Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

Novosti iz svijeta stripa: Deveta umjetnost u 2020. godini

Strip događanja iz 2019. godine zadovoljila su poklonike ove umjetnosti na više načina. Više manifestacija, 24-satno crtanje stripa, promocija stripova, izložbi, radionica stripa, ali i strip izdanja kao i filmova rađenih po stripu ispunilo je 2019. godinu, a u 2020. godini očekujemo takvih sadržaja i više.
Objava 20. siječnja 2020. 0 komentara 495 prikaza
Igor Kordey.
Igor Kordey.
foto: Nenad Barinić

Nije me dugo bilo, ali kada se pojavim pa se raspišem, nema kraja :-).

Kvadrat - najdugovječniji hrvatski časopis o stripu.

Krajem 2019. na moju adresu je došlo jedno izdanje koje sam dugo čekao. Monografija posvećena mome dragom prijatelju Igoru Kordeju čijih stripova sam veliki obožavatelj, na sreću objavljenoj u časopisu Kvadrat kao dvobroj 40-41, a na moju nesreću ne u formi monografije tvrdih korica i ogromnog formata u punom koloru na kojem bi još više mogli uživati u bogatstvu Igorovog crteža.

Međutim, tko kaže da ne postoji mogućnost izrade luksuzne monografije za budućnost.Vjerujte mi da sam se pozitivno iznenadio ovoj zbirci, tiskanoj na kvalitetnom papiru na 232 stranice i iskreno je preporučujem! Časopis Kvadrat koji se bavi teorijom i kritikom devete umjetnosti pod uredničkom pažnjom Vjekoslava Đaniša kontinuirano izlazi već 27 godina i poželimo mu još puno i puno brojeva. Za samo 60,00 možete je uključiti u svoju zbirku, nabaviti je možete direktno kontaktiranjem izdavača (Matica hrvatska, ogranak Bizovac,) ili npr. preko ovog linka.

Vjekoslav Đaniš i Igor Kordey. Jedan je strip teoretičar, urednik i izdavač, a drugi strip crtač.
Vjekoslav Đaniš i Igor Kordej, foto: N. Barinić


Igor Kordej, u svijetu poznatiji kao Kordey kao jedan od najproduktivnijih i cijenjenih strip crtača i ilustratora, objavljuje od 1974. U pozitivnom tonu usudim se reći da je Igor crtač -  hobotnica, jer njegov tempo rada i količina nacrtanih strip albuma u samo jednoj godini  su nemoguća misija za običnog strip crtača. Između svih drugih priznanja,sredinom 2013. godine primio je najviše francusko odlikovanje za kulturu Ministarstva kulture Francuske - odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti za ukupan doprinos umjetnosti i širenju kulture u Francuskoj i svijetu (Ordre des arts et des lettres), kao jedan od najboljih i najproduktivnijih crtača stripa na svijetu. To je nagrada za životno delo kojom se odaje počast i zahvalnost umetniku koji je u karijeri postigao najveće rezultate i doživio svoj puni zamah. Ukratko, pročitajte više o njemu u postu na mom blogu.

Njegovim stopama krenula je i njegova životna suputjnica Jana Adamović (u svijetu poznata kao Yana). U listopadu 2019. primila je odlikovanje i titulu viteza Reda umetnosti i književnosti Republike Francuske. Ovom prilikom je Ministarstvo kulture Republike Francuska nagradio mlade umjetnike koji su se istakli svojom energijom i elanom, kreativnošću i velikim doprinosu kulturnoj sceni Srbije (više na linku).

Krajem 2019. u Vespi u sklopu OHOHO festivala održana je promocija novog fanzina na sceni – OHOHOzin! Izložbeni prostor Vespe za ovu priliku krasile su table stripa autora iz zina, moderator Darko Josipović je popričao sa gostima i gošćama: Iztok Sitar (SLO), Dragana Kuprešanin (SR), Yana Adamovic (SR), Mihaela Erceg (HR), kao i sa organizatorima strip-dijela Ohoho Festivala i urednicima zina među kojima je i prijatelj i kolega crtač Marko Dješka. 

Vrijedni Dubravko Mataković radi punom parom na svom životnom remek djelu pod naslovom "Zgode i nezgode dr. Ante Pavelića" o kojem sam pisao u postu "Crtači stripova i umjetnici prozvani radikalnim desničarima", koji je uzburkao javnost i prije crtanja. Iza ovoga naslova, koji je zamišljen kao strip od 24 table, Dubravka je toliko ponijela priča i ideja da mogu reći da će strip imati par stotina stranica, od kojih je jedan dobar dio već odrađen. Imao sam priliku vidjeti neke od kadrova. Za sada vam mogu reći da to nije strip koji veliča NDH i dr. Antu, već potpuno zabavan strip našeg underground strip majstora Dubravka. Jedva čekam da ovaj masterpiece ugleda svijetlo dana kao raskošni strip album.  

