Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

Strip Covid-19 party: Nekoliko novosti iz svijeta stripa

Corona party ne utječe na kreativnost - strip je umjetnost u kojoj nema bliskog kontakta. Svi sve sami rade - od scenarista, crtača, do konzumenata stripa u završnoj fazi čitanja. Radionice stripa su provedene unatoč Covid-19 odredbi, ali uz obavezne mjere zaštite, manju posjećenost i sa znatnim vremenskim odmacima. Strip događaji isto tako. Nova strip izdanja su dostupna, a ako je netko završio u samoizolaciji, čitanje stripova djeluje opuštajuće.
Objava 05. rujna 2020. 0 komentara 293 prikaza
skica 1986. by Nenad Barinić
skica 1986. by Nenad Barinić
Skica stara...

Opaki virus najavljen nam još 1981. godine u knjizi Dean Kontz: The Eyes of Darkness, gdje je opisan i nazvan kao "Wuhan-400, a perfect weapon" te 2011. godine filmom Contagion, svojim dolaskom kao modificirana 19.-ta verzija i uz odluke našeg Kriznog stožera i stožera država u okruženju, ovu godinu su učinile slabom u održavanju i provedbi svega, pa i događaja vezanih za Devetu umjetnost.

Prvenstveno se to odrazilo na načine provedbe, ali i na veoma bitnu stavku u kulturi i umjetnosti - na financiranje putem raznih natječaja.

Međutim, Corona party ne utječe na kreativnost - strip je umjetnost u kojoj nema bliskog kontakta. Svi sve sami rade - od scenarista, crtača, do konzumenata stripa u završnoj fazi čitanja. U backgroundu nešto kreće i postaje dostupno, bez obzira na sve.

Na osobnom planu, Covid-19 nanio je štete i meni. Nekako sam održao dio strip radionica, dok je dio otkazan. Strip radionica Frankofonija 2020. u suradnji Udruge ljubitelja stripova StripOs i Francuske alijanse Osijek održana je u "isjeckanim" terminima. Prvi termini su bili 29.02.,07.03. i 14.03.2020. i bili su dobro posjećeni, dok su termini 21. i 28.03. odgođeni radi Corone, zatim je uslijedio nastavak u terminima13.06.2020. i 20.06.2020. Ali, kao što pogađate, broj polaznika se prepolovio. I brojno stanje papira, ravnala, trokuta, olovki, šiljila, gumica i flomastera se prepolovio, hahahaha!

Za Dan državnosti 30.05.2020. u Muzeju Domovinskog rata Karlovac - Turanj kroz projekt Domovinski rat u stripu trebala je na više mjeseci biti postavljena moja izložba ratnog stripa i ilustracije, velika promocija knjige stripa "Vukovar: HAŠ" i održane višedenevne radionice stripa za djecu i mlade. Nakon strip radionica trebali smo izdati strip zbornik sa radovima polaznika. Pribor za radionice je kupljen; plakati, banneri, instalacije i pozivnice napravljeni; naslovnica za izdanje nacrtana - ali Corona party je za sada učinio da je isti projekt otkazan za iduću godinu. Ako se Corona party ne produži i do Dana državnosti 2021....

Nažalost, situacija je otkazala i daljnje planirane promocije knjige stripa "Vukovar: HAŠ". Trenutno pozitivno oko toga je činjenica da bi HAŠ trebao osvanuti kao mural u Vinkovcima.

Daljnji planovi su završetak dva davno započeta i nezavršena stripa o ratu - jedan je "Velepromet" a drugi je "Bezimeni", koji bi tvorili cjelinu u mom novom strip albumu. Također slijedi detaljno "komadanje" napisane knjige "Škola stripa kroz radionice", obzirom da sada više nisam zadovoljan kako je koncipirana. 

HRVATSKI AUTORSKI STRIP

Udruga Hrvatski autorski strip - ekipa okupljena oko osječkog dijela manifestacije 24-satno crtanje stripa osnovala je udrugu Hrvatski autorski strip, dok facebook grupa Hrvatski autorski strip nastavlja djelovati nezavisno od udruge (grupa ima preko 1000 članova, velikim brojem radi se o - crtačima). Prvo o FB grupi: HAS facebook grupa nastavlja raditi kao i do sada i služi kao katalog domaće strip-radinosti. Sada o udruzi...

