Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Ispravljanje krive Drine

Hoće li hrvatski vojnici ratovati u Venezueli?

Po onoj narodnoj "vidjela žaba kako potkivaju konja, pa i ona digla nogu", Hrvatska je požurila slijediti SAD i neke vodeće zemlje EU a da sama i nije najbolje razmotrila zašto to čini.
Objava 05. veljače 2019. 4 komentara 1055 prikaza
Sandra Šimunović/Pixsell
Sandra Šimunović/Pixsell
Ministrica Marija Pejčinović Burić

Mora da su na Zrinjevcu dugo radili na tom kratkom priopćenju kad su ga medijima poslali tek u večernjim satima. Ali, badava im trud, priopćenje im je ostalo nemušto.

"Hrvatska podupire demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele...", piše na početku dopisa kojim se stavlja na znanje da se Hrvatska pridružila još nekim europskim zemljama koje su okrenule leđa venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru i za privremenog prvog čovjeka te zemlje priznale samoproglašenog predsjednika (inače predsjednika parlamenta) 35-godišnjeg Juana Guaidoa.

Po onoj narodnoj "vidjela žaba kako potkivaju konja, pa i ona digla nogu", Hrvatska je požurila slijediti SAD i neke vodeće zemlje EU a da sama i nije najbolje razmotrila zašto to čini.

Iako su im puna usta "borbe za slobodu i demokraciju" Amerikanci su zapravo motiv za akciju pronašli u venezuelskim naftnim poljima i u prodaji novih količina oružja. Ali koji je hrvatski interes da se na ovakav način miješa u unutarnje stvari te podijeljene zemlje? Možda Maduro i nije oličenje nekog demokratski orijentiranog i prosvijećenog političara (iako nije dao zatvoriti konkurenta), ali vidljivo je da iza njega stoji veći dio od 32 milijuna stanovnika te zemlje. Koja ekonomski propada, ali možda ne zato što je Maduro kriminalac nego zato što su joj Amerikanci nametnuli oštre sankcije.

Pa, onda, kakvo je moralno pokriće te naše odluke? Nismo li mogli malo sačekati i ne zabadati nos tamo gdje mu nije mjesto?

Jer na kraju spomenutog priopćenja između ostaloga stoji i ovo:

"Hrvatska je posebno zabrinuta za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi u Venezueli".

Nije li to još jedan razlog da se ne miješamo?

No, našem Ministarstvu vanjskih poslova nije ovo prvi takav slučaj. Sjetimo se samo ishitrenog priznanja koalicijske vlade sirijskih pobunjenika u prosincu 2012. godine. Te vlade odavno nema, nije joj pomogla niti naša podrška, ali zato su Ina i Crosco trajno ostali bez koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte.

Umjesto da u Bruxellesu štiti hrvatske interese, naše vanjskopolitičko ministarstvo uglavnom štiti interese EU-a i ostalih svjetskih moćnika u Zagrebu. Hrvati su vrlo često bili pomalo dodvornički raspoloženi prema strancima, ali ovo kako sad naša vlast, na čelu s Andrejem Plenkovićem i Marijom Pejčinović Burić, podilazi Bruxellesu i Washingtonu zbilja je gadljivo. Kome odgovara ta vlast? Hrvatskoj ili Europi i Svijetu?

I naposljetku: ako će Amerikanci vojno intervenirati u Venezueli, za što se evidentno pripremaju, hoćemo li i mi poslati svoje vojnike da se u Venezueli bore za "slobodu i demokraciju"?

 • Avatar BosnaArgentina
  BosnaArgentina:

  Pa, ako odluči Ivica Dačić i uslikana mu savjetnica, ima da ratuju...region je u pitanju, za te stvari se život daje.

 • Travno221:

  Čuj, ovaj se proglasio predsjednikom. Pa, naravno da je to učinio na mig iz SAD-a kako bi Jenkiji imali koga podržavati i oslobađati. Jadan narod Venezuele i zbog njega smo uistinu trebali ostati neutralni.

 • zaric:

  Većina u Venezueli podržava Madura? Za sada već dugogodišnju agoniju Venezuele nije kriv režim Chaveza i Madura nego tek sada uvedene sankcije? Pisac članka je očito vrlo uspješno pohađao nekakav komunjarsko-revolucionarni tečaj