Naslovnica Ispravljanje krive Drine

Zašto Hrvati štite Srbiju od revizije presude za genocid?

Objava 01. ožujka 2017. 23 komentara 5800 prikaza
Snimio Dejan Moconja (Pixsell)
Anton Filić
Milorad Dodik i Dragan Čović

Nevjerojatnu dozu pomanjkanja političke dalekovidnosti (a svakako i licemjerja) pokazuje ovih dana hrvatsko vodstvo u Bosni i Hercegovini, posebice prvi čovjek BiH Hrvata Dragan Čović. I prije je njegova politika mirisala na tihu koaliciju sa rasturačem BiH Miloradom Dodikom, ali sada je Čović, u slučaju zahtjeva za revizijom presude Međunarodnog suda pravde u tužbi BiH za genocid protiv Srbije, istjeran na čistac, pa se ta suradnja više i ne može sakriti.

Čović glumi neutralnost, neki "srednji put", neće se, kaže miješati. Kao da se može biti neutralan u srazu između Arkanovaca i Šešeljevih četnika s jedne i rascviljenih majki s druge strane. Kao da žrtve takve velikosrpske politike nisu bili i Hrvati (a ne samo Muslimani) i to kako u Bosni i Hercegovini tako i u Hrvatskoj. Masovna smaknuća, protjerivanja stanovništva, progoni, silovanje žena i malodobnih djevojčica, nasilno mijenjanje etničke strukture gradova i sela ne može biti drugo nego genocid, pa sve da ga sud i ne utvrdi takvim. Postoji nešto što se zove savjest i ona, koliko god to zvučalo utopistički, mora vrijediti i u politici.

Ne može se biti neutralan u odgovoru na pitanje: imaju li žrtve genocida pravo na pravosudnu satisfakciju? Ako ima novih dokaza da je Srbija aktivno poticala i štititla izvršitelje genocida u BiH, onda ne vidim kome bi to revizija smetala. Samo bi se pravosudno potvrdila istina koju svi znamo.

Možda bi takva presuda pomogla i konačnoj katarzi Beograda i dovela do distanciranja Srba od one vlasti i pojedinaca koje su takve zločine naređivali i sprovodili, distanciranja od vlasti koja nije učinila puno da se zločinci izvedu pred sud i za svoja nedjela primjereno kazne.

A grozota je bilo puno i to ne samo u Srebrenici, koja je uz Vukovar postala simbolom velikosrpske zlločinačke politike. Hitler nije dopustio da se prilikom odlaska Nijemaca iz Pariza sruši Eiffelov toranj, a koliko je džamija i katoličkih crkava porušeno na teritoriju današnje Republike Srpske? U Banjoj Luci je prije rata živjelo oko 30.000 Hrvata i nešto manje Muslimana. Netko je protjerao tih 60.000 ljudi i to se ne može zaboraviti.

Znam, sad će neki reći, bilo je zločina na svim stranama. Jasno da je bilo, i sve zločince treba kazniti. Ali ostaje ipak činjenica da pravoslavne crkve nisu ni blizu toliko rušene kao katoličke crkve i džamije. Krivica dakle nije podjednaka. Pa, što onda ako tu činjenicu potvrdi i (ovaj) sud?

  • Nenadjebivi:

    Ovakav diletantski članak i nepoznavanje političke situacije u BIH a poglavito teškog položaja Hrvata odavno nisam pročitao . Svi mi olako zaboravljamo nešto davniju prošlost , jeste tokom 20.st. bili smo suočeni sa srpskom hegemonijom i represijom u obje Jugovine ... prikaži još! , bili smo suočeni sa srpskom agresijom u kojoj smo stradali skupa sa ostalim narodima i Bošnjacima i Albancima s kojima smo u tom smislu djelili istu sudbinu i svi smo još pod jakim utiskom zadnjeg rata itd. i sve je to razumljivo a znate li koliko su preci današnjih Bošnjaka pobili Hrvata tokom 15,16, 17, 18. stoljeća , glavninu vojske koju nazivamo turskom i koja je haračila po hrvatskim krajevima činili su islamizirano bosansko stanovništvo današnji Bošnjaci , nitko nam u povijesti nije nanio toliko zla i tko zna koliko genocida kao oni gotovo nas uništivši biološki , znate kako se zvao vojskovođa koji je osvojio hrv.kralj grad Bihać i sve Hrvate otamo protjerao do Gradišća i tko zna sve gdje , bio je to Hasan -paša Predojević nije bio turčin iz Anadolije nego bosanski musliman kao i glavnina njegove vojske , srećom zaustavili smo ga kod Siska , da previše sada ne nabrajam sve bitke i stradanja od Krbavskog polja pa nadalje , ajmo u noviju povijest , znate li koliko su zločina Muslimani počinili nad Hrvatima poglavito u Srednjoj Bosni , znate li da su nas htjeli potpuno istrijebiti otamo ali srećom nisu uspjeli nego tek djelomično a najviše zato što su previše ovisili o Hrvatskoj iz koje im je dolazilo svo oružje i pomoć , vjerujte mi da ništa manje milosti ne bi oni imali u odnosu na Srbe samo da su bili dovoljno naoružani i brojni tj. da su mogli a sada u BIH gdje imaju večinu pokazuju svoje pravo lice , ništa se bošnjačka politika ne razlikuje od one srpske u ex.Yugi jer isti je to mentalni sklop , vidjet će te u budućnosti što će se dogoditi ako bi njih bilo recimo duplo više negdje 4 miljuna kao nas kako bi pritiskali na zapad prema Jadranu i hrvatskim zemljama kao i stoljećima ranije i koliko je pritom važno očuvati i zaštititi Hrvate da nam uski teritorij ne bude još uži i time strateški teže obranjiv , ne znaju mnogi povijest a ona se stalno ciklički ponavlja, ukratko Bošnjaci su nam danas veča prijetnja i ugroza nego li Srbi ili u najmanju ruku jednaka.

