Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

Mi, mrtvi

Objava 06. rujna 2016. 0 komentara 489 prikaza
Igor Kordey (Foto: Nenad Barinić)
Igor Kordey (Foto: Nenad Barinić)
Kordey

Hrvatski najproduktivniji crtač i prijatelj Igor Kordej (Igor Kordey) oduvijek je moj veliki uzor, od izraženog grafizma u crno-bijelim stripovima do snažnog kolora u svojim kolor stripovima. Njegov masterpiece, strip „Vam“, i danas jedan od mojih najomiljenijih stripova ikada. „Vam“ je grafički toliko jak, gdje je Igor „ispalio“ svu svoju crtačku snagu, kombinacijom šrafure, crnih ploha i posebnih efekata u stripu. Igor je pripadnik kultne strip grupacije Novi kvadrat od 18. godine. Radio je stripove za brojne časopise na prostoru bivše Jugoslavije, kao i nebrojeno naslovnica raznih publikacija i omota glazbeničkih albuma. Njegovi stripovi objavljivani su širom Europe i Južne Amerike, kasnije i u Sjevernoj Americi. Živio je u Francuskoj i Danskoj, a 1997. preselio se u Kanadu i počeo objavljivati stripove za najpoznatije američke izdavače kao što su MarvelDark HorseDC Comics i dr. Vratio se u Zagreb 2006. godine i počeo raditi znanstveno – fantastične i pustolovne stripove za francusku izdavačku kuću Delcourt, za kojeg izdavača je do sada nacrtao više desetina strip albuma!!! objavljenih na više jezika!!!. Primio je brojne nagrade za svoj rad, a sredinom 2013. godine primio je najviše francusko odlikovanje za kulturu Ministarstva kulture Francuske - odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti za ukupan doprinos umjetnosti i širenju kulture u Francuskoj i svijetu (Ordre des arts et des lettres), kao jedan od najboljih i najproduktivnijih crtača stripa na svijetu. 

Bogata bibliografija strip albuma i projekata ovoga autora, po predlošcima raznih scenarista, rapidno se iz godine u godinu širi ne samo brojem nacrtanih tabli i brojem godišnje objavljenih strip albuma, već i brojem zemalja i govornih područja gdje se strip albumi objavljuju. Bibliografiju potražite sami, ne stane u ovaj post..... On je crtački autorski stroj, klon samoga sebe i fanatik crtanja stripa! U svom ateljeu uz bogat izbor glazbe (da, on je čak i glazbeni producent, kao poklonik glazbe od rane mladosti), istovremeno radi na nekoliko stolova nekoliko raznih strip albuma. Ono što je zanimljivo i u jednu ruke nevjerojatno, ali istinito - može crtati i pisati i s lijevom i s desnom rukom istom kvalitetom! Istina....u doba dok je živio u Kanadi i radio za Marvel, ozlijedio je ruku, a pritisnut deadlineom, sjeo je za crtaći stol i strip nastavio crtati "necrtačkom" rukom!  

Uz druge projekte, po scenariju Darka Macana sa kojim je i do sada uspješno surađivao na raznim projektima za strano tržište, Igor Kordey je opet briljirao. Strip album "Mi, mrtvi" scenarista Darka Macana i crtača Igora Kordeya, citirajući Vladu Šagadina, priča je koja se događa u 15. stoljeću. Europu je poharao virus koji ljude pretvara u zombije, a 500 godina poslije čovječanstvo predvodi razvijena civilizacija Inka koja se bori s azijskim konkurentima, Kinezima, za globalnu prevlast. Astečki vladar, željan moći, u Europu šalje ekspediciju u potrazi za eliksirom vječnog života, pogrešno protumačivši zombije. Ustvrdit ćemo da je na francuskom tržištu strip "Mi, mrtvi" ((u originalu “Nous, les morts” za francuskog izdavača Delcourta) izašao u četiri nastavka, a kritika ga je sjajno prihvatila, na sva usta hvaleći Kordeja, ali i povratak Darka Macana na francusko tržište. Trebao je jače odjeknuti, ali je zbog zombija tematski predstavljen kao horror ostvarenje u samom startu, te na taj način smanjio broj publike. Ali, kao i vino, i strip isto tako..... 

Fenomenalno ostvarenje nažalost do sada nisam imao prilike vidjeti, ali se nadam da hoću. Domaće izdanje “Mi, mrtvi” u izdanju Fibre biti će svečano predstavljeno hrvatskoj javnosti dana 10. rujna 2016. godine u 20,00 sati na Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu. Izvrsna prilika za nabaviti ovo iznimno djelo, uz potpise oba autora. Dakle, stripofili - subotnja destinacija za 10. rujna 2016. godine - Festival svjetske književnosti u Zagrebu u 20,00 sati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.