Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera 100 bofora

Je li došao kraj kupovini poderanih hlača? Zakrpajte odjeću inspirirani japanskim tehnikama!

Je li došao kraj kupovini poderanih hlača?
Objava 05. veljače 2020. 0 komentara 7025 prikaza
Pokrpane traperice
Pokrpane traperice
Pokrpane traperice - 100 bofora

Toplo sam se nadala da će ovaj trend prije doći. Toplo, jer mi je bilo teško oko srca gledati tu mladost kako se smrzava poderanih traperica po najnižim temperaturama. Nadam se da će u skoro ova tehnika i stil ih zaokupiti, jer ruku na srce, goli gležnjevi su više nego dovoljno herojstva na ovoj zimi.  

Trenutno je popularno izdanje Katrine Rodabaugh, Mending Matters - Krpanje je važno za koje se nadam da bi se moglo i prevesti na hrvatski. 


Krpanje odjeće se pojavljuje kao nužnost, ne samo u japanskoj tradiciji. Tako je u ostalom i nastao ono što danas nazivamo patchwork. Svaki komad tkanine se cijenio i koristio do njegovih krajnjih granica. Mali komadi bi se spajali u veće i tako dobivali novi komadi. Tek je nedavno ova ludnica od brze mode učinila suludu inflaciju tekstila kao jednog od najvećih zagađivača na Zemlji. 


Osobno nikada nisam kupila već poderane hlače. Ali sam nebrojeno puta poželjela ponuditi svoje vještine da ih zakrpam. 
Ova japanska tehnika nije ništa drugo nego običan, najjednostavniji bod koji svatko može savladati. Japanci ovaj bod nazivaju sashiko, a iza njega se krije običan bod provlačenja. 

100 bofora

 

Inspiraciju možete naći lako na internetu, ako upišete ove ključne riječi. Ja svakako preporučam blog i stranicu Sew Liberated

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

W O O L W E A T H E R. It's that time of year that makes me long to be a Canadian. All of my northern friends donning sweaters, while I walk outside and, within three minutes, become a sweaty mess. 😆 Fortunately, I get to "play Autumn" the second half of this week during @squamlove, and I'm packing all of my colorful knits. And my mended skinny jeans, which don't get any Summer wear here. 🍂🍁🍂 . . . I will be teaching a Capsule Wardrobe class, and I'm excited to announce that we're getting really close to launching my online course, "The Mindful Wardrobe Project: Sew A Cohesive Wardrobe as a Practice of Self Care." I'm so happy to finally get it into the world after years of working on and perfecting the content. 💚 If you'd like a teeny peek at the kinds of content you'll find in the course, check out my free guides at the link in my profile: "Change Your Relationship To Your Pants," and "Finding Time for Making." 🤗 #visiblemending

A post shared by meg✂️the mindful wardrobe (@sewliberated) on

 


Potreban je osnovni pribor za šivanje i dodatno konac i igla za vezenje. 

1. Učvrstite tkaninu

Prvo izglačajte komad, važno je da nije grbav ili zgužvan. Idealno bi bilo koristi obruč za vez, ali ako nemate, poslužit će neka posuda ili šalica na koju se može nogavica ili što već krpate, nategnuti. 

2. Osigurajte poderani dio da se ne širi

Ako se radi o hlačama koje su već kupljene s rupom, ovaj korak se možda može i preskočiti. Potrebno je osigurati da se već nastala rupa ne širi. To se jednostavno izvede tako da se običnim bodom opšije rupa. Je li potreban ovaj korak procijenite sami, ovisno o vrsti tkanine. Također, škarama odrežite sve konce koji vise s ruba rupe. 

3. Zakrpa

Ispod rupe podstavite zakrpu. Ulovite ju kratkim bodovima, posebno oko rubova. Što se tiče samog izbora zakrpe, treba voditi računa da bude što sličniji osnovnom materijalu po pitanju ponašanja u pranju. 

4. Sashiko 

Sada na red dolazi ljepota sashiko veza. Taj zaista jednostavni bod provlačenja svoju ljepotu dobiva kada se u pravilnim razmacima s izmjenom nijansi konca izveze oko zakrpe. Nakon vodoravnih bodova, mogu se napraviti vertikalni koji će se kroz njih provlačiti i tako stvoriti karakteristične pluseve, križiće. 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.