Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Usudite li se odbaciti spužvicu za suđe i zamijeniti je antispužvom?

Možda će nekome ovo izgledati super ekstremno, ali dajte priliku. Antispužvu možete napraviti i sami kod kuće. Evo o čemu se radi.
Objava 08. svibnja 2019. 1 komentara 653 prikaza
100 bofora - antispužva, zero waste
100 bofora - antispužva, zero waste
foto: 100 bofora - antispužva, zero waste

Materijal od kojih su standardne spužvice napravljene se ne može reciklirati. Osim toga, opće je poznato da se sa tim spužvama ne bi trebali prebrisavati i prati kuhinjske površine, a opet svi to radimo. Isto svi znamo da im je rok trajanja kraći od kraćega, a opet ih svi držimo i nakon toga na sudoperu i u upotrebi. Čitala sam da su nekim zemljama, rekla bih u Americi, spužve za pranje suđa zabranjene u profesionalnim objektima. Ne znam kako naši restorani stoje s tim. 

Antispužva se može prati u perilici rublja, može se i prokuhati, može se koristiti opet i opet. Na koncu i reciklirati. 

100 bofora - zero waste

Možda će nekome ovo izgledati super ekstremno. Ovako je izgledao moj sudoper u testnoj fazi. Platnene krpice doduše, koristimo stalno: siva vafl tkanja pamučna krpica je izvrsna za sušenje površina, a ova karirana je također pamučna, brušeni pamuk slično flanelu i super upija. U sredini je ono nama novo, zovem ih anti-spužve. S jedne strane je gruba i čvrsta juta, a s druge strane platno. S punjenjima još eksperimentiram.
Dvije male krpice su napravljene kao antispužva, samo bez punjenja, jedna s frotirom, druga s jutom. Sve može u mašinu na pranje na 60° i može se koristiti opet i opet. Ja sam je čak oprala jednom i na 90° i izgledala je dobro. Čak se je juta i malo stisnula, pa je nakon toga antispužva bila čvršća i nabijenija. 
Četkica na drvenoj dršci je neizostavni dio ove kombinacije.

 

Napravite sami svoju antispužvu. 

Prikupite materijal

Naravno, da ne trebate juriti u trgovinu s metražom. Sigurno imate doma starih komada krpa, vreća i slično koje možete iskoristiti za izradu antispužve.
Za vanjski dio: juta, flanel, frotir, vafle tkanina 
Za punjenje: sitno narezani komadići starih pamučnih tkanina koje dobro upijaju, stari frotirni ručnik i sl. Možete koristiti i vunu, bambus ili neko takvo punjenje. Punjenje od poliestera je također ok, ono se u konačnici može reciklirati. 
Za šivanje: konac, iglice za pridržavanje, igla za šivanje
Pribor: škare, štapić ili igla za šivanje za izguravanje rubova

Kako sašiti jednu atnispužvu

Izrežite iz komada jute pravokutnik veličine 12 x 10 cm. Izrežite iz drugog materijala po želji isti takav komad.
Prislonite ih jedan uz drugi tako da vanjske strane (one s uzorkom, ako tkanina ima) gledaju prema unutra, jedna prema drugoj.
Krenite šivati oko 1 cm od ruba spajajući ta dva komada tkanine.
Kada ste došli na oko 3 cm od početnog šava, zaustavite šiti. 
Uglovima odrežite vrhove, pazeći da ne zahvatite šav.
Preokrenite komad i napunite ga punjenjem koje ste pripremili. 
Zatvorite antispužvu urednim šavom.

Tko sve profitira od antispužve?
Vaš budžet, to je sigurno. Kuhinja koju smo oslobodili zapuštene spužve. Okoliš... Zemlja... Reciklažno dvorište... 

Veselo šivanje

 

  • Deleted user:

    Baš dobra ideja! Možda bi ipak bolje bilo puniti nekim tanjim ostacima platna jer frotir je dosta debeo pa se sporije suši ili uopće ne puniti, nego samo sašiti krpicu s jedne strane mekanu, a s druge hrapavu od materijala ... prikaži još! koji se mogu iskuhavati. Hvala na ideji!