Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Tri staze za uvod u planinarenje s djecom u okolici Zagreba

Zagreb je okružen neprocjenjivim bogatstvom koje smo do sada premalo koristili.
Objava 08. studenoga 2020. 0 komentara 6162 prikaza
100 bofora
100 bofora
100 bofora - izlet Vukomeričke gorice

Staze kojima želimo našoj djeci približiti planinu, brda, planinarenje u želji da zavole ovu aktivnost birali smo pažljivo. Radimo to u nadi da ćemo ih uskoro moći voditi i na zahtjevnije staze i obilaznice. Dok su djeca bila mala, jednostavno nismo išli na brijeg u smislu pješačenja. Nosiljku nismo imali, niti smo ju uzimali u obzir. Zato sada, kada su uzrasta dovoljnog da mogu samostalno prevaliti neke udaljenosti, pažljivo uvodimo planinu. Ovo je važno kako se djeci ne bi zamjerio odlazak u brda, zbog odabira pogrešne staze. 
Ovdje ću opisati tri vrlo lagane staze koje gotovo nemaju nikakvih uspona, ali nude sav doživljaj brda i planinarenja kako biste se zavoljeli ovu aktivnost.


Medvednica - staza 44
Na Medvednici je markirano preko 70 staza, različitih duljina, uspona i težina.
No, za sam početak za Medvednicu odabirem stazu broj 44. 

Staza 44 - Medvednica
Medvednica, staza 44


Staza 44 (link staze 44 na stranici HPS) je vrlo lagana staza koja spaja Tomislavov dom, do kojeg se može doći autobusom ili automobilom (parking na početku same staze) i Hunjku do koje također vozi autobus, a može se i autom (gdje je parkiranje malo problematično). Nalazi se na vrhu Medvednice i gotovo da i nema uspona. Pruža se po sjevernoj strani hrpta i na nekoliko mjesta pucaju sjajni pogledi. Prolaz ispod trosedežnice i zelene vučnice svakako je djeci zanimljiv i kada nema snijega, zatim repetitora i Mićinog vrela. 

Livada Hunjka - Medvednica
Medvednica, livada Hunjka


Za prelaz staze je potrebno oko 1:30 h laganog hoda, koje uključuje mirisanje cvijeća, uživanja u pogledu i ako ste zainteresirani, traženja Geo Cacheva.
Povratak na Tomislavom dom, ako ste do tamo došli autom, se može odraditi i kružno, ako se odabere staza 26 ili ulovi autobus.

Samoborsko gorje - Izlet na Japetić od Dragonoša do Planinarskog doma Žitnica

Autom smo se dovezli do prilaza Dragonošu, parkirali na početku spojnog puta 54 i 57. Uprtili smo se stazom 54 Dragonoš - Katin krč sve do odvojka za vrh Japetić stazom 48, nastavili do PD Žitnica stazom 56.

Japetić - spojni put
Samoborsko gorje, spojna staza za Japetić


Japetić - lovačka osmatračnica
Samoborsko gorje, lovačka osmatračnica, foto: I.Finta


S obronka gdje se nalazi planinarski dom pruža se nagradni pogled na jaskansko podgorje i pokupsku ravnicu, a za vedrog dana i dobre vidljivosti se mogu vidjeti i Alpe. 

JapetićSamoborsko gorje PD Žitnica, foto: I. Finta


Za prelaz staze potrebno je također oko 1:30 laganog hoda. Staza nije kružna, tako sve što ste propustili u dolasku, možete još jednom proučiti u povratku i svakako uračunati i vrijeme povratka u rutu. Staza je dobro označena i prokrčena i uopće nije zahtjevna. Mjestimice se naziru pogledi na okolna gorja, međutim nisu dostupni jer su zarasli. Kroz visoku bukovu šumu zabranjen je promet svim vrstama vozila, no mnogi se toga ne drže.

Vukomeričke gorice - duga šetnja pitomim brežuljcima

Pred deset je godina uređena staza Šumarica koja se proteže preko više od osam kilometara Vukomeričkih gorica. Staza Šumarica spaja mjesta Krušak i Kozjaču. Iako nosi pompozan naziv planinarske staze, ona čak niti ne prelazi preko najvišeg vrha Vukomeričkih gorica (255 m).


Vukomeričke gorice: staza Šumarica


S obzirom na to da dolazimo automobilom iz smjera Zagreba, s djecom – željeli smo kružnu rutu za ovaj izlet. Odabrali smo Kozjaču, kao mjesto gdje smo ostavili automobil. Vrlo ljubazni mještani su nam rekli da ostavimo auto gdje god mislimo da nećemo nekome smetati.


Vukomeričke gorice - staza Šumarica


Već nakon 1.5 km dolazi se do vrha Lakovica (232 m) s kojeg se nudi umirujući pogled na zapadne obronke gorice. I dalje, laganim hodom bez gotovo nikakvog uspona, širokim i dobro utabanim i raskrčenim stazama ostavljamo vinograde i drvene kućice za sobom i ulazimo u pitomu šumu bukve i hrasta, pa ponovno susrećemo vinograde, kućice... 

Staza Šumarica dobro je markirana bijelim cvjetićima. Dio staze kada se skrene sa Šumarice nije potpuno označen niti na open street karti, ali ga zato prate razne poučne ploče o životu u ovim goricama, to daje sigurnost. 

Vukomeričke gorice - drvena kućica
Vukomeričke gorice, drvena kućica

Od Kozjače, preko vrha Lakovice, potoka Bunice, vrha Rasteg do polazne točke. Ukupna duljina ove rute je nešto više od deset kilometara. Link na cijeli izlet Vukomeričke gorice: duga šetnja pitomim brežuljcima.

100 boforaFoto: 100 bofora 1 / 8

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.