Naslovnica ANTIkujinaa

Inauguracijski kolač vs. Austrougarska receptura

Objava 19. siječnja 2017. 2 komentara 2900 prikaza
Sacher torta, Demel Wien
Elena Cvjetković
Demel Wien

Siječanj se uvijek nekako oduži, post-blagdanski blues ugnijezdi, čak i navodno najdepresivniji dan u godini je iza nas. Stisla i zima, bura i neka je, gada nek ubije. Malo me muči zadnjih par dana, glede Kujinaa, to što tako opako dere pa nema smisla ići do ribarnice jer nema šanse da bude friškog ulova a baš bi opet neke elijene tamanila. Kažu da je sezona od sipa...sanjam crni rižoto.

Uveseljavaju me i prijateljice: vrsne i vješte u kuhinji, kao da sam ih zarazila Antikujinaa virusom. Ova jedna, uzorita, dalmatinska pašticada-majstorica, piše neki dan: pohala meso. Lipo ide: brašno, jaja, prezla. Jel' tako? E, je, aha. Njen mozak je taj dan odlučio da ide brašno, jaja, Cedevita. Naime, ona piksa od Cedevite je praktična za držati prezle unutra, mi smo narod od recikliranja, gospodarenje otpadom nam je u kostima. Što može dovesti do greške. Mrtva hladna napravila ona poh, stavila i lijepo servirala. Dica u čudu. Muž u afanu. Emilu se negdje štuca na "Pohanac a la Emil". 

Nije prošao jedan dan, eto nje opet: da kako je ona mogla znati da je u staklenoj tegli home made maslac za tijelo a ne svinjska mast? Svakako, pečena teletina nikad nije tako mirisala i bila glatka na dodir. Face lift teletine, koža k'o u bebe od krava. Sad jedino da namaže svoje tijelo svinjskom masti pa da drama bude kompletna. Djeca zbunjena, muž gleda u prazno, ni na rehabilitaciju svekrvi ga ne može poslati. Ne tješi je ni to što sam rekla da prava prirodna kozmetika je jedino prava i prirodna ako se može jesti. Siječanj, što ćeš...možda je smrdalo ono malo pahulja što je po dvoru napadalo, #croatiantragedies je kad padne snijeg u Dalmaciji, kaos s ljetnim gumama. 

Nego, siječanj je meni veselje jer mi je djetetu rođendan. A to znači torta, jel'te. Dok je bio manji, kupovalo se, naručivalo s kojekakvim likovima iz crtića priljepljenim na one prekotortne bljak pokrivke, radila se čuda od marcipana, plaćalo suhim zlatom. Poštivala pravila vrtića da samo zapakirana, industrijal torta može biti servirana djeci koja bi onda vlažnih i napućenih ustašaca - sva puhala u svijećice i pošteno zapljuvala tortu svim mogućim siječanjskim virusima tako da bi poslije, dva tjedna od proslave, još svi cuclati bombone za grlo i cijedili sinuse. 

Kako postade veći, razvio ukus. Pa se onda Sacherica po slastičarnama kupovala, jer je to postala torta nad tortama, sve dok mu nisam donijela originalnu iz Beča. Ovakvu, od onih  u drvene kutije s certifikatom zapakiranih, kao na slici. Demelova. Neprikosnovena.

Poslije toga niti jedna Sacherica nije bila ni do koljena, kaže on. Pa eto, došao dan, pitam ja sine, 'ajde da ti majka kolač napravi, raznježila sam se, mislim, ne može to tako teško biti, sve za njega, i tako to. Totalni sam antitalent za bilo kakva dizana tijesta, dajbože da ne poželi ništa prekomplicirano, nemam ni kalupa, imam samo jedan onaj okrugli, natjerala me prijateljica da to kupim, kako možeš biti žena-majka bez kalupa za torte, kupi, trebat će ti, imam cijeli dan vremena, nešto ću izvesti, joj samo da ispadne dobro - sto strahova me satralo dok sam čekala njegov odgovor. "Mom, me moraš se mučiti (haaaa, odavno me provalio da pojma nemam, haaaa, diplomat čisti, brk mu se smije) - ako baš hoćeš, napravi mi Apple Crumble Pie.

