Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Ispravljanje krive Drine

Vučić se ne mora ispričati, od toga nema koristi, ali morao bi se odrediti

Objava 12. veljače 2018. 5 komentara 485 prikaza
Igor Šoban/Pixsell
Igor Šoban/Pixsell
Prilika za novi početak

"Ti razgovori neće biti ni laki ni ugodni, ali ja imam hrabrosti da odem u Zagreb!", sukus je onoga što je Aleksandar Vučić govorio uoči posjeta Hrvatskoj. Tu "hrabrost" srbijanskog predsjednika posebno je potencirao njegov neslužbeni glasnogovornik Aleksandar Vulin, inače ministar obrane Republike Srbije. I u samoj Srbiji za Vulina kažu da "govori ono što Vučić misli".

Ispada da je Vučić najhrabriji čovjek na svijetu. Možda i jest, ali ne zato što se nikoga ne boji, nego zato što se ničega ne stidi, rekli bi stariji ljudi. Pri tome mislimo na Vučićevo djelovanje 90-ih godina kada je bio pobočnik glavnog četnika Vojislava Šešelja i kada je prednjačio u ratnohuškačkoj retorici na ovim prostorima. Doći u jednu zemlju, razarati je, komadati je (stvarno i figurativno), a nakon toga se poslije 20-ak godina pojaviti kao mirotvorac, to doista ne može svatko.

Neki u Hrvatskoj Vučićev su posjet dočekali s otprilike ovakvim stavom: "Neka dođe, ali neka se ispriča!". No, isprika je moralan čin, ne treba je tražiti. Nešto posve drugo je, a to je spomenuo i naš ministar obrane Damir Krstičević, zahtjev da se Vučić odredi prema svom poznatom govoru u Glini i ukupnom djelovanju 90-ih godina s pozicija četništva i velikosrpstva.

- Nećemo ništa što je tuđe, hoćemo samo ono što je naše srpsko, a to su i Karlobag, i Karlovac, i Ogulin, i Virovitica, i sve te srpske zemlje - kazao je Vučić 20. ožujka 1995. na nekom skupu u Glini.

I još je, da bi razgalio okupljeni narod, obećao:

- Nikada Glina neće biti hrvatska!

Dakle, pristojno je tražiti od visokog gosta da se odredi prema tome što je tad i ondje rekao. Primjerice, Vučić može reći: "Dobro, tad nismo uspjeli, ali pokušat ćemo neki drugi put". Ili, možda, da je to "izvučeno iz konteksta" kao kad se branio zbog izjave da "treba ubiti 100 Muslimana za jednog Srbina". Može reći: "Žao mi je, krivo sam gledao na stvari.". Ili: "Sad vidim da sam tom svojom izjavom najviše naštetio hrvatskim Srbima, iako sam ih kobajagi branio.".

I zato nam se to određivanje čini važnim. Ne bi valjalo da ispadne da "vučić dlaku mijenja, ali ćud nikako".

 

 • koraknaprijed:

  Razbojnik je došao da trguje sa grobovima nevinih civila i branitelja,kaže: danas smo rešili stanje NEKOLIKO nestalih! Ovo je sramota za Hrvatsku i predsjednicu koja ga je pozvala!

 • Avatar Mabolimekrac
  Mabolimekrac:

  Naivno je vjerovati da se od ovakvog Vucica ili Srbije moze ista ocekivati. Nulti zahtjev je povrat opljackane imovine i dokumentacije koju su odnijeli. Tek nakon toga se mogu graditi odnose.

 • Avatar don pedofilije
  don pedofilije:

  Kao i vi prema Jasenovcu, ili...