Blogosfera Strip i ilustracije

Overkloking Dubravka Matakovića

Objava 02. veljače 2010. 0 komentara 1700 prikaza
Foto: Nenad Barinić
Foto: Nenad Barinić
Nenad Barinić

overkloking

Naslovnica najnovijeg Dubravkovog albuma

Početak ove nove stripaške godine (nazivam je stripaškom jer imam najava za puno događanja u strip svijetu), obilježio je jedan novi izdavački pothvat. U Biblioteci “Biblijoteka”, uređen od urednika Njomze Šlagermumsa, uz prijevod i obradu Obrade Zadlačić-Vokre te lekturu generaldopukovnika Žan Žak Pol Pot Pjer Debelebje – Stari, mlađi, te tiskan u vinkovačkoj “Zebri” u 1000 primjeraka izišao je novi strip album. Već iz najave vidljivo je čiji je strip album…..

dubbbb

Dubravko Mataković (na fotografiji lijevo u tipičnoj Prot Pikčers Prodakšn pozi; desno je veliki strip fan, veliki fan Dubravka i fan Septice Pajo Pakšu).

Dubravko Mataković jedan je od naših najproduktivnijih strip autora, a najvjerojatno najproduktivniji kompletni strip autor, dakle i scenarist i crtač. Ovaj kontroverzni crtač i sadašnji pjevač grupe Septica još osamdesetih godina nezaustavljivo je preko omladinske štampe svojim underground stripovima otvorio ulaz u srca omladine i zauvijek ostao tamo. Duboko utkan u stupove vinkovačke kulture kroz likovnu umjetnost, strip, kazalište i glazbu, danas predstavlja istaknutog više puta nagrađivanog hrvatskoga strip autora, nažalost neprevodljivog za strano tržište. Do sada je objavio više strip albuma, naslovi po redu: Sabrana nedjela, Prot pikčers, Patak-ratno izdanje, Pterodaktilićarstvo za početnike, Imamo Les Proutes, Sabrana nedjela- sada i nekada, Čovjek s dvije jetre, Desmozgenes 1, Desmozgenes 2, Super Di- Čokoladne table, Moje ime je Gmižić, Glištun Gmižić, Overkloking…. Po meni je svakako najupečatljiviji bio i ostao jedan -u biblioteci “Mali dukat” u sklopu izdavača “Privlačica”, izašao je 1986. godine njegov prvi album, zapravo knjižica položenog A5 formata naziva “Sabrana nedjela”, u samo 500 primjeraka, koji se dilao u vinkovačkom Domu omladine. Danas je prava rijetkost (ja ga imam!!!). Pustolovine Malog Ivice, njegove majke nerotkinje, šerifa Daneta te bračne razmirice između Mickeya i Minnie uz Dubravkov specifični i originalni crni humor utjecale su na znatni broj strip autora u Hrvatskoj. Mali Ivica danas je maskota Ultrasa, navijača vinkovačke Cibalije. Na njegovoj web stranici http://www.matakovic.net trenutno se nalazi ponuda njegovog najnovijeg albuma “Overkloking”, uz napomenu da se radi o strip albumu bindanih korica u potpunom koloru i sa 48 stranica rasnog, punokrvnog stripa “Overkloking” na A4 formatu u punom koloru na kunstdruck papiru. Strip album se već nalazi u mome posjedu i jako sam zadovoljan. Album se može naručiti putem Dubravkove e-mail adrese: dumatako@inet.hr. Dubravko je u ovom slučaju samostalni izdavač, kao i da planira u slučaju dobrog odaziva strip konzumenata izdati još 5 albuma “Overklokinga”, obzirom da do sada ima točno toliko objavljenog materijala na stranici http://www.net.hr. Od novih vijesti saznajem od Dubravka da je trenutno u tisku kod Milana Tomasa “evo samo što nije” i njegov novi strip album naslova – “Govno” (crni album). Nakon njega trebao bi izaći i bijeli strip album istoga naziva.

Najnovije vijesti: u petak, 05.02.2010. godine sa početkom u 19,00 sati Dubravko će održati promociju “Overklokinga” u striparnici – caffe baru “Leonardo” u Osijeku, u organizaciji strip udruge Stripos…..

Dakle, na web stranicu http://www.matakovic.net i naručujte….

over

Overkloking, copryght by Dubravko Mataković.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.