Blogosfera 100 bofora

Ukrasna stabalca od filca - napravite sami!

Objava 01. prosinca 2016. 2 komentara 2004 prikaza
zimzelenko - kako se to radi 5
zimzelenko - kako se to radi 5
zimzelenko - kako se to radi 100 bofrora, stabalca od filca, ukrasi

To je doba godine kada više nego inače volimo ukrašavati domove, prostore u kojima boravimo. Još je ljepše kada ih izradimo sami ili u društvu najbližih.
Ovo može biti super obiteljska zabava gdje se mogu uključiti i dječica. Nema puno šivanja, gotovo uopće - ali morate imati iglu za šivanje i nešto konca. Što je potrebno:
- filc, u više nijansi, ja sam ovdje koristila čak pet zelenih nijansi, no sasvim će ok izgledati i sa tri (kao baž stabalce) ili dvije.
- konac i iglica oštrog vrha - ljepilo.
Filc:
Potreban je jedan komadić smeđeg filca za deblo 1x5 cm.
Dva komadića bež filca za zvjezdicu 1x1 cm.
Za samo stablo potrebno je izrezati kvadratiće:
- 6 kom 1,25 x 1,25 cm
- 6 kom 2 x 2 cm
- 6 kom 2,5 x 2,5 cm
- 6 kom 3,25 x 3,25 cm
- 6 kom 3,75 x 3,75 cm
- 6 kom 4,5 x 4,5 cm
- 6 kom 5 x 5 cm
- 4 kom 4,5 x 4,5 cm

Na komad smeđeg filca za deblo stavimo kap ljepila i zarolamo po kraćoj strani. Možemo se poslužiti kvačicama dok se ne osuši. Kada smo spremni kroz iglu provučemo konac i zavežemo sigurnosni čvor na jednom kraju, pa provučemo kroz deblo. Čvor bi se trebao zaustaviti na dnu debla, a višak konca možemo odrezati.

Kada smo provukli iglu, krenemo nizati komade filca. Prvo se nanižu četiri komada veličine 4,5 x 4,5 cm, pa šest komada 5 x 5 cm, pa šest 4,5 x 4,5 cm, pa šest 3,75 x 3,75 cm... i tako dalje dok ne dođete do najmanjih šest. Ja sam gledala da mi se filcevi iste boje ne podudaraju, no varijacije su beskrajne.

Na kraju, kada se nanižu najmanji komadi, možemo se vratiti iglom kroz dva ili tri sloja i napraviti omču. Skinemo iglu s konca i vežemo čvor. Ako ste sigurni u svoje ljepilo, ovaj korak se može i preskočiti i jednostavno omču zalijepiti.
 

Kapnemo malo ljepila na jedan komad filca za zvjezdicu. Između dva filca stisnemo omču i sve pridržimo kvačicom dok se ne osuši.