Američanska pita od jabuka, dobro, recimo, n'ti šta su amerikanizirani, smanjit' malo gledanje pubertetskih filmova, smanjiti tv gledanje općenito, zabraniti mu malo Google i YouTube, zgooglati recept, potražiti recept na YouTube-u, napraviti popis za kupnju, ajoj, sve mi se to vrti po glavi. Uz kraljevski osmijeh rekoh da to nije nikakav problem. Pa bar Ameri imaju recepte za bedake i bar znaju pojednostavniti stvari do bola, e to je za mene! Osim toga, sve sastojke osim sladoleda od vanilije sam imala doma. Neka bude, ionako je predinauguracijsko doba, Melanija, izdrži. 

Priča se i da su ovi izbori bili čista Antikujinaa, onako Vodka influenced. Navodno. Vladimire, izdrži.

Jabuke: check, imam. I to ne bilo kakve. Tatine iz vrta, eko eko, nešpricane, rukom obrane, malo kiselkaste, govorio je on meni koja je to sorta, ja samo znam da ih crvi vole a ako ih crvi vole znači da su zdrave, netretirane, onako, moraš izrezati crva i puteljak od crva iz njih, pola baciš, pola prsta ogulim dok ih ogulim ali eto, zdrave su. Sunce ih grijalo, kiša umivala, crvi iznapadali. 

Evo kako sam to smutila: 
Pol' kile kiselih jabuka oguliti, očistiti i narezati na kockice, posuti cimetom po volji i dodati malo trščanog šećera (jer nikakav drugi nisam imala doma). Sve lijepo promiješati i ostaviti pola sata da se prožmu okusi. Počinjem zvučati kao prava kuharica. Ideš!

Za tijesto: 100 g maslaca i jedno jaje. Ja koristim one male putriće, lakše mjeru izračunati. Ubi me ona matematika i geometrija i rezanje 100 grama od 250 gramskog pakiranja, osim ako na omotu nema nacrtane crtice 100g, 200g, 50g. Ovi mali su zgodni za doručak djetetu, dječje radosti, pa baš zato. A i imala u frižideru. 

Staviti 1 i 1/3 šalicu brašna, pola žličice soli i pola žlice šećera. Ameri sve na šalice i žlice, volim ih, valjda i zato što uopće nemam kuhinjsku vagu. Zamutiti, ja sam ručno, treba biti grudasto, u tome i je stvar. 

Stavila sam prvo sve jabuke na putrićem podmazan kalup (od torte, nemam drugi) i onda gore frknula ovo grudasto tijesto. Pećnica, na sredinu, topli zrak, 160 stupnjeva, 40 minuta. I to je sve!

Poslužiti toplo, uz sladoled od vanilije, kuglicu možete staviti gore na kolač. Nema donjeg tijesta. Po meni, ni ne treba. Djeca uživala, sladoled i jabuke s cimetom su im baš bili dragi. Još da je bio Hagen Dazs Vanilla Bean slatkać, uffff. Dodatna prednost je što cijela kuća super miriše poslije ovoga.

Eto, probudite dijete u sebi, tresnete siječanjskoj bedari šamar i pazite kako koristite razne reciklirane pikse po Kujinaa. To je drugo najopasnije mjesto u domu, istraživanja su pokazala...

 

 

 

 

  • jdoranic:

    Apsolutno sam protiv kuhanja bez vage. Jer što znači "šalica"? Imam šalica od 1 dcl do 3 dcl, pa onda nikako nije svejedno na 1 jaje i 100 gr putra stavi li se mala ili velika "šalica" brašna.

Message