Blogosfera Strip i ilustracije

Pogledajte kako nastaje fotorobot!

Objava 30. ožujka 2017. 0 komentara 250 prikaza
Foto: Nenad Barinić
Foto: Nenad Barinić
Kako nastaje fotorobot

Prije nekoliko godina novinari su me čak i testirali! Dali su mi usmeni opis umirovljenog policajca, a ja sam ga nacrtao prema  njihovu opisu. Taj posao sam radio od 1992. do 2016. godine, uz svoj redovni posao u policiji.

Izraz “crtanje fotorobota” u svakodnevnoj upotrebi predstavlja postupak kojim neki crtač prenosi na papir lik osobe koja je počinila nekakvo kazneno djelo, nacrtan na način da je neka osoba kao svjedok ili kao žrtva zapamtila lik počinitelja, a zatim ga opisivanjem izgleda i ponašanja opisala policijskom crtaču koji uz pomoć takvog opisa crta lik počinitelja. Takav crtež koristi se u daljnjoj kriminalističkoj obradi – samim likom upućuje na nekoga od bivših počinitelja kaznenih djela. Objavljuje se u medijima u svrhu identificiranja počinitelja, žrtve ili svjedoka uz suglasnost policije, a u medijima se mogu koristiti bez suglasnosti nakon procesuiranja počinitelja. Fotoroboti se mogu crtati i u druge svrhe.

Ovaj fotorobot rađen je za potrebe ilustriranja knjige Doka Anđelića, a prikazuje jednog nažalost pokojnog hrvatskog branitelja, iza kojega nije ostala nijedna fotografija.

Ovi fotoroboti rađeni su za potrebe otkrivanja počinitelja kaznenih djela.

Općenito, ono što mi nazivamo fotorobot ne bi se trebalo tako zvati. Neki još takve crteže nazivaju kroki-crtežima. Moje mišljenje je da se trebaju zvati crteži počinitelja kaznenih djela. Zašto?

Fotorobot?
Samo ime kaže da se lik osobe izrađuje od fotografija. Da, ponegdje se to i tako radi, tako se to i nekada radilo - vrpce fotografija s detaljima lika (pet do osam vrpca) slagale su se ručno na panel približnog formata A4, a izgled lika prilikom slaganja korigiran je uz navođenje svjedoka. Danas postoji više računalnih profesionalnih programa za izradu fotorobota tehnikom kombiniranja fotografija, ovdje je jedan takav moj pokušaj koji nije prešao 50% sličnosti sa osobom koju smo satima slagali žrtva i ja, dok je crtež donio čak 80% sličnosti po iskazu žrtve.

Kroki-crtež?
Već sam izraz “kroki” govori nam da se radi o nečem površnom i slabo vidljivo odrađenom, odnosno prenošenjem lika na papir laganim skiciranjem, bez detaljiziranja.

Prije nekoliko godina u noćnoj smjeni posjetili su me novinari jednih dnevnih novina sa željom da im objasnim što je fotorobot, koja je svrha fotorobota u kriminalističkoj obradi, kako se oni izrađuju i slično. Sa sobom su donijeli fotografiju jednoga prijatelja koji izgleda kao kriminalac, te su mi predložili da ga oni opisuju, a ja crtam fotorobot po njihovu opisu.

Novinarki se to činilo kao jako dobar tekst. Pristao sam, govoreći da nije realno baš tako crtati, ali sam tijekom crtanja izveo diverziju! Kako? Dok su se njih dvoje mučili opisivanjem lica s fotografije, u ured je ušao jedan moj kolega, ispričao se što ometa, nešto uzeo sa stola i izašao.

Najjednostavnije, zamolio sam ih da mi opišu kolegu koji je nakratko ušao i izašao, a opisni portet prijatelja s fotografije nacrtat ćemo kasnije. Malo su me blijedo pogledali i složili se da je u ured ušao i izašao vitki mladić crne kose u nekakvoj odjeći.

Sama novinarka je o tome napisala, citat: „Pokušaj da opišemo izgled kolege iz noćne smjene, koji je samo nakratko prošao prostorom za dežurstva, pokazao se mnogo težim ako izuzmemo stas i prosječnu dob, boju kose i civilnu odjeću. A upravo s takvim se teškoćama suočavaju očevici koji su stigli uputiti samo blic pogled prema počinitelju, vidjeti oči kroz izreze na tzv. fantomki ili samo naznake lica ispod šilterice navučene do očiju i visoko zadignutog ovratnika.“

Iz ovoga je vidljivo da je fotorobot crtež, odnosno prikaz blic sjećanja svjedoka nekog događaja, a ne opis lika kojega netko pokušava opisati gledajući ga na fotografiji.

Često sam gostovao na TV-u („Globalno sijelo“ – HRT, „Exploziv“ – RTL…) ili u novinama („Jutarnji list“, „24 sata“…) vezano uz crtanje fotorobota, a uvijek je koncept gostovanja po meni bio osmišljen na pogrešan način – netko od voditelja ili novinara gleda nečiju fotografiju i pokušava mi opisati tu osobu i po sat vremena, zaboravljajući zapravo da u stvarnim događajima svjedoci opisuju nekoga koga su pogledali tek možda na dvije sekunde, nemajući vremena gledati ih detaljno,  posebice ono što je izraženo u situacijama razbojništava ili nekih drugih teških kaznenih djela – strah i šok od mršavoga tinejdžera s pištoljem u ruci u očima preplašene osobe mogu učiniti dojam ogromnoga nabildanog muškarca visine 190 centimetara s mitraljezom u ruci. Pri tome je važan postotak sličnosti (od 10-100 %), posvećenost poslu, način ispitivanja i pristup žrtvi djela zločina i - veliko iskustvo u crtanju stripa!

Moj prvi nacrtani fotorobot davnih godina doveo je za dva dana do počinitelja višestrukih ubojstava i ranjavanja. Fotorobote sam radio na području RH, BiH itd., čak i za Vatikan! Iako su moji crteži tijekom 24-godišnjeg crtanja na dragovoljnoj bazi u velikoj mjeri doprinijeli razotkrivanju počinitelja, MUP RH nije nikada i ničim nagradio "najboljeg hrvatskog crtača fotorobota", kako me je prozvala hrvatska javnost.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.