male stvari, puno znače. Školska užina s kojom školarca šaljemo u školu svaki dan mogla bi i trebala bi biti poticaj za održavanje tog stava. Probajmo ga ne zatrpavati nepotrebnom plastikom. 


Ideja nula otpada


Što želimo postići pripremajući užinu? Cilj je da nakon pojedenog obroka dijete nema što baciti u smeće. Dakle, bez nepotrebnih salveta, plastičnih vrećica, plastičnih boca... 

Nemojte ni vi ništa baciti. Ako imate već plastičnih posuda, naravno iskoristite njih. Ako ste u potrazi za novom kutijom za užinu, svakako uzmite u obzir neku od nehrđajućeg čelika.  
Birajući posudu za užinu, dobro je odabrati neku koja ima nepropustan poklopac, silikonski ili pak plastični. Voće tipa jabuka ili naranča se mogu zgodno upakirati u platnenu vrećicu. No za drugo narezano ili osjetljivije voće, kao banana ili u proljetno doba neko bobičasto voće ipak je bolje staviti u spremnik s nepropusnim poklopcem. 
Nadalje, zgodno je imati i koju pregradu unutar same posude, kako bismo mogli kombinirati različite namirnice i tako ošareniti ponudu za taj dan.


Kutija za užinu - U-Konserve 


 

Boca za vodu ili sok, je osnova. Osim što je vlastita boca vode financijski opravdana, naša voda je u većini dijelova Hrvatske još uvijek dobre kvalitete. Nema potrebe za kupovinom vode u plastičnim bocama. Kad smo kod toga, niti zaslađeni sokovi iz trgovina, nemaju što raditi u školskoj užini. 

Sendvič, usudila bih se reći najčešća užina. Sendvič može biti zamotan u omot od voska, krpice od voska i spremljen u manju platnenu vrećicu ili neki spremnik. Umjesto jednokratnog ubrusa, može se ubaciti manja platnena krpa ili platneni ubrus.


 Sve to ne može biti šareno i vrlo trendi ako se potrudimo oko toga. Iako, zaista sam uvjerenja da će naši školarci prihvatiti bez obzira ako na kutiji nisu super junaci ili što već je u nekom trenutku aktualno. Jer, koliko god to zvučalo otrcano - s ovakvom užinom oni su pravi super junaci. 


Nadam se da sam vas inspirirala.  

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.