Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Ispravljanje krive Drine

Zašto Hrvati štite Srbiju od revizije presude za genocid?

Objava 01. ožujka 2017. 23 komentara 5800 prikaza
Snimio Dejan Moconja (Pixsell)
Snimio Dejan Moconja (Pixsell)
Milorad Dodik i Dragan Čović

Nevjerojatnu dozu pomanjkanja političke dalekovidnosti (a svakako i licemjerja) pokazuje ovih dana hrvatsko vodstvo u Bosni i Hercegovini, posebice prvi čovjek BiH Hrvata Dragan Čović. I prije je njegova politika mirisala na tihu koaliciju sa rasturačem BiH Miloradom Dodikom, ali sada je Čović, u slučaju zahtjeva za revizijom presude Međunarodnog suda pravde u tužbi BiH za genocid protiv Srbije, istjeran na čistac, pa se ta suradnja više i ne može sakriti.

Čović glumi neutralnost, neki "srednji put", neće se, kaže miješati. Kao da se može biti neutralan u srazu između Arkanovaca i Šešeljevih četnika s jedne i rascviljenih majki s druge strane. Kao da žrtve takve velikosrpske politike nisu bili i Hrvati (a ne samo Muslimani) i to kako u Bosni i Hercegovini tako i u Hrvatskoj. Masovna smaknuća, protjerivanja stanovništva, progoni, silovanje žena i malodobnih djevojčica, nasilno mijenjanje etničke strukture gradova i sela ne može biti drugo nego genocid, pa sve da ga sud i ne utvrdi takvim. Postoji nešto što se zove savjest i ona, koliko god to zvučalo utopistički, mora vrijediti i u politici.

Ne može se biti neutralan u odgovoru na pitanje: imaju li žrtve genocida pravo na pravosudnu satisfakciju? Ako ima novih dokaza da je Srbija aktivno poticala i štititla izvršitelje genocida u BiH, onda ne vidim kome bi to revizija smetala. Samo bi se pravosudno potvrdila istina koju svi znamo.

Možda bi takva presuda pomogla i konačnoj katarzi Beograda i dovela do distanciranja Srba od one vlasti i pojedinaca koje su takve zločine naređivali i sprovodili, distanciranja od vlasti koja nije učinila puno da se zločinci izvedu pred sud i za svoja nedjela primjereno kazne.

A grozota je bilo puno i to ne samo u Srebrenici, koja je uz Vukovar postala simbolom velikosrpske zlločinačke politike. Hitler nije dopustio da se prilikom odlaska Nijemaca iz Pariza sruši Eiffelov toranj, a koliko je džamija i katoličkih crkava porušeno na teritoriju današnje Republike Srpske? U Banjoj Luci je prije rata živjelo oko 30.000 Hrvata i nešto manje Muslimana. Netko je protjerao tih 60.000 ljudi i to se ne može zaboraviti.

Znam, sad će neki reći, bilo je zločina na svim stranama. Jasno da je bilo, i sve zločince treba kazniti. Ali ostaje ipak činjenica da pravoslavne crkve nisu ni blizu toliko rušene kao katoličke crkve i džamije. Krivica dakle nije podjednaka. Pa, što onda ako tu činjenicu potvrdi i (ovaj) sud?

 • Nenadjebivi:

  Ovakav diletantski članak i nepoznavanje političke situacije u BIH a poglavito teškog položaja Hrvata odavno nisam pročitao . Svi mi olako zaboravljamo nešto davniju prošlost , jeste tokom 20.st. bili smo suočeni sa srpskom hegemonijom i represijom u obje Jugovine ... prikaži još! , bili smo suočeni sa srpskom agresijom u kojoj smo stradali skupa sa ostalim narodima i Bošnjacima i Albancima s kojima smo u tom smislu djelili istu sudbinu i svi smo još pod jakim utiskom zadnjeg rata itd. i sve je to razumljivo a znate li koliko su preci današnjih Bošnjaka pobili Hrvata tokom 15,16, 17, 18. stoljeća , glavninu vojske koju nazivamo turskom i koja je haračila po hrvatskim krajevima činili su islamizirano bosansko stanovništvo današnji Bošnjaci , nitko nam u povijesti nije nanio toliko zla i tko zna koliko genocida kao oni gotovo nas uništivši biološki , znate kako se zvao vojskovođa koji je osvojio hrv.kralj grad Bihać i sve Hrvate otamo protjerao do Gradišća i tko zna sve gdje , bio je to Hasan -paša Predojević nije bio turčin iz Anadolije nego bosanski musliman kao i glavnina njegove vojske , srećom zaustavili smo ga kod Siska , da previše sada ne nabrajam sve bitke i stradanja od Krbavskog polja pa nadalje , ajmo u noviju povijest , znate li koliko su zločina Muslimani počinili nad Hrvatima poglavito u Srednjoj Bosni , znate li da su nas htjeli potpuno istrijebiti otamo ali srećom nisu uspjeli nego tek djelomično a najviše zato što su previše ovisili o Hrvatskoj iz koje im je dolazilo svo oružje i pomoć , vjerujte mi da ništa manje milosti ne bi oni imali u odnosu na Srbe samo da su bili dovoljno naoružani i brojni tj. da su mogli a sada u BIH gdje imaju večinu pokazuju svoje pravo lice , ništa se bošnjačka politika ne razlikuje od one srpske u ex.Yugi jer isti je to mentalni sklop , vidjet će te u budućnosti što će se dogoditi ako bi njih bilo recimo duplo više negdje 4 miljuna kao nas kako bi pritiskali na zapad prema Jadranu i hrvatskim zemljama kao i stoljećima ranije i koliko je pritom važno očuvati i zaštititi Hrvate da nam uski teritorij ne bude još uži i time strateški teže obranjiv , ne znaju mnogi povijest a ona se stalno ciklički ponavlja, ukratko Bošnjaci su nam danas veča prijetnja i ugroza nego li Srbi ili u najmanju ruku jednaka.

