Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Vezenje: izrazite se vještinom koja opušta

Vezenje je vještina čije se osnove lako usvajaju. . Lagani drveni okvir s nateknutim platnom, igla i konac. Odaberite motiv koji vam se sviđa, pobrinite se da ste napravili sve pripreme i opuštanje je zagarantirano.
Objava 06. travnja 2020. 0 komentara 589 prikaza
100 bofora - osnove vezenja
100 bofora - osnove vezenja
100 bofora - osnove vezenja

Lanene tkanine su vječna inspiracija. Lan je sam po sebi božanstvene strukture, Egipćani su ga zvali mjesečevim tkanjem. I takvog ga se može ukrasiti. Primjerice vezom.

Za ovakav mali vezeni crtež potrebno je relativno malo konca, ali njegova ljepota se ističe u raznim nijansama. Konac koji uvijek toplo preporučujem je konac naše zagrebačke tvornice Unitas. Mouline - specijalni mercerizirani konac namijenjen za vezenje i izradu goblena koji dolazi u preko 200 nijansi. Cijena Unitasove vitice je oko 3 kn i smatram ju izrazito povoljnom.

100 bofora - vezenje

Nadam se da ću vas inspirirati.
Osnovno što vam treba je svakako obruč. Uglavnom, sav pribor za početak vezenja može vas stajati 50 - 100 kuna. Pročitajte više u prijašnjim postovima.
 

Davno je bilo, a možda još i davnije... Koliko se sjećam dobila sam bila nekakav obruč za vezenje i nešto sam prtljala s koncem i iglom u krilu. Davno. Danas mi se čini da djecu štedimo i mislimo da su možda još pre mala da bi sigurno baratala s iglom. No, ako zaista pokazuju interes treba ih uputiti u pravila za sigurnost i pažljivo ih pratiti. U međuvremenu, ako ih želite uključiti možete im dati da sami osmisle crtež i biraju boje.

 

 

100 bofora - vez na lanenoj torbi
Tako su nastale i ove dvije torbe. Dopustila sam djevojčicama da aktivno sudjeluju i biraju koje bodove žele i u kojim bojama listajući zbirku bodova.

100 bofora - vezenje

Nije važno počinjete li vesti ili već imate nekog iskustva, zbirku bodova je uvijek dobro imati. U zbirkama su bodovi podijeljeni u grupe prema tehnici i namjeni i lako se pronalaze i prepoznaju. Dodatno su inspiracija za one koji više vole slobodno vesti i smišljati vlastite kreacije. Embroidery Stitches Step-by-Step izdavača koji je poznat po dobrim priručnicima DK, se meni pokazao jako dobar. Osim što je prekrasan uvez i kvalitetan tisak, bodovi su izvrsno prikazani i fotografijom i tekstom.

Ja sam više tip od onih kojima se trebaju upute čitko napisati. Osobno mi ne leže video tutorijali, tako uvijek biram pisani priručnik.
Ovaj priručnik će vas sigurno potaknuti da osmislite vlastite kreacije koristeći osnovne bodove i da se odvažite vrlo brzo za neke ozbiljnije kombinacije. Knjiga je na engleskom jeziku.

Osim ovog priručnika osnovne bodove na hrvatskom jeziku možete naći u nekim starim izdanjima u antikvarijatima. Pisala sam o tome u postu o takvim priručnicima. Bacite oko.

Veselo vezenje!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.