Blogosfera ANTIkujinaa

Karizmatične kozice

Objava 16. veljače 2017. 2 komentara 602 prikaza
Kozice&blitva&riža
Kozice&blitva&riža
Kozice&blitva&riža

Dobro, nije baš da sam full kuhinjski hendikepirana, onak' još nekad davno roditeljski dom sam napustila s temeljnim vještinama, tipa kako skuhati tvrdo ili meko kuhano jaje, da se hrenovke treba probušiti vilicom (inače eksplodiraju mjestimično, a dugo mi je trebalo i da skužim kako da se dva jaja ne sudaraju u lončiću pri kuhanju pa da bjelanjci ne plutaju po površini, bljak), kako napraviti juhu iz vrećice i to da se špageti nikad ali baš nikad ne trgaju kad se stavljaju u lonac već ih, onako u svežnju, lagano spuštaš dok malo po malo u vrelu vodu dok ne omekšaju tako da skroz cijeli i dugi završe u loncu. E, onda smo imali Domaćinstvo u osnovnjaku...Damn, još tada nije bilo riže u vrećicama (meni je to nekako izum za Nobelovu...) pa je bilo kojekakvih dizastera po riži. Teško bi se onomad kvalificirala za japansku snahu, ali hej! Moje dijete danas voli sushi pa sam i to naučila napraviti. Ljubav po meni ne ide kroz želudac, ali da se osjeti kad je nešto skuhano s ljubavi, osjeti. 

Karma, štonobi rekli New Age propovjednici, happens i u kuhinji. Kako ćete vi reagirati, e ta odluka je na vama. Ne jednom sam pogleda uperenog u zagorjeli lonac ili upropaštene namirnice brisala suze kuhinjskom krpom, cvileći i mantrajući "na greškama se uči, na greškama se uči". Poslije sam se naučila smijati svemu. Do suza. Pokazati srednji prst karmi u Kujinaa. Kao kad sam išla staviti u pećnicu onu gotovu pizzu umotanu u plastiku i na kartonskom podlošku. Plastiku skinula jesam. Carbonara je u ovom slučaju značilo da sam karbonizirala karton. Mahala krpom dim da istjeram. Nije nigdje u uputstvu pisalo ništa o kartonu. Muž je doma zatekao skvo koja sjedi. U oblaku dima. I dan danas nam je carbonara=kartonara. 

Nedjelja. Plac. Ribarnica. Kozice. 
Kozice su prekokrasna, nježna bića, mali elijeni iz Jadrana. Ima i drugih po bijelom svijetu, tigrastih i svakojakih, no ove naše, svježe, #onokadjoš miču ticalima, uf! Za razliku od škampi, one nisu predatori i strvinari. Pročitala sam negdje da se dva mužjaka ponekad znaju potući oko ženske kozice, ali nikad nasmrt. Pa sad, ako si ono što jedeš, onda radije takva karma. A i imaju čvršće guze. I nisu tako jako skupe, kad kupuješ iz svog proračuna, ne kao xPrime Minister na narudžbenicu. Jes, dovoljno sam stara da pamtim krkanja janjetine socijalističkih funkcionera i direktora na narudžbenicu. Meni se promijenio, jel'te. 

Red blitve. Zeleno, proljetno. ovaj sam svežanj platila 30,00 kn, kažu mraz satrao blitvu, nestašica, cijene otišle u nebo. Ponuda, potražnja, sezonalnost, prirodne nepogode, karma, ne postoji pojam skupoće već koliko za nešto možeš i hoćeš platiti. Oplakah. Platih. Vratit će mi se, karmom. 

OK, imamo dakle kilogram kozica koji je povoljniji od kilograma blitve, vezicu dragocjene blitve i u špajzi rižu u vrećicama. Razbahatila sam se ter napravila ovo:

Kako&što
Kozice sam pekla u tavi na malo maslinovog ulja, onak' da pokrije dno, gotove su za pet-šest minuta, ja to prepoznam po tome što im ljuštura pukne na vrh hrpta pa im malo mekanog mesa na tom mjestu izviri. 

Blitvu sam prelila kipućom vodom i ostavila stajati pet minuta, malo mi se ipak prekuhalo, moram trenirati blanširanje, note to myself. Ja ne solim, vi kako hoćete. 

Riža: piše sve lijepo na kutiji, onoj kad je kupite u vrećicama. Kutija se ne kuha. To ne piše.
Odvojila sam dio špinata, stavila u sjeckalicu s malo maslinovog ulja, dodala jedan režanj češnjaka i usitnila. Pomiješala rižu s blitvom iz sjeckalice tako da bude ujednačeno zelena.

Prezentacija (naučila od Francuza da je to neizostavni element u kujinaaa): položite listove velecijenjene blitve, na tome žlicom formirajte otok od riže i popaprite. Na vrh staviti kozice (iako sam dodatne stavila u posebnu zdjelicu). Ukrasiti krepanim peršinom, teglila sam ga u vrećici poslije placa po kavama dok nije sav jadan povenuo. Peršin perite dobro, svašta sam se naslušala kako ga znaju gnojiti. 

Zabrljala baš nešto nisam, sebe skurila jesam. Ostala bez upaljača, pa udovoljavajući opakoj navici išla zapaliti jednu na plinski ring, pored lonca s rižom. Odoše malo šiške, malo spečen nos. Karma. Bitch. Dočeka te kad je ne očekuješ. 

I kad zabrljate u Kujinaa, ali onako, nadnaravno - sjetite se da niste neurokirurg. Nitko neće baš umrijeti. Dostava hrane ima posvuda. Gotove hrane u trgovini. Fast fooda svakojakih. Bez hrane možete preživjeti duže nego bez vode. Nikad niste dovoljno plavi niti mršavi. Ommmmmmm. Sve će biti upravo onako kako treba biti. Karma. Kozice. Blitva. Namaste.