Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

24-satno crtanje stripa 03.-04.11.2012.

Objava 03. studenoga 2012. 0 komentara 9 prikaza
Foto: Nenad Barinić
Foto: Nenad Barinić
Nenad Barinić

 

 


24-satno crtanje stripova , pri čemu svaki sudionik ima cilj nacrtati 24 stranice stripa, vježba je (ili disciplina) koju je smislio Scott McCloud kao test i analizu vlastitih mogućnosti. Crtajući tom brzinom ne dobijaju se, jasno, uvijek produkti profesionalne razine, ali je svakom sudioniku omogućeno da vidi kako radi pod pritiskom i rezultat je nerijetko oslobađajući: spontani, jasni, čisto ispripovijedani stripovi. Vježba je, usto, jednako korisna profesionalcima kao i početnicima ili potpunim amaterima pa ne treba čuditi što su je kroz godine prihvatile i prošle tisuće ljudi, neki i više puta.

Premda je 24-satno crtanje stripova vježba koju svatko može i sam provesti kod kuće, crtači su brzo otkrili da je čoporativni mazohizam zabavniji i stimulativniji. Tako danas postoje bar dva dana u godini posvećena ovoj umjetničkoj disciplini. Jedan je krajem siječnja kad se crtanje organizira u Angoulêmeu pred početak festivala, uz internetsko sudjelovanje crtača iz cijeloga svijeta, a drugi je “Svjetski  dan 24-satnog crtanja stripa” koji ove godine pada na 2.-3. listopada. Na taj se dan po različitim lokacijama diljem svijeta – od dućana specijaliziranih za stripove do predavaonica po umjetničkim školama – crtači željni kušnje okupljaju u gomilice koje rade kroz noć. (preneseno sa: http://www.24satnocrtanjestripa.com/index.php?option=com_content&view=article&id=78&Itemid=122)
24-satno crtanje stripa ima za cilj nacrtati, prema zadanoj temi, 24 stranice stripa, unutar 24 sata. Ova disciplina se po treći put održava u Zagrebu, a po drugi u Splitu i Osijeku. Manifestacija  se održava trenutno, s 3. na 4. studenoga, a slavonske strip-snage će crtati u galeriji „Kazamat“, ulica Vatroslava Jagića 2 (Tvrđa). Početak je bio u 12,00 sati. Udruga ljubitelja stripova – StripOs u suradnji s HDLU-om Osijek je organizator slavonskog dijela manifestacije. Stripovi nastali za vrijeme ove manifestacije će se u realnom vremenu objavljivati na službenoj stranici 24satnocrtanjestripa.com, gdje ih se potpuno besplatno može pročitati.

Fotkao sam se u Osijeku sa zadnjom, 24-om tablom svoga stripa u vrijeme kada je odskenirana nakon što sam je završio. Fotkana je dana 03.11. u 18,20 sati, odnosno, mislim da je potvrđeno da sam prvi u Hrvatskoj završio strip. Moj strip ima 24 table i 71 kadar. Kod kuće sam od 20,00 sati i iz topline doma pratim dalje. Napredak se može pratiti na web stranici:http://www.24satnocrtanjestripa.com/ . Sretno ostalima, a ja odoh spavati. Slijedi dopuna.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.