Udruga Hrvatski autorski strip vodi blog na linku, YT kanal je na linku, a biti će otvorena i web stranica. Ideja o osnivanju udruge je započela na jednom od 24-satnih crtanja stripa u Osijeku. Cilj udruge HAS bit će osigurati funkcionalan produkcijski okvir, a također i suradnja s kolegama i sličnim organizacijama u Hrvatskoj i u susjedstvu. Trenutno su, u različitim fazama produkcije čak tri strip-albuma ove godine: strip-album Tihe Matijevića "Cvijeće sa šanka", strip-album Domagoja Rapčaka "Mzungu Luka" i strip-album Irene Jukić-Pranjić "Dnevnik snivanja i filozofiranja".

Prije izbijanja pandemije udruga je uspješno odradila promociju fanzina OHOHO u osječkom Art Clubu, a također i postavili prateću izložbu (OHOHO fanzin izdaje autonomni kulturni centar Attack. Za prvi broj stripove su crtali: Iztok Sitar, Mihaela Erceg, Klara Rusan KLARXY, Karla Skok, Matija Pisačić, Dragana Kuprešanin, Lea Kralj Jager, Lucija (Šišmiš) Mitar, Stipan Tadić, Korina Hunjak, Ivana Geček, Aleksandar Zograf, Jana Adamović, Marko Dješka i Mislav Rotim).

U Šibeniku krajem srpnja održan je 10-i međunarodni festival animacije Supertoon - International Animation Festival (https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/2020/08/the-last-festival-standing-supertoon-10.html), a po prvi put, u popratni program uključen je i strip, predstavljali su ga strip-autori Marko Dješka, Ivan Svaguša, Vinko Barić i Saša Paprić. Ovo je ujedno bio i susret dijela predstavnika osječke i splitske strip-scene. U postavljanju izložbe imali su i nenadanu pomoć. Član udruge Hrvatski autorski strip Boris Rauš-Risbo se zatekao na odmoru u Šibeniku i objeručke pomogao u postavljanju izložbe.


Supertoon - izvor HAS.


U srpnju je bilo još događanja.

Ana-Marija Dmitrović je diplomirala sa stripom na Sveučilišnom diplomskom studiju Ilustracija na AUKOS, kao prva diplomantkinja studija, kod ponosnih mentora Dubravka Matakovića i Marka Dješke. Napravili su dva primjerka albuma, jedan njoj, jedan Dubravku, sa vjerom da će naći financijera i izdavača te tako obogatiti hrvatsku strip scenu.


Ana Marija Dmitrović - Kvit. Izvor: FB HAS - Dubravko Mataković


Već usputno, što se tiče Dubravka Matakovića, za sve one koje zanima kako napreduje sa radom na stripu "Zgode i nezgode dr. Ante Pavelića" koji je uzburkao dušebrižnike ove napaćene zemlje, moram Vas izvijestiti da Dubravko radi punom parom. Očekujte njegov masterpiece od makar 200 stranica....

Slaven Gorički sa suradnicima 24. srpnja je u zagrebačkom Prolazu sestara Baković otvorio novu strip knjižaru Torpedo Comics Zagreb, nakon otvorenja knjižare nakladnička kuće Fraktura u Zagrebu. O tome detaljno možete pročitati u prilogu Jutarnjeg lista.


Izvor: FB HAS.


Ovih dana očekujemo izlazak strip albuma "Nove dogodovštine Baroknog Čovjeka" Vinka Barića (spominje se gore u pasusu o Supertoon-u). Barokni Čovjek je pseudoznanstvenik u doba dok je znanost bila tek u povojima i neustrašivi borac protiv zla, sklon ženama i alkoholu. Vinkov strip album "Dogodovštine Baroknog Čovjeka" iz 2016. odlično je primljen na promocijama u Splitu, Solinu, Zagrebu, Rijeci, Jelsi, Kninu, Ljubljani i Herceg Novom. Zaslužio je nasljednika i nasljednik je dobio i skoro sličan naslov. Odličnom scenaristu i crtaču Vinku želim odličan prijem novog strip albuma kod strip publike, kao i otkup i ovog strip albuma od strane Ministarstva kulture RH za knjižnice i čitaonice, kako bi se sa ovim djelom upoznali oni koji u međuvremenu nisu...

