Blogosfera 100 bofora

Upute za šivanje futrola za tablet, mobitel, naočale...

Koristeći međupostavu, flizelin može se postići željeni rezultat da futrola bude mekana, a čvrsta i tako štiti uređaj za koji je namijenjena. Pogledajte kako se to jednostavno radi!
Objava 09. srpnja 2017. 0 komentara 310 prikaza
korice, futrola za tablet - kako sašiti, 100 bofora
korice, futrola za tablet - kako sašiti, 100 bofora
korice, futrola za tablet - kako sašiti, 100 bofora

Kad sam krenula raditi ove futrole za tablete, prvo što sam htjela postići je da su dobro podstavljene kako bi štitile uređaj i da se mogu prati u perilici na nekoj normalnoj temperaturi 30-40°C. Vatelin nisam htjela koristiti, niti vuneni filc – jer bi to značilo da ih se mora prati na ruke. Na raspolaganju sam imala jedan fini mekani komad frotira. Namučila sam se i s njim i s još jednom mješavinom vune, ali ništa nije davalo rezultate kakve sam ja htjela. Bilo je jednostavno sve predebelo i grbavo i sve je završilo na "hrpi za nepoznato"

Flizelin kako ga ovdje zovu – međupodstavu sam uzela, kao posljednju nadu. Odlučila sam je aplicirati na obje tkanine – i vanjsku i unutarnju. I dobila sam efekt koji sam tražila! Nije predebelo, čvrsto je i štiti! Inače se međupodstave (eng: interfacing) koriste kada treba ojačati ovratnike, kolare, džepove. Dolaze kao bijele ili bež i kao crne. Mogu biti tkane, pletene ili netkane. Deblje ili tanje. Danas ima i podstava i za elastične materijale.
U mom slučaju se radilo o debljoj tkanoj međupodstavi na koju je s jedne strane naneseno ljepilo (eng: fusible, iron-on interfacing). Tako pri postavljanju treba voditi računa i o tome da su strane ljepljive međupodstave drugačije.


Pritisnemo dobro ugrijanom peglom i držimo 5-10 sekundi. Lagano skinemo , "ogulimo" gazu.
Obrežemo rubove, ako je potrebno. I voilà! Dobili smo vrlo čvrsti komad tkanine…

Sad ga treba pustiti da se ohladi, a i osuši, pa tek onda nastaviti sa šivanjem. Kako bismo si olakšali šivanje, možemo površinu flizelina skratiti, umanjiti za oko 1 cm.

Za razliku kada se koristi vatelin ili neka deblja podstava, šavovi se teško ušivaju. Ovdje to ide lagano, šavovi su glatki i bez prevelikog pritiska na mašinu (moju prosječnu mašinu).

veselo šivanje! 

Pratite 100 bofora na:

FACEBOOK | INSTAGRAM | BLOG | TWITTER |PINTEREST 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.