Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Upute za šivanje jednostavne vrećice na konopčić

Uvedite u svakodnevicu ovu laganu vrećicu. U ovom tutorijalu ćete naučiti kako sašiti jednostavnu vrećicu i provući dvostruki konop za zatezanje.
Objava 16. veljače 2019. 0 komentara 879 prikaza
100 bofora  - vrećica na konopčić
100 bofora - vrećica na konopčić
100 bofora - vrećica na konopčić, upute za šivanje

Mislila sam da neće svanuti taj dan, ali je. Mislila sam da nema šanse da mi ikada u ljekarni bude ponuđeno da kupim vrećicu. Bila sam čvrstog uvjerenja da nema te farmacije koja se neće reklamirati na vrećici. Ja smatram da je to golemi korak, dok me moj muž blijedo gleda u mom boju s plastikom. On je iz kvote koja smatra da to što vrećica košta sad 20 ili 50 lp neće nikoga motivirati u smanjenju količine te vrste otpada.

Računica je jasna, ako kupite vrećicu poslali ste poruku da se proizvede još vrećica.

No, u međuvremenu...

Zašto ne bismo glavnoj platnenoj vrećici koju nosimo u kupovinu dodali još nekoliko zgodnih vrećica na konopčić.
Pokraj ove vrećice za kupovinu, odabir vrećica na konopčić je sljedeći korak na stazi smanjenja otpada. Čemu služe? Možete ih koristi umjesto plastičnih vrećica kada kupujete voće i povrće u rinfuzi ili na tržnici. Možete ih koristiti za pecivo ili slično.
Već će one naći svoje mjesto. Samo ih spremite u ili negdje uz glavnu vrećicu za kupovinu. Osim toga, marende. sendviči, zalogaji, užine... sve to uredno može u ovakvu vrećicu.

Pa evo kako ih možemo napraviti.

Materijal za vrećicu može biti raznolik. Pamučne i lanene tkanine imaju prednost. To može biti bilo stara kuhinjska krpa, jastučnica... U ovom tutorijalu sam koristila laganu traper tkaninu koju sam pronašla u Svijetu metraže. 

Zamislite željenu veličinu vrećice.
Primjerice gotova vrećica visine 25 cm širine 15 cm. Potrebno je izrezati pravokutnik visine 55 cm i širine 17 cm. Znači visinu pomnožiti s dva i dodati joj 5 cm, a na širinu samo dodati 2 cm. Izrežite takav komad tkanine.

Kad je sve rečeno, jasno je da su to vrlo lagane vrećice. Stoga nisam koristila skriveni francuski šav nego su vrećice jednostavno porubljene endlericom kako se rubovi ne bi parali. Svi vi koji imate običnu šivaću mašinu ovom koraku možete doskočiti na dva načina. Ili da već izrezane komade tkanine odnesete krojačici u kvartu da vam ih ona porubi. Drugi je način da na svojoj šivaćoj mašini iskoristite zig-zag bod i tako porubite.Položite tkaninu tako da je uzorak sa stražnje strane. Prema vama gleda unutrašnji dio vrećice. Gornju i donju stranu tkanine svinite oko 2,5 cm prema unutra. Prošijte na oko 0,5 cm od ruba. Ponovite s donjim krajem tkanine. Tako ste dobili dva tunela za konopčić.

Presavinite čitavu tkaninu po visini tako je uzorak unutra. Prošijte po rubovima na udaljenosti 1 cm od ruba. Važno je da krenete točno od šava tunela do dna.

Još je važnije da prošijete nekoliko puta na tom mjestu gdje se križaju rubni šav i šav tunela, kako bi osigurali da se šavovi ne raspetljaju s vremenom na tom mjestu. Ponovite s druge strane. Vrećica je sašivena.

Potrebno je provući konopčić. Ovdje su dvije opcije. Provući jedan konopčić ili dva. Iako je vrećica jednostavna i lagana, osnovna joj je namjena da nosi neke stvari u sebi.

Ovisi što smo joj zadali bit će važno imati jedan ili dva konopa. Primjerice za sendvič će biti dovoljan jedan, ali za lješnjake i takve sitne stvari, preporučujem dva. Za provući konop potrebno ga je zahvatiti zihericom, sigurecom. i tako provlačiti kroz oba tunela. Krajeve provučenog konopčića vezati u čvor. Ponoviti isto za drugi konop, ali krenite uvlačiti s druge strane.

Preokrenite vrećicu na pravu stranu i to je to!

Veselo šivanje!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.