Blogosfera Strip i ilustracije

Dubrovnik u stripu - strip radionica

Od 24.-28.10.2017. godine održana je strip radionica u Dubrovniku pod radnim nazivom "Dubrovnik u stripu" za učenike OŠ Dragutin Tadijanović iz Vukovara i učenike OŠ Lapad, pod stručnim vodstvom Nenada Barinića uz asistenciju Tatjane Ivegeš-Wilhelm.
Objava 03. studenoga 2017. 2 komentara 234 prikaza
Završna svečanost dodjele zahvalnica i otvorenje izložbe polaznika u dubrovačkoj Galeriji.
Završna svečanost dodjele zahvalnica i otvorenje izložbe polaznika u dubrovačkoj Galeriji.
DUS foto: Tatjana Ivegeš-Wilhelm

U organizaciji Udruge za podršku i poticanje zajedništva “Hrvatska pomaže”, a pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, od 24. do 28. listopada 2017. godine u Osnovnoj školi Lapad održala se radionica "Dubrovnik u stripu". Voditelj radionica bio je poznati strip crtač i dugogodišnji voditelj radionica ovakvog tipa Nenad Barinić uz koordinaciju i asistenciju Tatjane Ivegeš Wilhelm.

Domaćini Osnovne škole Lapad ugostili su svoje nove prijatelje, učenike Osnovne škole Dragutin Tadijanović iz Vukovara kojima je ovo ujedno bio i prvi posjet Dubrovniku. Jedno prekrasno druženje i međusobna poznanstva spojili su učenike od 4 do 8 razreda iz oba grada u radnu skupinu za strip radionicu od 17 polaznika (8 iz Vukovara i 9 iz Dubrovnika).

Zanimljiv je podatak daje na strip radionici bilo samo dva dječaka a 15 djevojčica. Po ovom podatku, Deveta umjetnost privlačna je nježnijem spolu u daleko većem broju nego što je to do sada bila praksa.

Gosti su uz stručno vodstvo upoznali znamenitosti Dubrovnika i ljepote Lokruma i dobili inspiraciju za temu svojih stripova.

Nakon rada na teoriji stripa i scenariju uz stručnu asistenciju učenici su u rekordnom roku i uz puno truda završili svoje stripove na temu „Dubrovnik u stripu“ koji su predstavljeni na izložbi postavljenoj u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik uz podršku ravnatelja Marina Ivanovića. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković ovom prilikom uručio je zahvalnice svim sudionicima radionice, devet dubrovačkih učenica i osmero učenika iz Vukovara kojima je ovo bio odličan poticaj da svoj talent i ljubav za crtanjem razvijaju i dalje. Uz gradonačelnika koji je svečano otvorio izložbu, pozdravne riječi uputile su i ravnateljice obje škole gradova prijatelja Vukovara i Dubrovnika te predsjednica udruge "Hrvatska pomaže" Đurđa Adlešič.

Pri otvorenju izložbe stripova sa strip radionice, nažalost najmanje riječi je bilo o stripu i onome što su djeca naučila, tako da koristim priliku i kroz galeriju fotografija sa pojašnjenjima pokušavam pojasniti kako su tekli radni sati i što su sve djeca naučila o stripu, o tehnici rada i to sve praktično primijenila. Svoje prve prave strip table osim na izložbi, uskoro će imati priliku vidjeti i posjedovati u katalog izdanju koje je trenutno u pripremi, a uz zahvalnice za sudjelovanje imati će lijepu uspomenu na ono što su kroz program strip radionice "Dubrovnik u stripu" naučili i u praksi primijenili.

Svoje stripove radili su u tehnikama olovke i tuša kombinirano i u tehnici tuša. Kroz strip radionicu spoznali su značaj ideje za nastanak nekog stripa i razradu ideje u sinopsis i scenarij, razradu likova ili objekata kroz skice, kadriranje, strip oblačiće i mnoštvo drugih parametara, bitnih za nastanak stripa. Naučili su i crtati puno bolje nego što su znali do prvog susreta sa voditeljem, koji im je bio na usluzi u svakom trenutku i pojasnio sve što ih je zanimalo. Ogroman vidljivi pomak u kvaliteti izvedbe crtanja stripa rezultat je rada od minimalno 6 sati dnevno svaki dan. Ova mogućnost je znatno doprinijela kvaliteti iz razloga što se strip radionice obično održavaju jedan do dva dana u trajanju 2 ili 2+2 sata dnevno, kada je program znatno oskudniji zbog malo vremena za rad. Vidljivom kvalitetom radova i kompletnim pristupom fazama nastajanja stripa, u odnosu na ono što su djeca znala nacrtati i primijeniti do trenutka dolaska na prvi sat radionice, na završnom satu kada je voditelj pokazao svaki rad i pokazao na svakom radu što su sve primijenili od novostečenih znanja uz ono što su polaznici rekli da su naučili  - svi su bili vidno oduševljeni. 

Polaznici strip radionice "Dubrovnik u stripu" ovakvim pristupom i načinom rada premašili su sva očekivanja i pokazali da je rezultat ovog projekta urodio punim plodom, a mi smo dobili 17 novih nada hrvatskog stripa.

Roditeljima polaznika ove strip radionice poručujem: budite ponosni na svoju djecu, imao sam priliku sa zadovoljstvom odraditi strip radionicu sa njima, svaki dan su se pokazali poslušni, vrijedni i željni stripovskog znanja, surađivali su maksimalno sa voditeljem i asistentom. I.... do neke nove strip radionice, nastavite na njegovanju dječje ljubavi i interesa prema stripu.

Tekst iz Glasa Slavonije od 08.11.2017.

Klikom na fotografiju dolje otvorite i pogledajte galeriju. Uz svaku fotografiju stavljeni su komentari.

 

Završna svečanost dodjele zahvalnica i otvorenje izložbe polaznika u dubrovačkoj Galeriji.Foto: Završna svečanost dodjele zahvalnica i otvorenje izložbe polaznika u dubrovačkoj Galeriji. 1 / 58

  • mis2015:

    Bravo Nenade, na ovaj način rada s mladima će strip u Hrvatskoj opet imati jake autore! Svaka čast i još puno tabli!

  • Avatar Nenoos
    Nenoos:

    Hvala na lijepim željama! Rad sa djecom je specifičan, jer ako se potrudimo već sada ih zainteresirati da rade stripove, pred onima koji nastave je možda karijera strip crtača ili scenarista.