Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Strip i ilustracije

Opet Salon stripa u Vinkovcima, u Osijeku 24-satno crtanje stripa i promocija strip albuma “Idemo na Dunav!!!”

Objava 29. listopada 2012. 0 komentara 58 prikaza
Foto: Nenad Barinić
Foto: Nenad Barinić
Nenad Barinić

U Vinkovcima će od 8. do 11. studenoga ponovo zaživjeti kultni Salon stripa, ovoga puta pod nazivom Salon stripa i animacije, koji će ljubiteljima stripa i animiranog filma na nekoliko lokacija u gradu, ponuditi obilje sadržaja vezanog uz domaći strip i animaciju, saznaje se od vinkovačkog autora stripa, ilustracije i animacije te pjevača Dubravka Matakovića, koji uz Krešimira Zimonićačini umjetničku i organizacijsku “jezgru” novoobnovljenog salona. Osnovan 1984., a zadnji put održan 1999. godine, Salon stripa u Vinkovcima gotovo dva desetljeća uspješno je promovirao tu vrstu stvaralaštva, a i dalje će naglasak imati na autorskom stripu lišenom komercijalizacije po čemu je vinkovački salon bio poznat i u svojim prijašnjim izadnjima.

 
“Kroz salon želimo vrednovati sve ono što je u prošlom razdoblju napravljeno te stimulirati mlade autore s ciljem jačanja hrvatskog strip stvaralaštva i animacije”, ističe Mataković dodajući kako će se tijekom trajanja salona održati niz okruglih stolova i radionica posvećenih stripu i animaciji, izložbi i promocija strip izdanja, projekcija animiranih filmova, te biti dodjeljene nagrade salona.

 
Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena Osječaninu Borivoju Dovnikoviću, jednom od začetnika Zagrebačke škole crtanog filma i dobitniku brojnih domaćih i stranih nagrada za animirane autorske filmove. Grad prix salona pripast će nagrađivanom zagrebačkom strip autoru Darku Macanu, a nagrada za mladog autora strip crtaču Marku Dješku iz Osijeka.

 
Salon stripa i animacije organiziraju Grad Vinkovci i Umjetnička udruga “ANIMA” iz Zagreba u suradnji s kulturnim ustanovama Grada Vinkovaca. (djelomično prenijeto od Hina-e).

 

 

 24-satno crtanje stripa je zahtjevna disciplina u kojoj svaki sudionik ima cilj nacrtati, prema zadanoj temi, 24 stranice stripa, unutar 24 sata. Ova disciplina se po treći put održava u Zagrebu, a po drugi u Splitu i Osijeku. Manifestacija će se održati s 3. na 4. studenoga, a slavonske strip-snage će crtati u galeriji „Kazamat“, ulica Vatroslava Jagića 2 (Tvrđa). Početak je u 12,00 sati ali sudionici imaju doći barem pola sata ranije. Udruga ljubitelja stripova – StripOs u suradnji s HDLU-om Osijek je organizator slavonskog dijela manifestacije. Prijave se dostavljaju na već znanu adresu e-pošte: stripos@gmail.com, a prijava mora sadržavati puno ime i prezime sudionika. Nadalje, u slučaju izostanka sponzora, crtači trebaju ponijeti svoj crtaći pribor, papir formata A4 (zbog lakšeg skeniranja), hranu i piće koje smatraju prikladnim. Ova manifestacija će biti polu-zatvorenog karaktera tako da posjetitelji mogu doći uz prethodnu najavu te obvezu da posjet ne traje duže od pola sata. Stripovi nastali za vrijeme ove manifestacije će se u realnom vremenu objavljivati na službenoj stranici 24satnocrtanjestripa.com, gdje ih se potpuno besplatno može pročitati. Također, stripovi će biti i tiskani, primjera radi – broj 7 magazina STRIPOS sadrži 177 strip-tabli s prošlogodišnjeg 24-satnog crtanja stripa u Osijeku na kojem je sudjelovalo dvadeset i dva strip-autora. Kako bi potakli slavonske strip-autore na sudjelovanje – ovogodišnju manifestaciju u Osijeku prati i prigodni strip na dvije strip-table.

 

 

 

Strip album “Idemo na Dunav!!!” iz Biblioteke STRIPOS, kao knjiga Stripos 6, izdavača Udruge ljubitelja stripa i izdavača “StripOs”, bit će predstavljen na promociji dana 30. listopada 2012. godine, utorak, 19,00 sati, u sklopu Dana Matice hrvatske, te Vas pozivam da prisustvujete događaju. Dolje je izvod iz programa OMH:

 

Dvorana OMH u Vinkovcima, J. Dalmatinca 22

 

Prikazivanje dokumentarnog filma “Život sa slikama” o Nenadu Bariniću, redatelja Krunoslava Tomaševića, HTV 2012.
i
promocija stripa „Idemo na Dunav“ autora Nenada Barinića
(Udruga ljubitelja stripova StripOs, Osijek, 2012.)

 

Predstavljači: Nenad Barinić, Antun Smajić

 

Naslovnica/korice full color, unutrašnjost black&white. 68 strana, tvrdi uvez.
Cijena strip albuma je 70,00 kn, a ako je pouzećem, nadodaje se cijena cijenjene Hrvatske pošte+pakovanje cca 30 kn. Može se naručiti kod mene na e-mail: b.nenad.b@gmail.com.

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.