Blogosfera Strip i ilustracije

Zagreb Comic Con 2018., međunarodni natječaj za strip SKC-a Beograd i Dušan Gačić na ALU

I ove godine od 11.-13.5.2018.-te Crtani romani šou - Zagreb Comic Con 2018, dvadeset i prvi put po redu. Između hrpe poznatih lica iz svijeta stripa, kao jednog od gostiju u programu, vidjet ćete i moju njušku..... Iz Beograda stižu također lijepe vijesti - raspisan je 16. međunarodni natječaj Salona stripa Studentskog kulturnog centra. Na ALU 11.5.2018. predavanje o stripu vodi majstor Dušan Gačić.
Objava 09. svibnja 2018. 0 komentara 479 prikaza
crš
crš
CRŠ 2018.

 

U svijetu stripa više je događaja koji povezuju zaljubljenike u Devetu umjetnost. Među najvažnije su festivali i natječaji. Pa eto lijepih vijesti....

21. međunarodni festival stripa CRŠ Zagreb Comic Con, najveći strip festival u regiji, održat će se od 11. do 13. svibnja 2018. u Domu HDLU-a (tzv. "Džamiji") i ugostiti brojne strip autore, ponuditi četiri izložbe i mnoštvo popratnog sadržaja. 

Adresa je: HDLU Hrvatsko Drustvo Likovnih Umjetnika/Croatian Association of Artists, Trg žrtava fašizma 16, 10000 Zagreb, Croatia.

Među autorima gostima sam se ove godine našao i ja. Možete Tomislavu Košta i meni postavljati neugodna i ugodna pitanja o stripu u subotu 12.5.2018. u Klubu HDLU u vremenu od 14,00-14,45, uz pomoć moderatora Slavena Gorički. Također, u Galeriji Prsten I prilikom održavanja protokola crtanja i potpisivanja za publiku, možete me žicati crtež u subotu 12.5.2018. u vremenu od 11,00-12,45 i 18,00-19,45, te na istom mjestu u nedjelju 13.5.2018. u vremenu 11,00-12,45 sati. 

Svečano otvorenje festivala zakazano je za petak u 20 sati, a već od 16 sati u galeriji Bačva za posjetitelje će biti otvoren sajam stripova. I ove godine, osim prilike za obnavljanje vlastite kolekcije stripova, plakata, majica i serigrafija, svi zaljubljenici u devetu umjetnost imat će priliku kroz izložbe, predavanja, promocije novih izdanja, razgovore s autorima, crtanja za publiku i potpisivanja upoznati zvijezde stripa.

Ovogodišnji su gosti:
Stan Sakai
Horacio Altuna
Julio Radilović Jules
Matthieu Bonhomme
Roland Boschi
Mario Alberti
Edmond Lee
Didier Pasamonik
Staff stripa 'Zagor', Bonellijevci Moreno Burattini, Mauro Laurenti, Joevito Nuccio, Alessandro Piccinelli
Nenad Barinić
Tomislav Košta

Bogat program sastojat će se i od pet velikih izložbi postavljenih za vrijeme trajanja trodnevnog festivala:

-retrospektivna izložba 'Jules - Kroz minula stoljeća'

-velika izložba 'Zagor - 50 godina u Hrvatskoj',

-izložba originalnih radova Stana Sakaija

-'Hrvatski stip za djecu' Krešimira Biuka

- te izložba Matthieua Bonhommea s posebnim naglaskom na njegov strip 'Čovjek koji je ubio Lucky Lukea', koja je postavljena od 2. 5. do 13. 5. u Medijateci Francuskog instituta u Preradovićevoj ulici. 

Ima toga još ispod Programa, ispričavam se zbog nečitkosti, ali nije do mene.

Bit će tu i izložba fantastičnih akcijskih figurica.

Predstavljanje novih izdanja stripova: nekoliko novih Usagi knjiga Stana Sakaija u hrvatskom prijevodu (prev. Josip Sršen), novi nastavak 'Bouncera' Francoisa Boucqa, te omnibus-album 'Parlight Starlov', parodiju na 'Starlight' Marka Millara i Gorana Parlova (scenarij: Krešimir Biuk, crtaju: Sebastijan Čamagajevac, Stipe Kalajžić, Josip Sršen, Fran Strukan, Goran Sudžuka, Ive Svorcina, Dalibor Talajić, naslovnica: Goran Parlov), sve u izdanju Udruge Crtani romani šou.

Dio festivalskih događanja je i program "Stripologija", niz predavanja, radionica i tribina na kojima će se međunarodni i domaći predavači, te dugogodišnji profesionalci na polju strip izdavaštva i teoretičari stripa Didier Pasamonik i Edmond Lee s publikom podijeliti svoja bogata iskustva, razgovarati o crtačkim, teorijskim, industrijskim, galerijskim i kulturnim aspektima ovog medija, kao i dati praktične savjete za rad na njemu.

Urednici će kao i prethodnih godina pregledavati portfelje pa će crtači, tušeri i koloristi moći donijeti radove i dobiti savjete, te možda krenuti stopama sjajnih hrvatskih umjetnika poput Esada Ribića, Dalibora Talajića i Gorana Parlova koji godinama uspješno crtaju za Marvel i druge svjetske izdavače.

