Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Upute za šivanje maske za lice: koji kroj, koji materijal odabrati

Danas, kako se je virus proširio svijetom uputa za izradu maski, na internetu ima mnogo. Samo je pitanje koji kroj i način izrade odabrati.  Tri mjeseca kasnije zaključila sam da je ono što ja želim podijeliti je uputa za izradu maski tako da ih se u relativno jednostavno napravi više komada.  Ovaj post je o tome kako jednostavno sašiti nekoliko maski.
Objava 30. lipnja 2020. 0 komentara 5421 prikaza
100 bofora - šivanje maski za lice
100 bofora - šivanje maski za lice
100 bofora - šivanje jednostavne maske za lice s otvorom za dodatni uložak

Od početka pandemije promišljam o maskama. Napravila sam u fazama različite maske, različitog kroja. Prvo sam mislila kako je važno jedno, a onda drugo. Dugo sam razmišljala o vrsti materijala, treba li biti deblje, tanje. Što ćemo kada uđemo u ljeto - bit će nam vruće pod njima, ali to nije razlog da one budu tanje.
U početku nije bilo toliko ni informacija ni uputa za šivanje maski na internetu. Danas, kako se je virus proširio svijetom uputa za izradu maski, na internetu ima mnogo. Samo je pitanje koji kroj i način izrade odabrati. 
Tri mjeseca kasnije zaključila sam da je ono što ja želim podijeliti je uputa za izradu maski tako da ih se u relativno jednostavno napravi više komada.  Ovaj post je o tome kako jednostavno sašiti nekoliko maski. 

Potrebna je šivaća mašina, osnovni pribor, konac, tkanine i lastika. 

Koji materijal odabrati

Na blogu Svijeta metraže objavljeni su rezultati ispitivanja Instituta Jože Stefan koja bi od tkanina iz njihove ponude bila najpogodnija za izradu maski. Kriterij je bio učinkovitost filtriranja čestica. Tamo možete naći još jedan zgodan kroj, također.
Na tom tragu, ja sam odabrala pamučni popelin s tiskom i koristit ću dva sloja. Važno je voditi računa o pranju maske i je li materijal po deklaraciji namjenjen za visoke temperature, odnosno temperature na koje se planira prati. 
Osim tkanine, važna je i lastika. Postoje lastike koje su perive na 90°C. Stoga je to moj odabir. Ova lastika je okruglasta i mekša, pa time i ugodnija za nositi.
Radila sam i s običnim lastikama koje se inače koriste za odjeću i tu sam gledala da ne budu deblje od 5 mm. Četiri do pet milimetara se pokazalo idealno. Također pri odabiru ovih lastika, treba obratiti pažnju na njihovu rastezljivost, kako bi maska dobro prianjala na lice. 

Koji kroj odabrati

Krojevi se mogu podijeliti na klasične maske, one s naborima i maske bez nabora koje su prošivene sredinom i izrađuju se iz dva dijela. Ove druge su komplicirane za izraditi. Samo šivanje ima nekoliko koraka i kroj se sastoji od dva dijela. Iako su kompliciranije za izraditi, lakše ih je održavati, kako nemaju nabora. Ja sam se odlučila za kroj maske s naborima od dva sloja tkanine s otvorom. Otvor služi da se po potrebi može u masku staviti i dodatni sloj tkanine. 

Odabir veličine

Razlike između muških i ženskih su možda zanemarive, ali vrijedi i o tome razmisliti. Dječje maske se također mogu izraditi u dvije veličine: za one najmanje i one nešto veće. Medicinska maska koja mi je poslužila kao predložak je široka 18 cm, a svinuta je visine oko 9 cm, kada se rastegne oko duplo više, pa će to biti izmjere koje ciljam. Isto tako sam odmjerila lastiku 2 komada po oko 20 cm.

Upute za izradu. 

Već sam u uvodu spomenula da ću pokazati kako napraviti masku na što jednostavniji način. Maska će biti dvoslojna i dovoljna je šivaća mašina. Nisam koristila rubnu traku, koja je zgodna kada se maska radi iz jednog sloja. Nije potrebna niti endlerica.  

1 - Izrezati tkaninu prema željenoj veličini širine 20 cm, a visine 38 cm.
2 - Preklopiti da je uzorak, vanjska dio prema unutra i prošiti po donjem rubu (preko puta savijenog) na odmaku od 1 cm, ostavljajući na sredini otvor od oko 4 cm. Prije i nakon otvora prošiti nekoliko puta naprijed nazad kako bi se osigurao šav od paranja. Ja isto napravim na početku i kraju svakog šava. 

100 bofora - šivanje maske za lice
Koraci 1 i 2 za šivanje maske za lice3 - Preokrenuti komad da je uzorak vani.
4 - Uvući bočne rubove 1 cm unutra i cijeli komad tako pritisnuti glačalom da dobijemo uredan komad bez otvorenih rubova.

100 bofora - šivanje maske za lice
100 bofora - šivanje maske za lice korak 3 i 4


5 - Lastiku uvučemo u gornji bočni otvor oko 1 cm, na udaljenosti oko 1/2 cm od ruba. Isto napravimo i za drugu stranu. Učvrstimo lastiku iglicama. (donji rub je onaj s otvorom za uložak.

100 bofora - šivanje maske za lice
100 bofora - šivanje maske za lice korak 5 i 66 - Napraviti nabore tako da za veće maske napravimo tri nabora, a za dječje dva. Komad okrenemo tako da je otvor na sredini prema dolje. Nabore radimo redom po 1 cm odozdo prema gore, tako da ostavimo od dna 3 cm prije prvog preklopa. 
7 - Uvuče se i donji kraj lastike.
8 - Sve učvrstimo iglicama. Koristimo i ove s kojima je učvršćena lastika. 
9 - Pažljivo prošiti sa svake strane. Prošiti nekoliko puta naprijed nazad kako bi se osigurao šav od paranja na početku i kraju. 

100 bofora - šivanje maske za lice

Čuvajte sebe i druge! 

Veselo šivanje!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.