Blogosfera Strip i ilustracije

O stripovima i jednom DORF-u, o stripovima i jednom Mauroviću

Objava 31. ožujka 2017. 0 komentara 2 prikaza
dorf 2017
dorf 2017
dorf 2017

O STRIPOVIMA I JEDNOM DORF-U

Prošlogodišnji 10. festival dokumentarnog rock filma – DORF 2016. nakon Cresa, Pule i Primoštena selio je u Ozalj od 11. - 13. kolovoza, a na programu su bili filmovi, radionice i promocija reizdanja knjige Brod u boci Arsena Dedića. DORF 2016 organizirala je u Ozlju Udruga ljubitelja filma Rare iz Vinkovaca, uz potporu Grada Ozlja, Turističke zajednice Grada Ozlja i Hrvatskog audiovizualnog centra

Program ozaljskog djela DORF 2016.  počeo je promocijom novog strip albuma mladog ozaljskog strip autora Josipa Stupića „Čarobnjak iz Ozlja 3“ i promocijom rada udruge Tehno Oz.

Filmski dio počeo je hrvatskom premijerom filma američkog autora Tim K. Smitha o kultnoj radio stanici WFMU „Sex and broadcasting – Film o WFMU - duhovita i zanimljiva priči o radijskoj stanici iz New Jerseyja kao popkulturnom fenomenu.

Između svih događanja na DORF-u bila je i dvodnevna radionica crtanja stripa u kojoj su sudjelovali Marko Dješka, Jurica Starešinčić, Maja Duvnjak, Maja Marković, Chloe Roux, Ivan Marušić i Josip Stupić. Na strip radionici u Ozlju nastao je strip o Slavi Raškaj, povodom 110-te obljetnice smrti velike akvarelistice, porijeklom iz Ozlja. U izradi stripa sudjelovali su Josip Stupić, Jurica Starešinčić, Marko Dješka, Irena Jukić-Pranjić, Maja Duvnjak, Valentina Briški, Maja Marković i Lea Kralj Jager. U rad su se uključili i učenici osnovne škole Helena Šarić, Magdalena Prodanić i Leonardo Novaković, a pridružili su im se i učenici OŠ Slava Raškaj - Leonardo Novaković, Helena Šarić i Magdalena Prodanić.. Strip je objavljen u tiskanom izdanju u 300 primjeraka i moguće ga je pogledati na poveznici.

 

Nakon uspješne prošlogodišnje dvodnevne strip radionice i velikog zanimanja za stripove nastale tom prigodom u Gradu Ozlju, u centru grada Ozlja pored ureda Turističke zajednice Ozalj (tzv.Humička), od 17. ožujka 2017. godine trajno je postavljen strip „Čamac na Kupi“, autora stripa „Čarobnjaka iz Ozlja“ Josipa Stupića, koji je napravio u suradnji sa Juricom Starešinčićem (skica i tuš) i Majom Marković (boja). Na taj način odaje se počast velikoj slikarici Slavi Raškaj, ali i mladim autorima koji nastavljaju promovirati prirodnu i kulturnu baštinu Ozlja. Svečano otvorenje bilo je u petak, 17. ožujka u 17:00 sati, a tom prigodom organizirano je kratko druženje u Humički sa autorima i svim ljubiteljima stripa. Organizirane su i mini-izložbe stripova sa spomenute radionice u OŠ Žakanje, OŠ Mahično, te u OŠ Slava Raškaj u Ozlju.

autor: Josip Stupić  sa Juricom Starešinčićem i Majom Marković

foto: Jurica Starešinčić 

Strip je moguće pogledati na poveznici.

Autor ovogodišnjeg DORF plakata je Miroslav Sekulić-Struja, uz asistenciju Martin Hochstapler Peranović​.

Zahvaljujući superaktivnom Tonyman-u, Toniju Šariću koji godinama „gura“ ovakve sadržaje, 11. Festival dokumentarnog rock film DORF održat će se u Primoštenu 5-9.8. i u Vinkovcima 24-26.8.2017. godine. Očekuju vas ponovo dokumentarni filmovi o glazbi i u OFF DORF programu koncerti, filmski kviz, izložbe... Glavni filmski program održat će se na Iskonovoj festivalskoj plaži, zasigurno jednoj od najljepših na ovom dijelu Jadrana, a ovo će idilično okruženje biti upotpunjeno i pogledom na stari Primošten koji će predstavljati svojevrsnu festivalsku kulisu smještenu iza filmskog platna.
Ulaznice za SuperUho, na kojem su trenutno najavljeni Buzzcocks, Shellac, Billy Bragg, Conor Oberst, Jessy Lanza, Sara Renar i Gracin, a nova imena stižu uskoro, omogućit će ulaz i na sve događaje u skopu DORF-a.