U uvodnom tekstu naveo sam koji su strip događaji obilježili 2019. godinu. Osobno, u prošloj godini mogu se za sada pohvaliti uspjehom strip albuma "Vukovar: HAŠ" (linkovi: prvi put pisano i objavljeno na blogu 2014., pa tu, tu i tu na blogu, ali ima i na drugim linkovima: 1, 2, 3...), odnosno knjige stripa kako je to istaknuo strip teoretičar i izdavač Vjekoslav Đaniš.

Čak 151 primjerak stripa otkupilo je Ministarstvo kulture kao vrijedno beletrističko izdanje, tako da strip možete iznajmiti i u knjižnicama širom Hrvatske.

HRT je snimila i emitirala dokumentarni film "Kad vrane zapjevaju" koji priča o 4 vukovarske sudbine, a noseća priča je upravo priča o Mladenu Čupiću - Hašu ispričana kroz taj strip. O snimanju sam pisao na blogu, gdje se mogu pogledati fotografije sa snimanja - link na post. Možete pregledati i film na linku  "Kad vrane zapjevaju".

Između ostalog, u spomen na prijatelja Mladena, imao sam čast biti "kum" novom ribolovnom umjetnom mamcu - "Hush" proizvođača Monarch Dok iz Vinkovaca. 

To je samo dio onoga što je bilo. U ovoj godini za sada od događaja iz uvodnog teksta mogu najaviti: izložbu stripa i ilustracija, promociju strip albuma i višednevne strip radionice sa djecom u programu "Domovinski rat u stripu" koji će se održati u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj" u vremenu od 30.05.-03.06.2020. O tome ću pisati kada dođe vrijeme. Od svega u tome događaju najviše me raduje održavanje radionica stripa za djecu.

Na strip radionicama koje održavam unazad punih 11 godina (link na jednu od njih), primijetio sam da prevlast među budućim crtačima stripa odnose - žene! Na mladima svijet ostaje, na nama je da im prenesemo ljubav prema stripu.

Na primjer, na natječaj StripOs-a u prostorijama Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ Gunja, 29. i 30.11.2019. održana je manifestacija 4. međunarodni festival dječjeg stripa "Ptičice u mreži" Gunja 2019. Na unaprijed raspisani strip-natječaj sa temom prevencije ovisnosti i nasilja na internetu među djecom i mladima, djeca iz 64 osnovne škole i ustanove, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, poslala su 700 nacrtanih stranica stripa.

Osim velikog broja djece koji je sudjelovao u natječaju, zanimljiv je i broj mentora, a njih je u ovom slučaju bilo oko 300. Žiri u sastavu: strip-crtači, Nenad Barinić, Mikica Ivanović i Simon Vučković, scenarist Toza Obradović, te Željko Gašić, organizator, izabrali su za Grand prix festivala strip Klopka, rad Lazara Mandića, učenika 6 razreda JU OŠ “Dušan Bojović” Župa Nikšićka, Crna Gora i još 30-tak djece za nagrade. Strip je u škole ušao i zauzeo svoje mjesto.

Jel ima najava nekih natječaja za strip za mlade?

U ovom trenutku mogu prenijeti službeni poziv za sudjelovanjem na Balkanskoj smotra mladih strip autora (link), koja će se održati od 26. do 28. lipnja 2020. u Leskovcu. Prenosim tekst sa facebook grupe Hrvatski autorski strip (HAS):Smotra će i ove godine biti nagradna, pa će najbolji u kategorijama mladog strip crtača, ilustratora, strip scenariste i strip teoretičara na prostoru Balkana dobiti plakete s likom Nikole Mitrovića Kokana, a dodjeljivat će se i četiri dodatne diplome u sve četiri kategorije. 

Moguće je konkurirati kako ilustracijom u boji, tako i crno bijelom ilustracijom, a strip scenarije i teorijske tekstove treba slati u Wordu, ili pak poslati gotove i završene stripove koji su po scenarijima nastali. Može se sudjelovati s neograničenim brojem radova, i u pitanju ne moraju biti gotovi, kompletni stripovi, kao ni oni koji su rađeni specijalno za Balkansku smotru. Jedini uvjet je da dati radovi nisu već prijavljivani i izlagani na nekoj od prethodnih Balkanskih smotri. Ovim se upućuje i poziv za sudjelovanje svim mladim strip autorima/autoricama, školama i radionicama stripa koje djeluju na prostoru Balkana.

Radove treba slati na sljedeću adresu: Miloš Cvetković, Kozaračka 48, 16000 Leskovac, najkasnije do 1. svibnja 2020. godine. Poželjno je slati kvalitetne kopije i printove, kao i skenove u 300 DPI na adresu: balkanska.smotra.stripa@gmail.com, gdje je moguće dobiti i dodatne informacije.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.