Naslovnica ANTIkujinaa

Kad jaganjci utihnu

Objava 20. ožujka 2017. 0 komentara 600 prikaza
Pečena janjetina
Elena Cvjetković
Pečena janjetina

Mirisni, cvjetni, slasni butići i plećke, najslasnije ako je janje paslo mirisne travice na nekom otoku. Naravno, ako ti mesar proda mladu janjetinu a ne muško od ovce. Kao onomad meni za kalju, ali hajd' to je ispalo dobro. Mlado janje je baš to što kaže – mlado janje. Manje od tri mjeseca. Pa onda ni ne može ukupno težiti 15 kg, zar ne? I miriše, kao tratinčica.

Negdje sam pročitala da su proteini u janjećem mesu lakše probavljivi, ima manje kolesterola, odlično je kao izvor željeza i B skupine vitamina. Zdrava hrana. Proljetni pupovi janjeći. Pripreme za Uskrs u 'Rvata, kad jaganjci utihnu. Vegeterijanci, preskočite ovaj blog. Puni je internet recepata od maslačaka, ljubičica i ostalog jestivog cvijeća, no hard feelings. Jednostavno, organizam traži.

E, pa moj dragi je osjetio praiskonski zov proljeća, otišao do dućana po eko pogaču za dijete, čokoladno mlijeko i mineralnu (#onukojućemoodsadazvati: Ruska voda) i donese sav sretan nešto zamotano u bijeli papir. „Gle, kupio sam finu mladu janjetinu, to možemo sutra za ručak ispeći!“ Blank pogled, podignuta obrva. Prvo na ovo „to možemo“ jer to očito uključuje pećnicu i mene, a drugo na ovo „mlada janjetina“. I treće - jer je zaboravio kupiti čokoladno mlijeko. Di je to mlado, bilo ne bilo, janjetina jest, „mali bugar“ jest, ali cvjetni pupoljak nepropupani od janjeta – baš i nije...opet, živio mesar.

N' dobro, što je tu je, pećnica je tu, neki pleh za pečenje imam – onaj koji dođe s kupnjom pećnice... Gleda me ono jedno oko u pola glave koja, po defaultu, ide uz komad mesa. Moraš u mesnici uzeti i komad glave. Moraš. Takva su pravila. Ne znam zašto, ali tako je. Jednom mi je jedan mesar objašnjavao nadugo i naširoko zašto ti svaki put uvale komad glave, ali nakon prvih par rečenica sam ga blijedo gledala dok je lamatao nasjeckanim janjetom i glavušom. Iz koje je prijetilo ispadanje komada mozga, tako da se više ne sjećam objašnjenja...samo znam da vam uvale komad glave i točka.

Recepata ima stvarno pregršt, samo ukucajte „pečena janjetina“ i izbacit' će vam hrpetinu svega. Ja sam nekako bila sklona primjeni KISS recepta (Keep It Simple Stupid) ter ovako napravih:

JANJE U KUVERTI

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Natrljajte janje maslinovim uljem i pospite minimalno soli (kod mene je to pola čajne žličice morske soli na 1 kg janjetine) i paprom. Niste u restoranu gdje puno sole kako bi onda više pili dok jedete, nije zdravo puno soli i tako to.

Oštrim nožem “izbodite” janje (ovo je bio zabavan dio, ne znam zašto ali dragi je utekao iz kujinaaa :-D) i umetnite češnjeve češnjaka izrezane na četvrtine u svaku rupu (ne volim previše češnjaka, upotrijebila sam 2 režnja).

Krumpir i mrkvu poprskajte uljem i posolite i popaprite prema želji. Krumpir – mladi, narezan na ploške a mrkvu sam narezala na komade cca 2cm, koso rezano. Na radnoj površini raširite papir za pečenje i položite meso na sredinu, s krumpirima i mrkvom.

Zamotajte u dobro u papir, skoro kao paketić, tako da nigdje ne curi ništa van. Napunite trećinu lima za pečenje vodom, stavite paket unutra i pecite dva i pol sata.

Nemojte smanjivati temperaturu i povremeno podlijevajte, prema potrebi. Ovo s vremenom pečenja je odokativno, ovisi o komadu, jel'te. Na kraju sam izvadila van, razmotala i ostavila petnaest minuta da se dobro zapeče izvana, onako, malo hrskavo, i krumpir i janjac. Malo mi je mrkva u zadnjoj fazi izgorila po rubovima, ali bilo je jestivo.

Uz to sam servirala rotkvice (mi) i mladi luk (dijete) i hrpu miješane salate, one gotove i oprane u vrećicama iz trgovine.

Naravno da mi je ukusnije s ražnja, ispod peke i to, ali budimo realni: ne gori mi logorska vatra nasred kuće a niti imam ugrađenu krušnu peć. Ovo nije bilo zahtjevno, zapakiraš, hitneš u pećnicu i ne diraš puno. Možda bi bilo još bolje da je janjac preko noći odstajao u pacu u hladnjaku, ali zaboravila sam na taj moment, pa sam ga pacala dok se pećnica grijala.

Moja najukusnija ever janjetina - preporuka: ako ste u blizini na kopnu ili na moru, nemojte propustiti treću nedjelju u sedmom mjesecu na otoku Braču! Održava se stočni sajam u Gažulu, malom pastirskom selu na Vidovoj gori. Prepoznat ćete ga po slabo označenom skretanju na kojem je tabla Gažul precrtana, tako da piše Gožul, po brački. Makadamski put vodi kroz borovu šumu (obratite pažnju na crni bor, karakterističan za Vidovu goru i tu nadmorsku visinu...) do pitoresknog i prastarog pastirskog naselja.

Osim što možete vidjeti miss ovcu i mistera ovna sorte bračka pramenka koji se nagrađuju zlatnim zvonom, prilika je i za naučiti gradsko dijete što je magare, pule, mazga, mula, a bude i konja.

Događaj dana - svake godine „odvrti“ se na svježem zraku najmanje stotinu janjaca. Stotinu, paralelno vrtećih, na česmini, uz priručno izrađene elektromotore. Taj prizor je neponovljiv.

To je dan kada jaganjci na otoku utihnu.

Sretan vam prvi dan proljeća!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message