Cijelo vrijeme trajanja festivala u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova, na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja te redovnu ponudu po sniženim, festivalskim cijenama, a uoči i u sklopu festivala održavaju se i dva natjecanja.

Za mlade nade hrvatskog stripa, do 15 godina starosti, i ove je godine organiziran natječaj 'Mladi lav'. Tema je bila 'Otok s blagom', a nagrade će se na Festivalu dodijeliti u dvije dobne kategorije: do 10 godina i od 11 do 15 godina starosti. Pobjednike ćemo objaviti prije početka festivala, kao i vrijeme dodjele.

Ljubitelji cosplaya imat će priliku pokazati svoju kreativnost i talent u sklopu cosplay natjecanja i osvojiti vrijedne nagrade.

Za preobrazbu posjetitelja u omiljene likove i junake bit će na festivalu zadužene i šminkerice Učilište Profokus Zagreb, koje će im u svom 'šminkeraju' besplatno iscrtavati lica po želji.

Za mlade posjetitelje organizirana je "Škola crtanja stripa" pod stručnim vodstvom akademskog kipara i stripaša Ivana Maka, a bit će tu i igraonica za one još mlađe.

Ljubitelje strip trivije i kviškog znanja očekuje "Njuškalo strip kviz" za koji se prijave primaju ovdje

U KINU GRIČ očekuje vas za vikend i filmski dio programa, s filmovima poput Le Chat du Rabbin, Aya de Yopougoun, dokumentarcem o Julesu i drugima.

CRTANJE ZA PUBLIKU
Ako budete htjeli da vam neki crtač osobno, uživo nacrta i potpiše crtež kojime ćete se zauvijek hvaliti, držati ga iznad kreveta i dosađivati unucima, trebat će doći na štand CRŠ-a sat vremena prije termina njegovog crtanja i kupiti serigrafiju, a zauzvrat će se dobivati broj. U jednom terminu možete uzeti koliko god brojeva želite za koliko god crtača želite (pod uvjetom da je brojeva ostalo kad dođete na štand jer je njihova količina ograničena), ali za svaki broj trebate kupiti jednu serigrafiju (u narednim danima objavit ćemo fotografije serigrafija i imena njihovih autora). S preuzetim brojem odlazite na termin crtanja, kad dođete na red sjedate za stol nasuprot crtača i magija počinje!

Ulaz na sva događanja u sklopu 21. CRŠ Zagreb Comic Cona je BESPLATAN. Organizator festivala je Udruga Crtani romani šou, uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu Grada Zagreba.

 

Međunarodni natječaj za strip i ove je godine raspisao Studentski kulturni centar iz Beograda, po 16-ti put. Vrijedne nagrade su svakako poticaj da se prijavite, ali računajući na staru narodnu "nije važno pobijediti, važno je sudjelovati", svakako treba prijaviti se stripom do 4 strane i sudjelovati u ovakvom događaju. Poznavajući stručnost i godine iskustva strip autora koji stoje iza ovoga natječaja, od Vlade Vesovića nadalje, vjerujem da će pred sobom imati težak posao.

Prijavnica za Konkurs SKC-a je tu - prijava na konkurs, a info ovdje.

Organizacijski tim Salona stripa:

MEĐUNARODNI SALON STRIPA 
Studentski kulturni centar Beograd

Kralja Milana 48, Srbija
www.salonstripaskc.rs

http://www.facebook.com/comicsfest

salonstripaskc@gmail.com

 

 

Prenosim vijest ULUPUH-a: u petak, 11. svibnja 2018. u 17 sati, predavaonica 33, ALU Sveučilišta u Zagrebu, Jabukovac 10, predavanje na ALU drži majstor stripa Dušan Gačić.

Dušan Gačić (1958.) pripadnik je generacije stasale nakon Novog kvadrata. Stripom se počeo baviti nakon diplome na Akademiji likovnih umjetnosti 1981. Već od prvih dana pristupa mu inventivno, zamijenivši tada crtaći papir betonskim zidovima Novog Zagreba. Uskoro započinje crtati Strip-Dnevnike, koncipiranih tako da impresije bilježenih dana omogućuju varijacije njegovog rukopisa u različitim likovnim tehnikama. Nakon stripova Grad u mraku, Kuća paukova, Bitka kod Siska, Strossmayer i serijala Poezija u stripu razvija svoju sklonost eksperimentiranju kroz kartonske strip-skulpture i strip-odraze u kojima za kadrove stripa koristi ogledala. Urednik je fanzina Flit i osnivač strip-grupe Divlje oko. Bavio se i ilustracijom i animacijom.

Predavanje je organizirano kao dio programa i aktivnosti vezanih uz izborni predmet Strip; ovim putem nastavljamo graditi mostove između generacija, povezujući studente koji tek započinju svoju avanturu u stripu s iskustvima profesionalnih autora koji su svojim radom stvorili bogatu tradiciju domaćeg strip-stvaralaštva.

Gostovanje je otvoreno za sve zainteresirane.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.