Blogosfera 100 bofora

Šivanje visećeg tobolca - upute za izradu u slikama

Ovaj tutorijal donosi upute kako napraviti tobolce u raznim veličinama, ovisno kako kombinirate predloženi kroj. Predlažem da koristite prirodne materijale poput lana ili pamučnog jeansa za vanjski dio, a pamučne tkanine za unutrašnji dio. Veselo šivanje!!!
Objava 07. rujna 2017. 0 komentara 475 prikaza
Tobolci u bojama - kako se to radi
Tobolci u bojama - kako se to radi
Tobolci u bojama - kako se to radi - šivanje, 100 bofora

Izrada ovih malih organizatora idealan je projekt za početnike.
Za početak potrebno je pripremiti predložak za kroj koji se može naći na donjem linku. Kada printate budite sigurni da ste na printeru podesili 100 % odnosno „no scaling“ opciju. Također je na predlošku i kvadrat veličine 5x5 cm za provjeru.
Kroj preuzmite ovdje: 100 bofora - kroj Tobolci PDF (85KB)

Širina šava: ukoliko nije drugačije naglašeno šav je od ruba udaljen 1 cm.

šivanje - upute

MATERIJAL I REZANJE
Ovisno o veličini tobolca potrebno je imati tkaninu za vanjski dio tobolca - najbolje bi bilo uzeti lan ili pamučni dekor ili jeans. Za unutarnju tkaninu dobro će doći obična srednje debela pamučna tkanina.

ŠIVANJE Postavite vanjske komade tkanine tako da su im „prave“ strane, s uzorkom prema unutra. Prošijte po rubovima i dnu ostavljajući gornji dio ne prošiven. Budite sigurni da ste na početku šivanja na gornjim rubovima ojačali šav prošivajući nekoliko puta „naprijed – nazad“. Isto učinite s unutrašnjim dijelovima. Rastvorite šavove i pritisnite ih peglom. Sad prošivene komade rastvorite na način da bočne strane završe u špic. Učinite to s obje strane.

upute za šivanje tobolca

Ovisno koliko dubok tobolac želite uzmite jedan od priloženih trokuta za odmjeravanje pozicije bočnog šava. Prislonite trokut i označite, pa prošijte po označenom. Odrežite viškove na udaljenosti 1 cm od šava. Isto učinite i sa unutrašnjim komadom.

šivanje  - upute za izradu

SPAJANJE
Preokrenite vanjski dio tobolca i pažljivo ga umetnite u unutarnji dio. Pažljivo, uvjerite se da se šavovi poklapaju. Osigurajte iglicama. Prošivanje započnite sa stražnje strane oko 3 cm prije bočnog šava, preko zaobljenja do drugog bočnog šava i zasutavite se oko 3 cm nakon njega. Dobili ste otvor za prevrtanje. Budite sigurni da ste ojačali početak i kraj šava prošivanjem nekoliko puta "naprijed-nazad". Prije nego okrenete komad, zarežite zaobljene dijelove. Preokrenite. Izravnajte glačalom.

šivanje - upute za izradu

IZRADA OMČE
Uzmite dva pravokutnika koja ste izrezali za omču i prislonite ih da su prave strane, one s uzorkom unutra. Prošite po dužoj strani. Rastvorite i pritisnite peglom. Prvo jednu, a zatim drugu dužu stranu svinite prema sredini. Pritisnite peglom, pa zatim još jednom svinite na pola. Pritisnite peglom i prošijte. Po želji možete i s druge strane prošiti još jedan dekorativni šav.

šivanje - upute za izradu

ZAVRŠETAK
Dekorativni rubni šav ćemo iskoristiti ujendo kako bismo zatvorili otvor za preokretanje i pričvrstili omču. Omču umetnemo na jednaku udaljenost od sredine tobolca i pričvrstimo iglicama. Prošijemo po cijelom rubu dekorativni šav.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.