A strip? Hoće li biti i još stripa? Hoće zasigurno, jer strip, film i glazba uvijek zajedno dobro funkcioniraju! DORF, Tonyman i ekipa, samo naprijed!

Nenad Barinić i Željko Gašić (Udruga ljubitelja stripova StripOs) i veliki strip fan Tonyman - Toni Šarić. Foto: autor.

 

O STRIPOVIMA I JEDNOM MAUROVIĆU

Pokojni Andrija Maurović i pokojni strip teoretičar i izdavač Zdravko Zupan (izvor fotografije "Vreme", autor fotografije: Dušan Reljić).

Otac hrvatskog stripa, Andrija Maurović rođen je 29. ožujka 1901. godine u mjestašcu Muo kod Kotora. Djetinjstvo provodi u Dubrovniku, gdje pohađa osnovnu školu i klasičnu gimnaziju. Kako je govorio, bio je loš đak, ali su mu "zbog lijepog crtanja sve opraštali". U mladosti je imao više neugodnih nego ugodnih doživljaja i vjerojatno su ta neugodna iskustva potakla njegov borbeni duh. Po dolasku u Zagreb 1922. godine upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti, izdržava se vlastitim radom: ilustrira i oprema knjige, brošure, dnevne i tjedne novine, izrađuje plakate, oglase i slično, iz kojeg vremena datira njegov posebni stil. Zbog „krutih“ pravila, zbog toga ga izbacuju sa Akademije. U narednih desetak godina radi poslove grafičkog dizajnera i ilustratora, što mu kasnije pomaže u realizaciji stripova. Maurovićev rad na stripu počinje 1935. godine, mjeseca svibnja. Otac hrvatskog stripa i otac revolvera čija je cijev spojena direktno na bubanj sa streljivom, „Stari mačak“ Andrija Maurović Zagreb, umro je u Zagrebu  2. rujna 1981.

Stari mačak sa svojim revolverima.

Udruga za popularizaciju i očuvanje baštine hrvatskog stripa „Art 9“,od 2009-te godine. tradicionalno dodjeljuje nagradu 'Andrija Maurović' za životno djelo na području hrvatskog stripa. Dosadašnji laureati nagrade „Andrija Maurović“ bili su Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić, Oto Reisinger, Rudi Aljinović i Željko Lordanić – Lord.

Povodom rođendana Andrije Maurovića 29.03.2017. u prostorijama Medicinske škole Osijek upriličena je prigodna izložba stripova učenika  na čijem je otvaranju prisustvovalo stotinjak učenika i profesora škole. Nakon uspješne radionice crtanja stripa ( http://stripos.blogspot.hr/2016/11/stripos-radionica-u-medicinskoj-skoli.html ) koju je povodom Mjeseca hrvatske knjige 2016. vodio Dražen Brkić, profesor stručnih predmeta u osječkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, uz asistenciju Tatjane Ivegeš-Wilhelm koja je predstavila Udrugu ljubitelja stripova StripOs i upoznala polaznike radionice s djelovanjem i aktivnostima Udruge, učenici škole odlučili su nastaviti sa strip aktivnostima u formi Družine StripArt.

Alta Pavin Banović- voditeljica knjižnice, organizirala je radionicu i ostale aktivnosti učenika. Na izložbi u uvodnoj riječi predstavljen je život i rad Andrije Maurovića, a na kraju je Tatjana izrazila veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima i nastavkom aktivnosti nakon radionice, zahvalila Školi i učenicima na suradnji i čestitala na usješnom radu. Članovi strip družine za sada su, s prve godine: Ivona Levak, Bojana Mitrović, Ivan Maletić, Tjaša Matijević i Ivana Žulj, a s druge: Barbara Andrić, Anamarija Tot, Milica Mišljenović i Florijan Hajba. Nadamo se da će se broj članova s vremenom povećavati i s veseljem očekujemo njihove nove radove.

Izložbu učeničkih stripova i posvetu Andriji Mauroviću moguće je pogledati u prostorijama škole tijekom radnog vremena, a ulaz je slobodan.

foto: Tatjana Ivegeš Wilhelm

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.