Blogosfera Večernjeg lista

Kutak za konzervativni trenutak
Aleksandar Musić

Kutak za konzervativni trenutak

Aleksandar Musić

Više o blogeru
O blogeru

Aleksandar Musić

Mladi sam politolog u nastanku. Volim janjetinu, gospođu Thatcher i gospodina Hayeka. San mi je odseliti se u Texas, nositi čizme s mamuzama i šešir. Potajno volim prolistati Antonija Gramscija. Držim da su mali crni hrčci s bijelim flekicama po sebi najfluffy bića na svijetu. Profesionalni interesi su mi politička teorija, politička ekonomija, politička filozofija i monetarna teorija. Privatne strasti su mi kino (obožavam!) i gitara.

aleksandar.sasa.music@gmail.com

‘Konzervativac se ne libi braniti tekovine nježne i plemenite naravi u njegovu neskladnom vremenu.’ Govorit ću kao liberalni konzervativac. Odnosno, zastupati umjerenu društvenu desnicu i nešto snažniju ekonomsku desnicu.

Zašto društvena desnica? Jer vjerujem u postojanje određene prirodne hijerarhije. Mnijenja sam da su ljudi po prirodi više zli nego dobri. Ne može ih se mijenjati proaktivnim državnim politikama. Ono što se može jest postaviti kvalitetni konstitucionalni okvir za razmjerno mirni suživot najrazličitijih društvenih grupa i osoba. Društvene institucije poput obitelji i braka držim plodom tisuća godina organiziranog ljudskog života, s razlogom su tu. Apriori sam protiv revolucije, uvijek za evoluciju.

Zašto ekonomska desnica? Jer vjerujem u stvaranje, ne u trošenje. Jer vjerujem u suficit, ne u dug. Jer od svega ponuđenog tržišnu ekonomiju držim najboljim putem u društveno blagostanje. Jer ne volim posebne interesne skupine, bilo korporativne, bilo sindikalne. Jer je monetarna politika prevažna stvar da bi ju se prepustilo iživljavanju od strane birokrata.

U trenucima kad se ove dvije strane sukobe – prednost uvijek dajem individualnoj slobodi. Pisat ću o politici i kulturi. Apsolutno sam otvoren za raspravu.

Blog postovi