Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Vrtlarenje s djecom

Objava 29. ožujka 2017. 0 komentara 201 prikaza
vrtlarenje s djecom u gradskom vrtu
vrtlarenje s djecom u gradskom vrtu
vrtlarenje s djecom u gradskom vrtu, foto 100 bofora

Bilo da imate čitavo gospodarstvo, mali vrt, okućnicu, balkon ili samo prozorsku dasku - pokažite im čaroliju prirode koja im je na dohvat ruke. 

Vrtlarenje je savršena aktivnost za djecu. Možda ćete naći problem je u tome što ne postoje slobodne aktivnosti vrtlarenja na koje ih možete upisati. Na žalost, ako se odlučite na ovu aktivnost - morat ćete i sami u njoj aktivno sudjelovati, odmaknuti se od jednog od svojih ekrana i izaći na zrak.
Osim toga, morat ćete se o vrtu i aktivnostima vezanim uz vrt brinuti kontinuirano, jer biljke znaju uvenuti ako im se ne pridaje dovoljno pažnje, vode i sl. Velika je šansa da ako se ne posvetite vrtu redovito - da neće uspjeti.

Druga stvar koju treba napomenuti je da se u vrtu djeca obično uprljaju. No dobra je stvar da su djeca uglavnom periva, tako da ih se s te strane može bezbrižno pustiti da istražuju vrt. Djecu treba obući u manje otmjenu odjeću i dozvoliti im da se uprljaju. Ovo je ustvari uvjetno - jer vaš vrt nije prljav. Možda je nekada blatnjav, ali nije prljav. Vaš vrt je pun zemlje, a vjerojatno će biti i vaša djeca. Naravno, sve to pod još jednim uvjetom - a to je da u vrtu ne koristite kemikalije i preparate koje bi mogle naštetiti zdravlju. No, budući da ste odlučili vrtlariti sa djecom, mislim da ne treba dodatno objašnjavati.

No, dobra stvar s vrtlarenjem je bilo da imate čitavo gospodarstvo, mali vrt, okućnicu, balkon ili samo prozorsku dasku, da ćete u njemu uživati bilo da ste potpuni početnik ili već imate iskustva. Brigu o biljkama i vrtu usvojite u svoju svakodnevnu rutinu i rezultati sigurno neće izostati.
 

Također ja poseban oprez uvijek dajem alatima i pazim gdje ih ostavljamo. Grablje, lopate, štihače, motike ostavljene po zemlji mogu predstavljati potencijalnu opasnost - za sve, kad smo kod toga, ne samo za djecu. Oštre alate, razne škare da ne spominjem. Najmlađoj djeci će biti dovoljne i lopatice i pribor koji se koristi u pješćaniku, recimo. Dok bi starija djeca cijenila neki prikladniji alat.

Sada kada smo pripremili vrt za najmlađe, možemo ih i u njega pustiti i upoznati ih s njihovim novim prijateljima - glistama i kukcima. Mi se uvijek rado sjećamo rečenice iz jedne slikovnice: ako nam je zemlja čista, u njoj žive mrav i glista. Neke su bube i kukci prijatelji našeg vrta i tako ih treba predstaviti.

Ideja je provesti zajedničko vrijeme u vrtu. Pokazati kako nešto iz sjemenke baci korijen, mladicu. Kako raste i kako se o toj biljci brinemo i konačno ubiremo plodove. Ovisno o dobi, neke stvari će im biti zanimljive, neke će im promaknuti, ali bitno je vrijeme provedeno u vrtu, svežem zraku, zemlji. Osjećaj odgovornosti koji će se razviti razmišljajući je li neka biljka dobila dovoljno vode, kako je dobila svoj štap za penjanje, kao i planiranje samog vrta s cijelom obitelji - neprocjenjivo je iskustvo koje u današnjem užurbanom i virtualnom svijetu teško može dobiti u ovakvom jednostavnom i prekrasnom obliku.

Prvi projekt
Kod kuće, na balkonu ili prozorskoj dasci posijte rotkvice u male posudice. Rotkvice su poznate kao biljke koje vrlo brzo klijaju, tako da ćete rezultate vidjeti već za par dana. Budući da se bliži uskrs, zgodno je odabrati posude u obliku jaja ili čak iskoristiti ljuske od jaja.

Djeca vole ostavljati svoj trag na mjestima koje posjećuju. Vole, kada se vrate nakon nekog vremena, vidjeti da su ona tu bila. Ako nisu često u vrtu, ili je to vrt kod bake ili tete - onda mogu u njega dovesti svog vrtnog patuljka koji bi ih dočekivao i pričao im sve što se dogodilo dok ih nije bilo. Ili mogu napraviti posebne oznake za vrtne kulture koje će se uzgajati. Primjerice iscrtavajući oblutke ili stare kuhače.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.