Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Vuneni šal, mustra i kako ga napraviti

Heklanje šala ne bi trebao predstavljati neki izazov, što se samog heklanja tiče. Izazov je svakako u strpljenju da ga se napravi do kraja.
Objava 10. siječnja 2020. 0 komentara 1081 prikaza
100 bofora, kukičanje: šal
100 bofora, kukičanje: šal
Užina, 100 bofora

Početnici u ovoj vještini heklanja ili kukičanja sigurno već imaju viziju kakav bi šal htjeli napraviti. Boje, pređa... kukica... reći ćemo da je to spremno. Mustra? Neka jednostavna. Za odvažne početnike i sve ostale napredne preporučujem odabir nekog reljefnog boda. Za zimski šal je to idealno, jer reljefni bodovi daju određenu teksturu šalu, a to podrazumijeva i više materijala - što u konačnici znači i deblji šal, topliji šal. Donosim mustru za heklanje šala reljefnim bodom "sjemenke". Kao što ćete vidjeti, potrebno je poznavanje osnovnih bodova visokog i niskog štapića. Vrlo jednostavno. 

Za nestrpljive, pokazat će se ključno koliki taj šal treba biti. Pa ovo je mustra za njih, jer kraće od ovoga ne ide. 

100 bofora mustra za šal

Napravi ovaj beskonačan šal koristeći merino vunu i kombinirajući boje koje će unijeti radost i toplinu hladnim zimskim danima.

Potreban materijal: 4-5 klupka Drops Merino Extra Fine pređe
100 g Senfaste (Shade Code 30 Shade Name Mustard)
100 g Zelene (Shade Code 18 Shade Name Green)
50 g Svijetlo plave (Shade Code 19 Shade Name Light Grey Blue)
Veličina kukice: 5 (H)
Konačna veličina šala: oko 80×25 cm

Započni zelenom pređom.

Heklaj bazni lančić: 40 očica. Ovo je širina šala, ako želiš prilagoditi širinu vodi računa da bazni lančić mora imati paran broj očica. Trebao bi biti oko 25 cm.

3 lančića. Dodaj ove tri očice lančića na bazni lančić. One predstavljaju prvi visoki štapić u prvom redu.

1 RED: 1 niski štapić (NŠ) u četvrtu očicu od kukice. Sada uz prethodne 3 očice lančića imamo prvi par: visoki štapić – niski štapić. Nastavi u sljedeću očicu baznog lančića 1 visoki štapić (VŠ), a u narednu 1 niski štapić (NŠ). Nastavi do kraja lančića, kada u posljednjoj očici treba napraviti 1 NŠ.

3 lančića i okreni. Ova tri lančića se računaju kao 1 VŠ. Tako započinje svaki red.

2 RED: 1 NŠ u prvi visoki štapić iz prethodnog reda. Nastavi dalje *1 VŠ, 1 NŠ* do kraja reda. Ponavljaj redove 1 i 2 dodajući uvijek 3 lančića na početku, vodeći računa da je uvijek NŠ iznad VŠ iz prethodnog reda i obrnuto.

Napravi:

15 redova u zelenoj pređi i promijeni u žutu
20 redova u žutoj pređi i promijeni u plavu
10 redova u plavoj pređi i promijeni u žutu
10 redova u žutoj pređi i promijeni u plavu
10 redova u plavoj pređi i promijeni u zelenu
5 redova u zelenoj pređi.

*Jedno je klupko dovoljno za oko 20 redova.
 

Za kraj spoji zadnji red s baznim lančićem koristeći polu štapić. Odreži i osiguraj pređu. Krajeve podvij ispod očica da se ne vide.

 

Osnovno:
lančić: rukom oblikujte omčicu, pa kukicom zahvatite konac i provučete kroz omčicu, nastavljate tako kroz svaki prethodno stvoreni bod, očicu.
poluštapić (pš): ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu, pa kroz očicu na kukici.
niski štapić (nš): ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu – sada su dvije očice na kukicu – provući kroz obje očice.
visoki štapić (vš): zahvati konac na kukicu, ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu – sada su tri očice na kukici, namotati konac na kukicu i provući kroz dvije očice, sada su dvije očice na kukicu – provući kroz obje očice.

veselo heklanje

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.