Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

Izložba "Domovinski rat u stripu" i još nekoliko izložbi

Objava 14. prosinca 2014. 0 komentara 450 prikaza
Nenad Barinić crtež
Nenad Barinić crtež
plakat izložbe

Nakupilo se toga, stvarno ne stižem pisati puno, ali uspijem pratiti. Jedan od razloga je gadan deadline - u roku 3 mjeseca moram napisati i potpuno opremiti istu crtežima i fotografijama, rok mi teče od 1.12.2014.-01.03.2015..... tema? Usko vezana za teme na ovom blogu. Trenutno pišem 133 stranicu i mislim da sam možda na pola knjige.

Dakle, što se sve izdešavalo? Zaboravio sam prošli put nešto staviti, ali sada to ispravljam, imao sam jedno ugodno druženje i gostovanje, o čemu zapravo možete pročitati na ovom linku: gostovanje u školi A. Bauera u Vukovaru.

U tri dana puno toga, čak tri izložbe stripa, otvorenje dvije je bilo u razmaku od pola sata u istom danu. Dvije sam se gadno naradio dok sam ih postavio.

Dan 11.11. proveo sam postavljajući izložbu u Vk, a dan 13.11 postavljajući izložbu u Vukovaru. Rezultati su se počeli gomilati 12. studenoga. Prvo je u 18,30 sati u Centru znanja u Vinkovcima bilo otvorenje izložbe stripova djece koja su prošla kroz radionice stripa koje sam vodio ispred Udruge ljubitelja stripova StripOs u organizaciji udruge Rare iz Vinkovaca, u sklopu projekta Edit comics. Ja sam pričao koliko sam stigao, pa sam onda trčao na drugu lokaciju gdje je u 19,00 sati bilo drugo otvorenje.

Linkove sa otvorenja možete pogledati ovdje: DORF film festival, Index.hr .

Fotke sa otvorenja izložbe stripova u sklopu projekta Edit comics možete pogledati ovdje:

 

 

 

 

Istog dana, tj. 12. studenoga u 19,00 sati u prostoru galerije Kazališta "Joza Ivakić" u Vinkovcima, otvorena je moja samostalna izložba, presjek rada unazad 10-15 godina. Izložbu su otvorili pročelnik za kulturu grada Vinkovaca Mario Banožić i voditelj galerije Dubravko Mataković.

Linkove o izložbi možete vidjeti ovdje: web centar hrvatske kulture, Večernji list, objektivno.hr, Glas Slavonije, StripOs blog i drugi.

Fotografije sa izložbe možete vidjeti ovdje: 

 

 

U Vukovaru, dana 14. studenoga u 19,00 sati otvorena je moja izložba pod nazivom "Izložba ratnog stripa i ilustracija Nenada Barinića" u prostoru kuće Lavoslava Ružičke, u organizaciji Hrvatskog doma Vukovar, kao izložba u sklopu službenog protokola obilježavanja obljetnice privremene okupacije grada Vukovara i kao podrška svim hrvatskim braniteljima i invalidima ma gdje bili, posebno onima koji se nalaze u Zagrebu u Savskoj 66. Velikom broju posjetilaca na samom otvorenju izložbe (bilo ih je čak i iz drugih država), nakon što su pregledali radove i upamtili pojedine detalje, nije bilo teško pozorno slušati priču o ljudima, hrvatskim braniteljima iz Vinkovaca, među kojima je bio i moj najbolji prijatelj Mladen Čupić - Haš. 

Ta priča tekla je ovako: 

"Dragovoljci Zbora narodne garde iz IV Mjesnog odbora „Kolodvor“ Vinkovci i dragovoljci iz Đakovačke Satnice upućeni su u Vukovar sredinom rujna 1991. godine:

 • VLATKO BALOG (zapovjednik) MIRO BALOG i ZVONKO BALOG – iz Đakovačke Satnice
 • GORAN SERTIĆ
 • KREŠIMIR RATKOVIĆ
 • JOSIP PERKOVIĆ
 • MIHAJLO LET
 • IVAN SENČIĆ
 • ŽELJKO PATARIĆ
 • ZLATKO ADŽIĆ
 • FRANJO BUBALO
 • DAMIR KALAPATI
 • MLADEN ČUPIĆ-HAŠ (na položaju su ga još zvali HAŠKO i ČUPKO)

Dodijeljeni su u 2. bojnu 204. Vukovarsku brigade, prvo su raspoređeni u Borovo Naselje na „Dom tehnike“ i „Internate“ negdje do 20.09.1991. godine, kada su dobili novi raspored na punkt „Grič 6“ na vukovarskoj Mitnici.

 

NN datuma je tenk tzv. JNA koji je izašao iz vukovarske vojarne granatom direktno pogodio kuću gdje je bio punkt, tada su se ispod kuće u garaži nalazili predmetni FRANJO BUBALO, MLADEN ČUPIĆ, VLATKO BALOG, MIRO BALOG i KREŠIMIR RATKOVIĆ. VLATKO BALOG je poginuo na mjestu, jedan geler mu je s leđa prodro u vrat između šljema i ovratnika pancirke, dok je FRANJO BUBALO teško ranjen - geler ga je pogodio u natkoljenicu noge u predjelu džepa na hlačama, koji je bio pun spremnika za automatsku pušku, tako da je mu je u rani bilo i neeksplodiranih metaka. Također je pogođen u šaku i u glavu.

