Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Ispravljanje krive Drine

Kako su sportski novinari pokrali Glasnovića i Jug

Objava 19. prosinca 2016. 2 komentara 1450 prikaza
Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell
Josip Glasnović

Sportske novosti već 65 godina biraju najbolje hrvatske (prije i jugoslavenske, dakako) sportaše i sportašice, ali ne sjećam se da su ijedan od tih izbora pratile tolike kontroverze kao ovaj posljednji. Od pet glavnih nagrada čini se da samo ona za najbolju sportašicu (Sandra Perković) drži vodu. Sve ostale se, na ovaj ili onaj način (ima tu i previše populizma), prilično argumentirano mogu osporiti.

Nagradu za fair-play dobio je tako nogometaš (Branko Radičević) koji je namjerno promašio jedanaesterac. Jer je procijenio da penal nije ni trebao biti dosuđen. Čak da je doista i bilo tako – i suci griješe – to je bio prilično nekorektan potez prema sucu. A još više prema suigračima... Zamislite ovakvu situaciju: pravosudni policajac na putu do zatvora pušta zatvorenika jer je uvjeren da je ovaj nevin...

Nagradu za momčad i ekipu godine nisu dobile ni momčad ni (ženska) ekipa nego veslački dvojac (braća Valent i Martin Sinković) i par stolnotenisačica (Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić). Riječ momčad u hrvatskom jeziku dolazi od riječi momak. No, dva momka nisu momčad. I tako je tu najviše oštećen Vaterpolski klub Jug, europski prvak i osvajač europskog Superkupa, zapravo momčad koja je u 2016. osvojila sve što se moglo. Kad ćemo sljedeći put imati europskog klupskog prvaka u nekom sportu?

No, kriteriji su sasvim otišli k vragu u izboru za najboljeg hrvatskog sportaša. Tamo se srebrni s Olimpijskih igara u Riju (Damir Martin) našao ispred zlatnoga s istih igara (Josipa Glasnovića). I 177 sportskih novinara misli da je to u redu. Da nisu napravili nepravdu prema skromnom momku iz Dubrave, koji, eto, gađa glinene golubove. Išli su za nekom "pričom", ali to onda relativizira bilo koji izbor.

"Sport, vidite, ima tu povlasticu da se može opipljivo vrednovati. Tu se zna tko je olimpijski prvak...", napisao je kolega Tvrtko Puljić u svojoj kolumni Ritam sporta u istom izdanju Sportskih novosti u kojemu je objavljen i izvještaj s proglašenja najboljih. No, tamo, u izvještaju, Puljić korigira svoju naprijed izrečenu tvrdnju, pa Martina hvali i na sljedeći način:

"Vukovarsko čudo požrtvovnosti, istinskog sportskog viteštva, momak kojemu je zlato u Riju pobjeglo za pet tisućinki, čovjek koji je natjerao Hrvate na suze. Momak koji je na stazi dao sve, baš sve."

Kao da Glasnović na streljani nije dao sve. Baš sve. Prisjetimo se samo dodatnog raspucavanja za zlato. Koliko je tu čvrstine i jakog duha trebalo da se u konačnici izvojšti zlato. Jer sportaši najbolje znaju (pitajte to, primjerice, vaterpoliste ili tenisače, ili Ratka Rudića) kolika je razlika između zlata i srebra. Ali sportski novinari (neki od njih), na žalost, to ne znaju!

  • Avatar Idler 3
    Idler 3:

    Ovo za Glasnovića mi je OK i totalno je nejasno al za veslače se slažem. Olimpijsko zlato uvijek je jače od europskog il svjetskog kaj god tko mislil.

  • Travno221:

    Pa, novinari su stvarno oštetili Glasnovića. Kako da im se to dogodi? Srećom, HOO je ispravno i logično birao. Martinu kapa dolje, ali zlato je zlato!