Blogosfera ANTIkujinaa

Robochef u kujinaa

Objava 12. travnja 2017. 0 komentara 200 prikaza
Foto: Reuters/Pixell
Foto: Reuters/Pixell
Robochef Autor: Reuters/Pixell

Počelo je.

Šećerna tabla zečevi napadaju.

Može se moj duhovnjak satrat' objašnjavajuć kako je Uskrs blagdan duhovnosti i nade, nema toga što mi kroz želudac nećemo provuć'. Duhovnost, točnije, u obliku presoljenih vodnjikavih šunkica, jajca iz trgovačkih lanaca i hrena s majonezom (smatram taj uradak bogohulnim potiranjem suštine i bitka hrena).

Nije nama najveća briga što je izvjesni hrvatski lanac trenutno otišao u pussy smoke već što je lagano pomalo kao upitno hoće li dobavljači isporučiti predblagdanski fasung za bonom obdarene u dostatnim količinama i pravovremeno? #croatiantragedies

Onda se nekako osjetim nepripadno. Jer krene sad i pi-ar samoprozvanih žena-majki-kraljica od savršene pince, jajca ofarbanih najprirodnijim bojama i noktiju s trajnim lakom u istim tonovima, punih košarica i savršenog work-life balance-a. Photoshopiranog. Znaju kuhati? Yeah, right.

U osam od deset slučajeva kad bi mi osoba samouvjereno rekla „Ja izvrsno kuham.“ dokazni materijal bi je demantirao. Toliko o vjerodostojnosti. Kao što je šećerna tabla čokolada, tako nekako.

Kaže meni prijateljica, zvana Tuka, nedavno: „Zašto ti tvrdiš da ne znaš kuhati kad znaš?“ Mogla bi o tome sad nadugo i naširoko, od toga da ne želim sama sebe definirati kao pokućnu ženu, da itekako znam i cijenim što je zaista dobra kuhinja i nadasve poštujem vrsne kuhare(ice) pa se ne drznem usporediti s (naj)boljima (letvica je postavljena jaaako visoko), do toga da, radeći na svom osobnom razvoju i pomažući drugima, tvrdim da je tvrdnja „Ja to znam.“ – vrlo (samo)ograničavajuća. Jer ne potiče na učenje novoga, lijepo vas uljuljka u poznatim okvirima i famoznoj zoni udobnosti.

Call me Sokrat, ali sve više znam da ništa ne znam...i times are a'changing. To nije rekao Sokrat, ali onaj koji jeste, dobio je Nobelovu.

I da, vremena se mijenjaju. Hoće li kuhanje u svakodnevnom životu 2050. izgledati kao danas?

Neće. Ne znam što će onda po budućim onlajn društvenim mrežama postati žene-majke-kraljice u predblagdanskom periodu, ali već sada možete naslutiti da će repetitivni procesi termičke obrade hrane ustaljenog ritma izvedbe po definiranim obrascima (čitaj receptima) – biti robotizirani. Od dobave do pripreme, sve do recikliranja i čišćenja. Koji time-saver,a? Koliko slooooobodnog vremena, a? Koliko prostora za rad – na sebi...

Kuhinjskih „robota“ imate već i danas. Tagalo me na spravu s dvije robotske ruke nedavno, robochef Moley. Predstavljen na sajmu u Hamburgu, navodno izlazi na tržište u 2017., komplet s dvije tisuće recepata i opcijom daljinskog upravljanja putem aplikacije. Sve radi sam. On. Zanimljivo mi bilo što o toj spravi govore u muškom rodu. Dobro, cijena mu sad u ovoj fazi nije sitnica, ali nije bila ni prvom mobitelu na tržištu.

Ono što nazivaju „kuhinjskim robotom“ a u stvari su multipraktik sprave, imamo i sada, i to u sve boljim varijantama. Pao mi je u ruke jedan robochef, moćna sprava, one-in-all, jedna sprava mijenja petnaest svih nekih koje ti kao trebaju u životu, kuhanje za tutleke. Ima i čip s receptima i touch screen i sve samo nešto radi, strpljivo te navodeći korak po korak, sastojak po sastojak, reže, sjecka, drobi, miješa, dinsta, kuha, kuha na pari, čudo jedno.

Mi se zaljubili. Još jedna prednost: dok ona (Gretchen, tako smo je nazvali od milja jer je njemačke proizvodnje) kuha, ti lijepo radiš nešto.Stvarno je ušpara i na vremenu i na namirnicama, pranju i održavanju.

Naravno da je tinejdžer prvi sve prokljuvio, zaletio se na touch screen, prelistao sve recepte, označio favorites i odmah si nadrobio slushy od limuna i naranče dok sam ja još blejala ko tele u šarena vrata. U pet minuta sve prokljuvio. Zabrijao po tikka masala uradi-sam-piletini. I izjavio da u čemu je problem s kuhanjem, s Gretchen je sve lako i jasno. Na mladima svijet ostaje, a oni uopće problem s tehnologijom nemaju. Zato će i moći biti kreativni. I sigurno će biti još više, još boljih vrhunskih chefova.

Tako da ja (opet) kuhala nisam. Kuhala sprava, mi smo joj samo namirnice dodali. Ručak u tri slijeda za 40 minuta, čokoladni mousse desert u tri, sokove u dvije minute. Odgovornost za blagdanski obrok preuzima ona. Recepta ovaj put nema, svi su na chipu od Gretchen.

Ja odoh kontemplirati o nadi i stvarat' uspomene, što i vama želim. Sretan Uskrs!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.