Blogosfera ANTIkujinaa

Đumbir, limun, liker!

Objava 09. siječnja 2017. 2 komentara 3750 prikaza
Liker od đumbira
Liker od đumbira
Priprema likera

Kažu da je ponavljanje majka mudrosti. 

OK, ponavljajte za mnom: ovo nije kulinarski blog. Ovo je Antikujinaa. (jedno pet puta ponoviti po potrebi, ako se osjeti poriv ispravljanja "Krive Drine"). Ak' ti nije smiješno, zabavno ili te baca na agresiju, nemoj čitati. Život je prekratak i premalo čitamo, e da bi gubili vrijeme na nešto što nam šteti. Nemoj. 

Ovo nije nikakav izvor recepata za MasterChefove (ponoviti svaki put kad i ako se tko osjeti pametnijim, sposobnijim, savršenijim, onak' full na ego tripu, barem deset puta po deset ponavljanja). Uhvati li te poriv za pametovanjem, pljuc' u prste i piši svoj blog. Kuhaj. Pleši. Piši poeziju. Ne košta ništa. Budi kovač svoje sreće. Nemoj gubiti vrijeme na nešto što ti ne čini dobro. Ponovi: život je prekratak za takva sranja. Ja sam MasterChef svog života. Što skuham, pojest' ću. Jel' sad lakše? Je. Idemo dalje. Dobrodošli u Antikujinaa!

Siječanj je, kažu, najdepresivniji mjesec u godini, #onokao ponedjeljak među svim mjesecima koji slijede. Em se novčanik stisnuo k'o bogec bistrički na minus sedam na umjetnom snijegu iz topova ispred Katedrale, em nema nešto sunčanih dana pa sve šiba manjak D vitamina (note to myself: idi kupi neke multivitamine u apoteci, mogla bi, trebala bi i sve to...). siječanj je i vrijeme od gripe, lejtli. 

I

Gripa. Vitamini. Sinusi mi se sledili. Prst ofuren u sauni ljušti se kao mladi krumpir. Poezija. Zima, zima, e pa što je. Nekako se više družimo po kućama, eto baš prije par dana bila kod prijateljice s prijateljicama. Izvadila ona nama domaći uradak, liker od krajnje ne-domaćeg đumbira. Prefino, ako vam je đumbir drag. Kažu, dokazano i ljekovito, nije đumbir zabadava u upotrebi preko 5.000 godina, jel'te. Dobro, ne baš u obliku likera, ali rekoh, hajde da i to probam. Uz to smo degustirale i bezglutenski kolač od naranče s bademima, napravljen bez pečenja (Google ti je frend za recept, fino je, stvarno, to planiram jednom nekad možda zamutiti i sama...) pa se razvila živahna diskusija o blanširanim bademima narezanim na listiće. 

Što to znači blanširati, znam, to je baš jednostavno, no bademi narezani na listiće? Pa onako, da fakat danima i tjednima ama baš nemaš niš' za radit' pa hoćeš ubiti vrijeme kad si već sve drugo napravio, ni onda, nikako, tu smo suglasne. A i ima za kupiti u vrećici, narezano i blanširano po cca 20 kn. Jedino djecu uposliti možda ali i tu smo zaključile da smo nekako do sada propustile djecu učiti finim baratanjem nožem. Sad imamo tinejdžere koji kad gule krumpir - strepimo za njihov život...ali nikad nije kasno da nauče. Rezati badem na listiće i odrezati nokte na desnoj ruci, tečaj za pubertetliće, na primjer. Tako da im ne reže nokte prvo mater dok se ne ožene, onda žena dok i ona vidi, kao pravim autohtonim muškarcima, dok se ne urbaniziraju i odu na manikuru. E da, i nikako mi nije jasno zašto je ukinuto domaćinstvo u osnovnoj školi, to mi je baš neshvatljivo - jako dobra stvar, sjećam se. Nešto smo stvarno pa i praktično naučili...

Vratimo se mi đumbiru i limunu i likeru. Kaže moja Kristina - ovako se to radi: 1 kg đumbira, 1 kg nešpricanih limuna (ja kupim na Dolcu, bročke, kad nemam neku isporuku) i dva kg šećera. Sad, ako vam je toliki šećer bed, može se zamijeniti s 1 l meda. Đumbir se opere i nariba (naporan i dugotrajan proces, bolje u multipraktiku). Limun se nareže s korom na ploške debljine 5 mm. To se stavi u posudu, na to se stavi šećer i sve promiješa. Odmah će se početi otapati. Tako se pusti 5-7 dana da odstoji. Nakon toga se sve procijedi i doda rakije. Ide obično 2 l rakije a onda probajte, sve ovisi o tome koliko je svjež đumbir, kakva je rakija i limun. Dakle, rakije dodajete po ukusu, ali prije konačne konzumacije potrebno je pustiti 2-3 dana da sve odstoji kako bi se rakija povezala sa sokom. I to je -to! 

Ne budi lijena, otišla sam na poduku kod moje Kristine, umijeće da savladam. Napravile smo i pritom se super zabavljale. 


Nadrljale smo 2 kg đumbira i svega što ide u tim enormnim količinama pa nije stalo ni u jedan lonac, stavile u škaf. 
Rakiju prija, kaže, dobavila od časnih sestara, ta mora biti dobra. Vidjet ćemo! 

Sad valja pričekati tih par dana i eto nama finog likera. Čisto domaćim uratkom od đumbira protiv gripe! Protiv nečega, uglavnom...😂

 

 

 

 

 

 

 

  • 05lpiva:

    a jel to treba stajati 5-7 dana ta toplom? hladnom? podrum?

  • Avatar Elena Cvjetković
    Elena Cvjetković:

    Stajalo je na kucnoj temperaturi...nakon tih pet do sedam dana treba jos dobro promijesati, dodati rakiju, jos mijesati pa procijediti i to - je to!