  • trtamrta123:

    Revizija je čisto politikantsvo.. Da ih je međunarodna zajednica htjela kazniti na prvu bi ih osudili i ne bi im stvarali Republiku Srpsku... Onog trena kada Dodik ili netko sličan opet postane darling međunarodne zajednice(kao što je i bio na ... prikaži još!na početku svog puta) odmah će prestati i zahtjevi za revizijom koji i nisu ništa drugo nego igra mrkve i batine... I zašto bi Hrvati igrali tu kurvinjsku igru i priklanjali se nekom Bakiru... Zašto bi bili moneta za potkusurivanje u većoj igri? Kako bi nekome poslužili pa ih opet taj netko odbacio..malo sutra. Kao da će dobiti nekakvu nagradu za to. Koju ti igru igraš Jajčinoviću i koju igru igra naša politička elita? Zašto bi mi za nečiji račun prebacivali Srbe na ovu stranu (iako nisu niti na onoj strani) kada bi u "našoj" zajednici opet dobili znatne privilegije u odnosu na nas Zar se ne sjećaš kako su nas tretiraili naši euroatlantisti devedesetih, a i Kraljevina je bila zemlja pod zapadnim utjecajem? Više šanse Hrvati u BiH imaju dobiti neka prava ovakvom igrom nego kroz neku sužanjsku politiku...

  • CROCLEUNA:

    Dio hrvatske političke javnosti i dalje robuje nekim dogmama kada je politika prema BiH posrijedi. Najveća i najštetnija je ona dogma o nepromjenjovosti njenih granica. Iako to možda zvuči blasfemično uslijed kanona koji su nametnuti 'mirom iz Daytona', treba otvoriti ... prikaži još! oči i progovoriti o 'slonu u sobi'. A to je činjenica da ovakvu BiH ne želi niti jedan od tri konstitutivnih naroda, a neki od njih ne žele baš nikakvu BiH. I onda pogledati stanje u oči reći što i kako dalje? Koliko je stvarno realno očekivati da država čije postojanje ne želi makar 45, možda i 50% stanovništva koje čini većinu na bar 65% njena teritorija, može dugoročno opstati u ovim granicama. A ako neće, u kojim bi to granicama mogla opstati? Zašto konačno netko ne kaže da su te dvije geografske pokrajine najvjerojatnije dugoročno osuđene na particiju? Ovako ili onako. I sam sam se dugo nalazio u kampu onih koji su a priori podupirali cjelovitost BiH pod svaku cijenu, ali jednostavno u jednom trenutku težina i snaga protuargumenata je napravila prevagu. Čemu insistirati na nečemu što akteri kojih se to tiče i od čije dobre volje ovisi realizacija te ideje, to izrijekom odbijaju? Zašto bi granice BiH bile dogmatski ugravirane u nekakvo sveto pismo? Zbog koje lažne stabilnosti kada baš takve granice generiraju nestabilnost? Tko kaže da i drugdje niz geografskih povijesnih regija, pokrajina nisu podijeljene između dvije ili više država? Pogledajmo samo bliže susjedstvo - Banat, Bačka, Srijem, Banat, pa dalje Tirol, Galicija, ili stvarno dalje California... Nije li usijed globalnih geopolitičkih kretanja i sama BiH dobila takav položaj na geografskoj karti Europe? Ne propagiram podjelu svakako, samo kažem da opcije treba ipak držati otvorenima, a Hrvatska mora imati i plan B, plan C...

Message