Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Ispravljanje krive Drine

Svi bi na izbore, a što ako rezultat bude isti?

Objava 14. lipnja 2016. 4 komentara 559 prikaza
Davor Višnjić/Pixsell
Davor Višnjić/Pixsell
Čelnici HDZ-a ne shvaćaju povijesni trenutak

U čudnoj zemlji Hrvatskoj ovih dana gotovo svi političari - a i obični ljudi povode se njima - prijete novim izvanrednim izborima. Kao da bi "novo preslagivanje karata" donijelo rješenje za sve naše probleme, a najveći je nefunkcioniranje države. No, je li baš tako?

Na novim bi izborima HDZ jamačno – zbog sumnje u umočenost njegova čelnika u brojne korupcijske skandale i zbog podrške koju predsjedniku pružaju ostali članovi stranke, što birače posebno iritira – prošao lošije nego na prethodnima, pa bi umjesto 49 dobio, primjerice, 40 saborskih zastupnika. A SDP bi umjesto 42 dobio 47. No, opet niti jedna od tih dviju stranaka ne bi mogla sama sastaviti vladu. Čak niti sa svojim satelitima HNS-om, HSU-om i Laburistima s jedne te HSS-om, HSP AS-om i HSLS-om s druge strane. Milan Bandić bi jedva "skrpao" tri zastupnika, proporcionalno broju birača koji se još pale na njegovu populističku politiku, pa im ni on ne bi mogao pomoći. Iako će jamačno i dalje govoriti kako će njegov klub "uskoro imati 12 zastupnika". No, sve to opet nije dovoljno.

Most bi ponovno dobio svojih 12 zastupnika, prošli bi možda na novim izborima i bivši mostovci Drago Prgomet i Ivan Lovrinović, a ostatak do 20 zastupnika, koliko danas vrijedi tzv. treća opcija (to je još, na žalost, premalo), pokrio bi, barem ankete tako kazuju, Živi zid.

I opet smo gotovo na istome. Bez Mosta i Živog zida opet se neće moći skupiti potrebna saborska većina za formiranje nove vlade. Hadezeovci ne žele s mostovcima – jer su se drznuli p(r)ozvati njihova predsjednika Tomislava Karamarka da prihvati političku odgovornost za štetu koju je nanio hrvatskim interesima – a sad čujemo da ni Zoran Milanović ne bi s Mostom. A s kime bi?

Hrvati su konačno progledali i više neće dati sudbinu svoje zemlje u ruke niti HDZ-u niti SDP-u da samostalno vladaju. Te su dvije stranke pokazale što znaju u proteklih 25 godina. No, ako baš žele, a sada je pravi trenutak za to, HDZ i SDP mogli bi sklopiti veliku koaliciju i zajedno zavladati Hrvatskom. Kako "vuk dlaku mijenja, ali ćud nikako" otprilike znamo što možemo očekivati od takve vlasti. No, to bi nam napokon omogućilo da partiju – s oba njezina krila – na novim izborima ili prije njih konačno pošaljemo tamo gdje joj je i mjesto – u ropotarnicu povijesti.

  • Travno221:

    Novih izbora neće ni biti, Karamarko odlazi iz Vlade. Na kraju će pravda ipak pobijediti, no i Oreškovića treba držati pod nadzorom.

  • Travno221:

    Donalde, imam samo jednu poruku za tebe i ostale hadezeovce: srušite vladu (vi to možete) i izađite na nove izbore. Bojim se da je gospodin Filić preomtimističan, kad ste vi u pitanju. Pa u HDZ-u je teško od petorice naći ... prikaži još! jednoga poštenog... Ako baš hoćeš, moje je mišljenje da ne biste dobili više od 25 zastupnika.

  • Donald:

    To je puko naklapanje autora, bez imalo pokrića, očito da gospodin Filić ne poznaje funkcioniranje demokracije. Moguće je naime, da su glasaći kroz ove mjesece političkih zavrzlama ipak nešto i naučili, pa je lagano moguće, da bi ovaj puta bitno ... prikaži još! drugačije glasali. Gdje stoji da bi Most dobio 12 mjesta u Saboru, ili HDZ mnogo izgubio ? To stoji samo u glavi g. Filića. Naklapati i špekulirati se uvijek može, ali to prodavati zdravo za gotovo, bez i jednog konkretnog argumenta koji to podupire, jednostavno je neodgovorno, neozbiljno i služi naravno, kao obično u VL-u, isključivo propagandističkim svrhama protiv HDZ-a.