Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Ispravljanje krive Drine

HDZ i SDP nemaju rješenje za korupciju, oni su do grla u njoj

Jer Hrvatska zna! Kočoperi se taj natpis na izbornim plakatima Kolinde Grabar Kitarović diljem Lijepe Naše. A što to Hrvati znaju, pitanje je sad.
Objava 13. prosinca 2019. 2 komentara 1047 prikaza
Igor Šoban/PIXSELL
Igor Šoban/PIXSELL
Kolinda Grabar Kitarović i Milan Bandić

Znaju da žive u jednoj od najkorumpiranijih država na svijetu, od onih u Europskoj Uniji svakako najkorumpiranijoj. Žive u zemlji u kojoj pravosuđe ne funkcionira, u zemlji u kojoj je od desetine velikih lopova samo jedan u zatvoru, u zemlji u kojoj sva važnija suđenja, zahvaljujući brojnim pravnim smicalicama, traju godinama i desetljećima, u zemlji u kojoj politički postavljen Ustavni sud ubija i ono malo pravednosti što nakon svega izmigolji; žive u zemlji u kojoj napreduju podobni a ne sposobni, u zemlji namještenih natječaja, u zemlji u kojoj uhljebi kad jednom "sjednu" na državnu blagajnu više se s nje ne skidaju.

Žive u zemlji u kojoj predsjednica otvoreno koketira s osobama koje su pod ozbiljnim optužbama za teški kriminal (neki su bili i u zatvoru) i u tome ne vidi ništa sporno. Dapače, najavljuje da će im, ako odu u zatvor, ona donositi kolače. Dakle, žive u zemlji u kojoj su politika i pravosuđe toliko umreženi s kriminalom i mafijom da više ne možete razlučiti gdje prestaje jedno a počinje drugo. Žive stoga u zemlji iz koje mladi masovno iseljavaju, kao rijetko kad u hrvatskoj povijesti.

Želeći dati vjetar u leđa kandidatkinji HDZ-a premijer države i predsjednik te stranke Andrej Plenković ustvrdio je da je "glas za Miroslava Škoru glas za Zorana Milanovića". A zapravo je točnije da je glas za Kolindu Grabar Kitarović glas za Andreja Plenkovića. Koji će teško preživjeti još jedan poraz na izborima. A zaslužio ga je. Da ne idemo dalje u povijest, nije se ponio državnički niti kod posljednjeg štrajka prosvjetara koji se onoliko oduljio najviše krivnjom samog Plenkovića.

Bahatio se da bi izgledao moćno, a zapravo zna da je njegova vlast na klimavim nogama, da počiva na Sauchi, "žetončićima" i svim drugim trulim kompromisima i političkim trgovinama. I zato je na kraju poklekao...

Da je htio poštenu vlast, Plenković ne bi otjerao mostovce od sebe ili bi raspisao nove izbore. Ne, on je odglumio da drži uzde u svojim rukama, pa makar hrvatska kola otišla u krivom smjeru.

I sad takva politika dolazi na naplatu. Kolindu i Plenkovića samo čudo može spasiti, tj. moguća simbioza svega rečenog na početku ovog teksta. Ali ni to im neće pomoći ako svi mi koji vidimo što se sve oko nas događa i u kojem to smjeru ide, izađemo na izbore. Ima nas oko 3,8 milijuna, pa nismo valjda svi slijepi, glupi ili korumpirani!?

Zbacimo napokon jaram HDZ-a i njegove sestrinske stranke SDP-a. I jedni i drugi pokazali su da nemaju rješenje za korupciju nego da su i sami do grla u njoj. Pokazali su što znaju i mogu, red je da probamo s nekim trećim...

I nije stoga čudno što je Kolinda Grabar Kitarović odbila sučeljavanje s drugim kandidatima. Lako je u monolozima glumiti pravednost i nepogrešivost, ali aktualna se predsjednica očito boji pitanja. Jer na njih nema odgovore.

  • Deleted user:

    Kolinda je pogonsko gorivo koruptivne Hrvatske i genrator iseljavanja. Njeno daljnje figuriranje znacilo bi podupiranje razornog kriminogenog parazitiranja njenih intimusa poput Milana Bandica

  • Travno221:

    Argumentiran i logičan tekst. Šteta što ga je Večernji list ovako sakrio. Ali to neće spasiti Kolindu, pročitana je...