Iz tiska je izašao novi, 42. broj časopisa Kvadrat - jedinog časopisa u Hrvatskoj koji se bavi teorijom i kritikom Devete umjetnosti. Kvadrat izlazi kontinuirano već 28 godina, a u novom broju u skladu koncepta o "nosećem" autoru donosi veliki intervju sa hrvatskim ilustratorom i strip autorom Igorom Hofbauerom. Kvadrat možete nabaviti u zagrebačkim striparnicama: Stripovi na kvadrat, Asteroid B612 te knjižari Babilon u Đakovu, preko FB-a ili kontaktom neumornog urednika, izdavača i strip stručnjaka Vjekoslava Đaniša na e-mail: vjeko.djanis@gmail.com.

Sve brojeve Kvadrata možete vidjeti ovdje. Drago mi je da sam i sam sudjelovao u sadržaju prvog broja i to ne tekstom, već stripom.

Vjekoslav Đaniš iz Bizovca dobio je nagradu „Andrija Maurović“ za životno djelo na području hrvatskog stripa 2018. godine, koju tradicionalno unatrag desetak godina dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa "Art 9". Sadašnji predsjednik Ogranka matice Hrvatske Bizovac, za vrijeme rata 1992. godine obzirom da mu je ostalo materijala za drugi broj strip revije BANG koja je bila dobro primljena kod publike ali čije je daljnje izlaženje prekinuo Domovinski rat, pokrenuo je u vlastitoj nakladi specijalizirani časopis o stripu Kvadrat, prvi te vrste na našim prostorima koji se brzo prometnuo u vrhunski i jedinstveni časopis o stripu. Kvadrat je zahvaljujući brojnim suradnicima obradio na stotine autora, stripova, žanrova, a pritom posebnu pozornost posvetio hrvatskom stripu i njegovoj povijesti. Uredio je i dvadesetak strip-albuma i zbornika domaćih autora. Vjeki želimo da nastavi svoj rad na Kvadratu uz priloge starih i novih suradnika i neka ova priča stara 28 godina stabilno nastavi svoj put. Prekrasan intervju sa Vjekom možete pročitati na linku.

Dvobroj 40-41 koji je izašao prije ovog, tematski je bio posvećen mom prijatelju, svjetski poznatom crtaču i ilustratoru Igoru Kordeju (Kordeyu) i čitam ga već drugi put.

Inače, za one koji ne znaju, Igor priprema monografiju svojih ilustracija kao zbir priča o svim objavljenim i neobjavljenim ilustracijama. Jedva čekam!!! Izložba njegovih umjetničkih djela u Rambouilletu u Francuskoj za sve njegove fanove i kolekcionare bila je otvorena do 25. srpnja.

Poznati pisac i pisac filmskih i strip scenarija Tihomir Mraović trenutno prikuplja materijale i piše knjigu o europskom western stripu. Tihomir je poznat kao samozatajan, vrijedan i temeljit umjetnik. Ukoliko netko od Vas raspolaže materijalima koji bi mu pomogli u što iscrpnijem objedinjavanju teme knjige, javite mu se sa informacijama ili pošaljite skenove članaka, stripova, izvora itd. na njegov e-mail: tihomir.mraovic@zg.t-com.hr.


Tihomir Mraović, foto: N. Barinić.


Za kraj malo vijesti o strip događaju van zemlje, na kojem su sudjelovali i mladi hrvatski strip autori sa svojim radovima. Završila je 12. Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu. Corona party odrazio se i na ovu manifestaciju, tako da.... tako da najbolje pročitate utiske sami na linku.

12. godine za redom tj. svake godine iznimno uspio strip događaj, prilagodio se mjerama zaštite, ali se održao. Zanimljivo je da za ovogodišnju Smotru napravljeno više plakata, odnosno plakate su radili razni autori. Ovdje postavljam jedan od onih koji mi se najviše svidio jer je hommage Tintinu.

skica 1986. by Nenad BarinićFoto: skica 1986. by Nenad Barinić 1 / 9

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.