Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Zaboravljeni običaji: božićne čestitke

Ove nedjelje je među župnim obavijestima bila i jedna, pomalo neobična. Zamoljeni smo da poštanske marke s čestitki i pisama koje dobijemo izrežemo i donesemo u crkvu kako bi ih oni dalje proslijedili u korist misija. Vjerujem da ih skupljaju s namjerom da ih ponude kolekcionarima, te za uzvrat prikupe željena sredstva.
Objava 01. prosinca 2021. 0 komentara 1061 prikaza
photo: pexels jonathan borba
photo: pexels jonathan borba
photo: pexels jonathan borba

Božićne čestitke iz dječje radionice

Ova, pomalo arhaična molba me cijeli tjedan upućuje na jedno pitanje: imali još tko da šalje čestitke za Božić i Novu godinu?

Prošle smo godine po prvi puta mi odlučili izraditi svoje čestitke i poslali ih svima onima koje nismo mogli zagrliti, s kojima se nismo mogli vidjeti i provoditi dane došašća kako smo prije znali. Iskoristili smo priliku i duge večeri posvetili pripremanju čestitki, smišljanjem tekstova i odabirom motiva. Djeca su posebno pridonijela, jer su ona oslikavala čestitku.

Ove godine imamo u planu izraditi čestitke u formi razglednica. Vidjet ćemo gdje će nas to odvesti. Moramo paziti da dimenzijama i materijalom odgovaraju pravilima poštanskog prometa. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Issa (@issaarts)

 

Prva je nedjelja adventa iza nas. Sada je pravo vrijeme početi razmišljati o čestitkama. Čako ako ih planirate sami izraditi, imate dovoljno vremena. Uzmite u obzir i gužve u poštanskom prometu kako se bliži Božić. Također treba imati na umu i Tjedan solidarnosti početkom prosinca, kad je po Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu, obvezna kupnja doplatne marke. Ona iznosi 50% nominalne vrijednosti prve stope mase pisma. Obično je to od 8. do 15. prosinca. 

Možda će neke upravo dodana solidarnost u doba adventa potaknuti na slanje čestitki. 

Prije dvadeset godina kada su SMS-ovi preuzeli ulogu čestitanja, pa nakon njih razne prosljeđivane poruke u drugim aplikacijama, ne znam živi li ideja čestitki u ičijem sjećanju.
Hoćemo li mi ove godine dobiti koju čestitku za uzvrat, samo na račun prošlogodišnjih? 
Žalili smo se prije na užurbanu svakodnevicu. Sada, kada smo svi usporili i imali vremena mnoge stvari sagledati, možda iz drugih kuteva gledišta, imamo li vremena za božićne čestitke

Uživajte veselo u prvoj nedjelji došašća i pošaljite ove godine koju čestitku! 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.