Prebačen je u bolnicu, a fotografski film na kojem je bilo snimaka njega i drugih Vinkovčana, vjenčanu burmu i vozačku dozvolu predmetnom je u ranu na nozi umetnuo na njegov zahtjev doktor Aleksijević. Iste predmete je iznio u sebi kada je napustio Vukovar u konvoju "Liječnici bez granica".

Njihova desetina u noći 01./02.11.1991. godine prebačena je na Kongres ili Tekstilnu školu jer se u 09,00 sati trebalo ići u „čišćenje“ pod zapovjedništvom pok. Sokola, a oni su trebali držati bokove. Tada su podijeljeni u dvije grupe: u treću kuću kod minimarketa prema Bogdanovcima u Zagorskoj ulici (dio grada tzv. Desna Supoderica): MIRO BALOG, IVAN SENČIĆ, zvani CAJ, MLADEN ČUPIĆ i ZVONKO BALOG, dok su u Tekstilnoj školi ostali: GORAN SERTIĆ, MIHAJLO LET, ZLATKO ADŽIĆ i ŽELJKO PATARIĆ.

Dana 02.11. nije se išlo u „čišćenje“ ali su ih četnici uočili i uslijedio je pješački napad od strane pripadnika četničkog odreda "Leva Supoderica" iz pravca ulica Save Kovačevića, Bogoljuba Vukajlovića i Stevana Penezića oko 14,15 sati. Pucalo se oko pola sata. U kući u kojoj se nalazio, IVAN SENČIĆ je ranjen u lijevu podlakticu, bio je pri svijesti. MLADEN je ranjen kada je krenuo pomoći ranjenom SENČIĆU, pogođen je puščanim metkom u lijevu stranu lica, spoj donje i gornje čeljusti u zglobu, te je bio u nesvjesnom stanju.

U trenutku ranjavanja MLADEN ČUPIĆ-HAŠ bio je odjeven u crne samtene hlače, crnu majicu s kapuljačom i maskirni prsluk šivan od šatorskog krila, na glavi je nosio JNA šljem. ZVONKO, SENČIĆ i MIRO su nosili Čupića u deki, povlačili su se preko željezničkog mosta preko rijeke Vuke kod Adice i izbili su do Starog židovskog groblja i do bolnice, gdje donose ranjenike oko 17,55 sati i obojica ranjenika ostaju u bolnici.

ZVONKO je kao lakše ozlijeđeni previjen i upućen u katakombe.

MIRO je ranjen na Sajmištu u lijevu natkoljenicu gelerom i odvezen u bolnicu, gdje je sačekao predaju.

Istog dana ranjen je i GORAN SERTIĆ - prvo gelerom u ruku, a zatim se uslijed eksplozije zid objekta srušio na njega, tako da je kao lakši ranjenik držao straže u zgradi MUP-a.

MIHAJLO LET kao lakši ranjenik također je bio smješten u bolnicu, uslijed detonacije odbačen i udario u zid.

ZLATKO ADŽIĆ je kao ranjenik iz Tekstilne škole prebačen u Borovo Comerce, JOSIP PERKOVIĆ je ranjen u petu, ŽELJKO PATARIĆ je ranjen gelerom u ruku.

            Dana 05. ili 06.11.1991. godine kod kirurgije, tamnim golfom HOS-ovci su iznijeli u deki tijelo KREŠIMIRA RATKOVIĆA, koji je u bliskoj borbi bio ranjen rafalom preko grudi. Idućih dana, RATKOVIĆ se teško kretao, ali je bio pokretan.

            U vremenu do 19.11. u bolnici su se međusobno posjećivali.

            HAŠ je imao ukočen taj dio lica gdje je bio ranjen kao od moždanog udara, otežano je govorio zbog rane, te je nosio zavoj samo preko uha i toga dijela kao prvi zavoj učvršćen flasterima. Od odjeće je nosio pidžamu, gore bijelu majicu te frotirni mantil. HAŠ i RATKOVIĆ su bili smješteni ili u hodniku kod skloništa ili u samom skloništu. SENČIĆ je na ruci imao longetu.

            18.11. navečer su bili zajedno, pa su se razišli. Ujutro dana 19.11.1991. godine, Srbi su rano ušli u bolnicu i krenuli sa selekcijom po načelu da prvo idu pokretni, kako bi se osigurao prostor za lakše iznošenje i transport nepokretnih.

            KREŠIMIR RATKOVIĆ je izveden kraj kreveta MIRE BALOGA smještenog u hodniku do vrata kroz glavni ulaz zgrade.