 • trtamrta123:

  Revizija je čisto politikantsvo.. Da ih je međunarodna zajednica htjela kazniti na prvu bi ih osudili i ne bi im stvarali Republiku Srpsku... Onog trena kada Dodik ili netko sličan opet postane darling međunarodne zajednice(kao što je i bio na ... prikaži još!na početku svog puta) odmah će prestati i zahtjevi za revizijom koji i nisu ništa drugo nego igra mrkve i batine... I zašto bi Hrvati igrali tu kurvinjsku igru i priklanjali se nekom Bakiru... Zašto bi bili moneta za potkusurivanje u većoj igri? Kako bi nekome poslužili pa ih opet taj netko odbacio..malo sutra. Kao da će dobiti nekakvu nagradu za to. Koju ti igru igraš Jajčinoviću i koju igru igra naša politička elita? Zašto bi mi za nečiji račun prebacivali Srbe na ovu stranu (iako nisu niti na onoj strani) kada bi u "našoj" zajednici opet dobili znatne privilegije u odnosu na nas Zar se ne sjećaš kako su nas tretiraili naši euroatlantisti devedesetih, a i Kraljevina je bila zemlja pod zapadnim utjecajem? Više šanse Hrvati u BiH imaju dobiti neka prava ovakvom igrom nego kroz neku sužanjsku politiku...

 • Avatar CROCLEUNA
  CROCLEUNA:

  Dio hrvatske političke javnosti i dalje robuje nekim dogmama kada je politika prema BiH posrijedi. Najveća i najštetnija je ona dogma o nepromjenjovosti njenih granica. Iako to možda zvuči blasfemično uslijed kanona koji su nametnuti 'mirom iz Daytona', treba otvoriti ... prikaži još! oči i progovoriti o 'slonu u sobi'. A to je činjenica da ovakvu BiH ne želi niti jedan od tri konstitutivnih naroda, a neki od njih ne žele baš nikakvu BiH. I onda pogledati stanje u oči reći što i kako dalje? Koliko je stvarno realno očekivati da država čije postojanje ne želi makar 45, možda i 50% stanovništva koje čini većinu na bar 65% njena teritorija, može dugoročno opstati u ovim granicama. A ako neće, u kojim bi to granicama mogla opstati? Zašto konačno netko ne kaže da su te dvije geografske pokrajine najvjerojatnije dugoročno osuđene na particiju? Ovako ili onako. I sam sam se dugo nalazio u kampu onih koji su a priori podupirali cjelovitost BiH pod svaku cijenu, ali jednostavno u jednom trenutku težina i snaga protuargumenata je napravila prevagu. Čemu insistirati na nečemu što akteri kojih se to tiče i od čije dobre volje ovisi realizacija te ideje, to izrijekom odbijaju? Zašto bi granice BiH bile dogmatski ugravirane u nekakvo sveto pismo? Zbog koje lažne stabilnosti kada baš takve granice generiraju nestabilnost? Tko kaže da i drugdje niz geografskih povijesnih regija, pokrajina nisu podijeljene između dvije ili više država? Pogledajmo samo bliže susjedstvo - Banat, Bačka, Srijem, Banat, pa dalje Tirol, Galicija, ili stvarno dalje California... Nije li usijed globalnih geopolitičkih kretanja i sama BiH dobila takav položaj na geografskoj karti Europe? Ne propagiram podjelu svakako, samo kažem da opcije treba ipak držati otvorenima, a Hrvatska mora imati i plan B, plan C...