Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

“GAVRAN” ili “PRIČA O STRIP CLUBU 85″

Objava 13. veljače 2009. 0 komentara 119 prikaza
Foto: Nenad Barinić
Foto: Nenad Barinić
Nenad Barinić

Naslovnica dvogodišnjeg (2009.-2010.) strip kalendara “Gavran”, produkt aktivnosti članova virovitičkoga “Strip Cluba 85″, u izdanju Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

Moram nakratko napustiti školu stripa i u ovom postu osvrnuti se na jednu doživljenu lijepu gestu i na jedan lijep stripaški poduhvat, obzirom da je ovaj blog posvećen stripu.

Tekst u ovom postu, zapravo, počinje pitanjem: jeste li zadnjih godina dobili razglednicu ili pismo pisano rukom, ili razglednicu ili pismo napisali svojom rukom i poslali nekom? Ja nisam…. ništa bez kompjutera, odnosno računala (taj izraz mi nikako “ne leži”). Bez kompjutera danas ništa…. obavijesti i čestitke šalju se u formi e-maila, umjesto razgovaranja klasičnim, fiksnim telefonom, koristimo Skype i chatamo Messengerima, G-Talkovima i slično. Malo po malo, uglavnom zbog neučinkovitosti pošte i neuručivanja raznih paketa i pisama unazad 10-ak godina zbog čega nitko nikada nije odgovarao, te abnormalnih cijena poštarina (slanje moga strip albuma koji košta 110,00 kuna poštom preporučeno izađe oko 55,00 kuna!!!), okrenuo sam se slanju svojih radova skoro pa besplatnim elektronskim putem, ili, ako se radi o slanju pošiljki u vidu izdanja stripova ili slično, šaljem ih HP Expressom, Fed-exom i sličnima, što predstavlja sigurnost kako će nešto što šalješ negdje i stići….

Uf… odoh od teme nadaleko, ali izgleda da je to bilo neophodno za uvod. Dakle, pred doček Nove, 2009. godine, poštar mi je donio veliku kovertu, u kojoj sam našao poklon – jedan prekrasni kalendar sa strip motivima, par printova i – RAZGLEDNICU PISANU RUKOM!!! Normalno da sam prvo u promatranje uzeo razglednicu i nakon čitanja sam saznao kako u Virovitici postoji “Strip Club 85″ koji promiče stripove i rad na stripovima kroz razna druženja, iznimno posjećene tribine, izložbe i izdanja. U razglednici je to tako lijepo objašnjeno, a ugodno me iznenadio u razglednici sadržan poziv za učešće u jednoj od planiranih strip-tribina za 2009. godine kao prikaz stripa “Ovčara – krik u noći”, u znak spomena na žrtvu Vukovara, a počinje riječima: “Naš strip club stoji na stajalištu da svaki životni događaj zaslužuje umjetničku interpretaciju i putem stripa, zato smo u planu tribina za 2009. godinu uz knjigu gosp. Rehaka željeli naglasiti da jedna slika vrijedi tisuću riječi što znači prikaz vašeg rada “Ovčara – krik u noći”….

Tribine se uz prikladnu izložbu strip radova održavaju u organizaciji “Strip Cluba 85″ u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici, jedne od najmodernijih u zemlji, piše mi u razglednici ispred “Strip Cluba 85″ gospodin dr. Ivica Veles, strip konzument i kolekcionar. Već i sam pojam “Strip Club 85″ podsjetio me da sam ga čuo prije puno godina, i nekako podsvjesno upitao sam se i u sebi potvrdio – pa strip klup još postoji nakon tolikih godina od osnutka?!? O tome gdje sam čuo za taj klub, malo kasnije u tekstu…

Zatim sam počeo razgledavati kalendar i uočio puno toga, a posebno da je to višelisni kalendar sa strip-motivima članova virovitičkoga “Strip Cluba 85″ koji je napravljen za korištenje tijekom 2009. i 2010. godine, sa idejom upoznavanja strip radova kluba na način gledanja istih kroz dvije godine, koja me ideja oduševila.

Promicanje stripa na način da dvije godine gledamo strip, razmišljamo o stripu i aktivnostima kluba! Izdavač kalendara je Gradska knjižnica i čitaonica iz Virovitice, a ideju kalendara potpisuje gsp. Veles. Naslovnica kalendara – na njoj je logo “Gavran”; i sjetim se trenutno učestvovanja u nekadašnjoj manifestaciji Salona Yu stripa u Vinkovcima, mislim da se radilo ili o 2. ili o 3. Salonu 1985. ili 1986. godine, kada je strip publici iz čitave Juge bio predstavljen Strip fanzin “Gavran” kao svojevrsan kvalitetan rad, odrađen fotokopijom na koloriranim papirima.

To je naslovnica nultog broja iz mojih sjećanja!!!

U glavi mi se i dan – danas pri spomenu pojma “strip-fanzin” ukaže slika strip fanzina “Gavran” sa toga Salona, kako strip konzument (mislim nadimkom Šera) staje na stolicu i visoko u zrak diže debelo izdanje i predstavlja ga riječima: “Ovo je nulti broj strip fanzina “Gavran”, izdanje “Strip Cluba 85″ iz Virovitice…”, a mislim da se tada taj fanzin predstavio kao predvodnica ostalim strip-fanzinima koji su se, zapravo, počeli pojavljivati poslije njega. Tada sam ga kupio, mislim čak i da nije bi jeftin ali je to i opravdao kvalitetom, ali nepažljivo ostavljanje na stolicu kraj sebe rezultiralo je nestankom u pravom balkanskom stilu…. Nisam ga ni pročitao, već eto, samo pregledao. Postojali su i “Dani stripa” u Virovitici, kao svojevrstan stripovski festival, koji se više ne održava, ali stiže mi utješna, dobra vijest  iz “Strip Cluba 85″ – u Virovitici će se 13.,14. i 15.03.2009. godine održati Strip festival Fra Ma Fu, čije ime potječe od pseudonima virovitičkog novinara Franju Martina Fuisa, jednog od scenarista doajena hrvatskog stripa Andrije Maurovića. Kako sam čuo, očekuje se puno sudionika, a središnji gost će biti Igor Kordej.

Strip ROKA IDŽOJTIĆA.

Naslovnica “Gavrana” koju je nacrtao ŽELJKO VAMPOVAC.

Fenomenalni radovi DAVORA SCHUNKA.

Nakon otvaranja naslovnice kalendara, ukazuje mi se naslovnica spomenutog nultog broja iz mojih sjećanja, kao i stripovi i pojedinačni kadrovi iz stripova virovitičkih autora Davora Schunka, Roke Idžojtića i Željka Vampovca. Jako lijep projekt i poklon, čije pojedine dijelove objavljujem i vama , dragi čitaoci, uz usmeno odobrenje dr. Velesa, te vas upućujem ako ste u mogućnosti da nabavite isti kalendar i uživate u njemu pune dvije godine uz strip, a sve pohvale autorima za dah minulih vremena i nadu u budućnost hrvatskog stripa!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.