            MIRO BALOG je kao teški ranjenik prebačen nakon okupacije Vukovara dana 19.11.1991. godine iz bolnice putem za Negoslavce, Šid, u Sremsku Mitrovicu i nakon par dana transferiran je u slobodni dio Hrvatske.

            Prilikom proboja u pravcu Adice na izlazu iz Vukovara, DAMIR KALAPATI nagazio je na protupješadijsku minu i tom prilikom je ranjen u lijevo stopalo i natkoljenicu, tako ranjen oko 24.11.uspio je doći do Vinkovaca.

            GORAN SERTIĆ odveden je u  logor Sremska Mitrovica gdje je ostao do zadnje razmjene u kolovozu 1992, ZLATKO ADŽIĆ prošao je kroz više logora i živ je.

Iz ove postrojbe su smrtno stradali: VLATKO BALOG – poginuo na Mitnici, ZVONKO BALOG – kao zarobljeni ranjenik pogubljen na Ovčari, MIHAJLO LET - kao zarobljeni ranjenik pogubljen na Ovčari, ŽELJKO PATARIĆ - kao zarobljeni ranjenik pogubljen na Ovčari, JOSIP PERKOVIĆ - kao zarobljeni ranjenik pogubljen na Ovčari, KREŠIMIR RATKOVIĆ - kao zarobljeni ranjenik pogubljen na Ovčari, dok se IVAN SENČIĆ i MLADEN ČUPIĆ vode kao nestali ranjenici iz vukovarske bolnice, pretpostavlja da su i oni odvedeni ili na Ovčaru ili u okolicu Negoslavaca."

Franjo je ispričao kako je iznio film sa fotografijama, između kojih sam neke koristio kao dokumentaciju pri radu na stripu "VUKOVAR: HAŠ", koji je objavljen o monografiji "Domovinski rat u stripu" u izdanju udruge "Stripforum". Otvorenju su prisustvovali skoro svi preživjeli Haševi suborci, osim jednoga. Svi ti dečki su ranjeni i hrvatski su ratni vojni invalidi.

Ovom prilikom, predstavljena je i navedena luksuzna monografija "Domovinski rat u stripu", te su za kraj većini posjetitelja izložbe podijeljene monografije i poseban broj Strip revije posvećen Domovinskom ratu, poklon izdavača gospodina Mladena Novakovića kojemu najljepše zahvaljujem na lijepoj gesti, te sve koje monografija zanima upućujem da se može kupiti u strip knjižari "Lastan". Također su besplatno dijeljeni primjerci moga stripa "Ovčara - krik u noći" za što najljepše zahvaljujem izdavaču Danijelu Rehaku iz Hrvatskog društva srpskih koncentracijskih logora, te besplatni primjerci strip izdanja "Anno Domini 1991" koje sam donirao u znak zahvalnosti posjetiteljima. 

Na otvorenju uvodnu riječ su imali Ivanka Miličić, voditeljica Hrvatskog doma Vukovar; Franjo Bubalo; Dubravko Mataković i ja, a izložbu je proglasio otvorenom gradonačelnik Vukovara gospodin Ivan Penava. 

 

Izložba je bila postavljena do kraja studenoga, a još uvijek nije moguće utvrditi koliko je ljudi vidjelo izložbu.

Bile su izložene originalne table mojih raznih ratnih stripova (Ovčara - krik u noći, Vukovar - Haš, Velepromet i drugi) i ratne ilustracije (Heroji Vukovara itd.). Prisutni su vidjeli i pojedine table stripa u izradi - "Velepromet".

Linkove o izložbi možete vidjeti ovdje: Večernji list,  Hrvatski radio Vukovar, Najnovije...

Linkove preko Dunava gdje hvale moje radove možete vidjeti ovdje, u tražilicu ukucate prijepis moga imena na ćirilicu (to ovako izgleda, copy/paste: Ненад Баринић) i surfajte, ima zanimljivosti o nama i meni koje ni sam o sebi nisam znao: Srbel.net, Srbin.info, Srbin.info, Serbian.forum, Vidovdan.org... 

(zanimljiva izjava sa Serbian.foruma: "Председник Коалиције удружења избеглица у Србији и народни посланик у Скупштини Србије, Миодраг Линта каже да је овакав стрип само још један доказ да Хрватска и њено друштво и даље живе у прошлости неспособни да се суоче са истином и сопственим злочинима почињеним над Србима током деведесетих.")

Fotografije sa izložbe možete vidjeti ovdje:

A neki su čak iz Frankfurta potegnuli....

autor fotografije: Kristijan Kro

autor fotografije: Kristijan Krov

autor fotografije: Kristijan Kro

autor fotografije: Kristijan Kro

autor fotografije: Kristijan Kro

 

 

Dana 04.prosinca 2014. godine u 19,00 sati, u galeriji Kazališta "Joza Ivakić" u Vinkovcima, otvorena je mini-retrospektivna izložba Dubravka Matakovića. Linkovi su ovdje: Večernji list, Glas Slavonije, Cibalia.info....

Fotografije, koje sam napravio mobitelom, tu su:

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.